Westvleteren: Godendrank?

26 Mar

Westvleteren 12. Volgens veel mensen het beste bier van de wereld. Toch zie je deze Trappist nooit in de gewone winkel. Wat is het voor bier, hoe kom je eraan en is het echt zo goed? In dit artikel geef ik mijn mening over de bieren van Westvleteren.


Hoge scores
Op ratebeer (vanaf nu RB genoemd) staat de Westvleteren 12 al tijden lang bovenaan. Het bier is op dit moment door ongeveer 2200 mensen beoordeeld en scoort een 4.47 gemiddeld op een schaal van 5. Op beeradvocate (vanaf nu BA genoemd) staat het bier op de 2e plek van alle beoordeelde bieren. Op die site scoort het bier gemiddeld een 4.65 op de schaal van 5 na zo’n 1300 beoordelingen. Op beide sites wordt dit bier dus gezien als de absolute top van de bierwereld. Een ander bier van Westvleteren, namelijk de 8, staat bij beide sites op de 17e plek. Op RB scoort het bier een 4.25/5 met exact 1400 ratings, op BA scoort het bier een 4.51/5 met ongeveer 700 ratings. Westvleteren Blond (het 3e en laatste bier van Westvleteren) scoort op RB ongeveer een 3.8 en op BA ongeveer een 4.3.

Beide sites zijn het er over eens: Westvleteren maakt geweldige bieren. De Westvleteren 12 is door God zelf gemaakt en de Westvleteren 8 is gemaakt door God toen hij een kater had van de Westvleteren 12. De Westvleteren Blond is wat minder geweldig, maar is nog steeds een bier om rekening mee te houden. Zoals bovenaan dit artikel al stond, Westvleteren zie je nooit in de winkel. Veel consumenten kennen het Westvleteren bier dan ook niet. Een gewone Belgische trappist, maar toch onbekend bij de meeste consumenten? Het klinkt raar, maar dat is het niet. Het is allemaal de schuld van de monniken zelf.

Even wat flesjes kopen
Om Westvleteren te kopen moet je naar de brouwerij bellen. Sommige mensen zijn 3 dagen bezig voordat ze eindelijk iemand bereikt hebben. Er zijn namelijk periodes waarin gebeld mag worden en bier minnend Nederland en België hangt dan massaal aan de telefoon. Waarschijnlijk is er maar 1 monnik die hier over gaat en dus zul je vaak geen gehoor krijgen als je belt.

Krijg je de monnik dan eindelijk aan de lijn dan kun je maximaal 1 tot 3 kratten bestellen (ligt eraan hoeveel geld ze op dat moment nodig hebben en wat hun regels op dat moment zijn) van het bier dat ze op dat moment verkopen (of de blond, of de 8, of de 12, niet allemaal tegelijk). Bij het bestellen van de krat moet je wel even het kenteken van je auto opgeven.

Vervolgens krijg je een datum en een tijd te horen waarop je het bier mag komen ophalen bij de brouwerij. Je moet dan wel komen met het kenteken dat je hebt opgegeven, anders krijg je het bier niet mee. Officieel mag het bier niet doorverkocht worden en is het alleen voor persoonlijk gebruik. Als dit alles is afgehandeld dan wordt je een tijdje lang uitgesloten van de verkoop en kun je dus een bepaalde tijd niet bellen om hun bier te bestellen.

Het gevolg van dit alles is dat het aanbod zeer beperkt is. Niet iedereen heeft tijd en zin om 3 dagen lang aan de telefoon te hangen, om vervolgens ook nog helemaal naar de St. Sixtus Abdij in Westvleteren (vlakbij Poperingen, België) te rijden. Het bier is dus zeer exclusief. Veel mensen, ik trap er ook wel eens in, houden van deze exclusiviteit. De exclusiviteit veroorzaakt een hype, waardoor de vraag nog meer toeneemt, terwijl het aanbod vrij beperkt blijft.

Er zijn wel winkels en kroegen die dit bier verkopen in Nederland. Café de Bierkoning in Amsterdam heeft bijvoorbeeld wel wat flessen op voorraad. Het nadeel is dat door de scheve verhouding van vraag/aanbod, en de moeite die het kost om twee kratjes te halen, dit bier vrij prijzig is. Wees niet verbaast als een flesje Westvleteren 12 zo’n 12 tot 20 euro kost. Bovendien is het opletten, want de flesjes zien er niet heel fleurig en bijzonder uit. Het bier zit in Westmalle flesjes, met zo’n soort ring net onder de hals, en het enige wat laat zien dat het een Westvleteren betreft is de dop. Een etiket zit er namelijk niet op.

Westvleteren

De Westvleteren Blond, 8 en 12. Foto door Sandra van Leuken.

Is dit overhypte bier zijn geld waard? Ja en nee. Vanuit mijn hobby oogpunt, het proeven van veel verschillende en bijzondere bieren, moet ik ja zeggen. Kun je een flesje krijgen, dan zou je hem eigenlijk wel eens moeten proberen om er je eigen mening over te kunnen vormen. Hoe je het ook went of keert: het drinken van een Westvleteren is een bijzonder iets. Veel mensen vinden de 12 een perfect bier en dat zou genoeg moeten zijn om je flink nieuwsgierig te maken.

Heb je het bier al eens gedronken en kun je aan een flesje komen voor een euro of 15, dan zou ik het niet doen. Ik heb meerdere bieren ontdekt die ik dan liever zou kopen van dat geld. Het is natuurlijk wel zo dat het voor jou wel het perfecte bier kan zijn en dan is ‘ie z’n geld misschien wel waard. Maar als je een echt grote fan bent dan hou je hun site in de gaten en dan bel je zodra daar de mogelijkheid toe is. Het scheelt je klauwen vol met geld en je kunt eventueel delen met familie en vrienden.

Conclusie
Westvleteren – bijzonder? Ja. Westvleteren – het beste bier ter wereld? Voor mij niet, maar het is en blijft een kwestie van smaak.

Tijdelijke actie: Klanten van de Sligro kunnen zich hier   [actie inmiddels afgelopen] aanmelden om een pakket met 6 flesjes Westvleteren 12 te bestellen met 2 glazen. Dit is een vrij bijzondere actie van de brouwerij. Ze zijn er aan het verbouwen en dus mogen ze tijdelijk wat meer geld verdienen, omdat ze daar ook kosten aan hebben. De prijs is daar €27,50 ex btw, een prijs waar je normaal nog geen 2 flesjes voor kunt kopen (behalve bij de brouwerij zelf).

No comments yet

Leave a Reply