Westvleteren wederom getest

20 Apr

Gisteren heb ik samen met mijn vriendin een flesje Westvleteren open gemaakt en geproefd. M’n vriendin had de Westvleteren 12 nog nooit gedronken en was na al mijn verhalen erg benieuwd. Natuurlijk wilde ik ook graag nog een keer dit bier proeven.

Mijn vriendin kent dus de Westvleteren mythe, maar is niet zo vatbaar voor zulke dingen. Ze vond het bier wel lekker, maar niks bijzonders. Op de vraag liever een IPA of Westvleteren 12 was het antwoord dan ook een goede IPA.

Ikzelf was ook licht teleurgesteld. De eerste slokken van het bier waren niet heel lekker. Ik heb mijn score van een 3.8 dan ook naar beneden geschroefd naar een 3.4. Echter, na een tijdje en een paar slokken werd het bier wat voller van smaak en heb ik het cijfer toch weer veranderd naar een 3.8. Een Westvleteren 12 kun je wat mij betreft het beste op kamertemperatuur drinken, in ieder geval niet te koud. Als het bier wat warmer is komt de smaak beter tot z’n recht. Maar ik ben geen fan meer van het bier. Ik weet nog goed, de eerste keer dat ik het bier dronk in Café Buitenlust vond ik het bier geweldig. Ik was toen nog vrij nieuw met het bier-proeven en ik was bevangen door het Westvleteren verhaal. Nu, zo’n 1200 bieren verder vind ik het een weinig bijzonder bier. Ik zie mezelf dus ook niet de moeite doen van het zelf afhalen van dit bier en ik zal er ook geen 18 euro per flesje voor betalen. Je hoort stijlen niet onderling te vergelijken, maar er zijn andere bieren van een euro of 4 per fles die ik veel lekkerder vind. Ik heb het bier nu ongeveer 4 keer gedronken en iedere keer vind ik het bier een stukje verder van zijn voetstuk vallen.

Dat het bier zo hoog scoort op Ratebeer (momenteel staat het bier op de 1e plaats) vind ik dan ook onterecht en dit heb ik ook altijd al wel gevonden. Op Ratebeer zitten veel Amerikanen en zij houden over het algemeen wel van zeldzame bieren. België staat in Amerika ook nog steeds bekend als hèt land als het gaat om de wat traditionelere bieren. De combinatie van deze 2 dingen zorgt ervoor dat het bier niet met een score van nul begint en naar de 5 toe moet werken, maar dat het bier over het algemeen een 5 krijgt waar wat kleine minpuntjes vanaf gaan.

In de kelder heb ik een doos staan met 2 Westvleteren 12, 2 Sint Bernardus ABT 12, 2 Chimay Blauw en 1 fles Cantillion (100% lambic geloof ik). Ik ben naar al deze bieren benieuwd, maar vooral naar hoe de Westvleteren zal smaken over een paar jaar. Ik heb de verwachting dat het bier na een tijdje rijpen wat voller zal smaken (en dus lekkerder). Helaas zal ik dat antwoord voorlopig nog niet kunnen geven…

No comments yet

Leave a Reply