Voor wie er van hout

6 Dec

Nieuw is het niet, maar het lijkt wel steeds populairder te worden: Barrel Aging. Wanneer je bier koopt in een winkel waar de selectie groter is dan in de lokale supermarkt ben je het vast wel eens tegen gekomen. Het zijn de vaak wat duurdere flesjes, met op het etiket ‘barrel aged’ of ‘B.A.’. We kunnen spreken van een hype dus. Het lijkt zelfs haast zo te zijn dat je jezelf pas een serieuze brouwerij mag noemen als je minimaal één barrel aged bier hebt gemaakt. Is dit voor de consument goed of slecht nieuws? Ik zal er mijn bescheiden lichtje eens op laten schijnen.

Men neme een bier, men koopt een houten vat waar vroeger een andere dranksoort in heeft gezeten en men deponeert het bier in het vat. In de praktijk zal het iets ingewikkelder liggen dan hoe ik het nu schrijf, maar dat is barrel-aging in een notendop. De vaten die gebruikt worden hebben vaak een bepaalde soort whisky/whiskey/bourbon in zich gehad, maar ook vaten waarin witte of rode wijn heeft gezeten zijn niet meer veilig. Tevens heb ik laatst ook m’n eerste rum-barrel-aged bier gehad. Een ogenschijnlijk simpel proces dus.

Barrel Aging bij La Trappe

Het La Trappe Quadrupel bier ligt te rijpen in de vaten bij de brouwerij.

Dit proces zorgt ervoor dat de bieren vaak wat duurder zijn dan de maagdelijke variant van hetzelfde bier. Soms zit het bier 2 maanden in het vat, maar vaak is dit zelfs nog langer. Drie maanden, een half jaar of soms zelfs een volledig jaar wordt het bier achtergelaten in de vaten, om daarna als fles verkocht te worden. Dit kost tijd en opslagruimte, dus de prijs van het bier gaat omhoog. Hoe goedkoper hoe beter natuurlijk, maar ik snap wel waarom deze bieren duurder zijn. Ook kun je een niet-barrel aged bier vrijwel meteen nog een keer maken, terwijl een houtgerijpte variant vaak slechts beperkt voorradig is.

Het grootste misverstand is wat mij betreft dat ieder barrel aged bier altijd beter is dan de gewone variant. Dit hoeft namelijk niet per se zo te zijn. Een miskoop kan dus wel eens het gevolg zijn en wanneer het een extra dure fles betreft is dat best zuur. Vaak kun je je echter wel zo voorbereiden dat het risico hierop wat beperkt wordt. Een aantal tips voor de voorzichtige koper:

- Drink eerst eens het gewone bier, voor je de B.A. variant koopt. Wanneer je het gewone bier niet lekker vindt, is de kans groot dat ook de B.A. versie je niet zo goed zal bevallen. Barrel aging geeft vaak subtiele verschillen. Verwacht dus geen wereld van verschil, maar juist subtiele smaakveranderingen.

- Probeer erachter te komen in wat voor soort vat het bier heeft gezeten. Ik heb zelf een hekel aan rum. Wat mij betreft smaakt het naar lijm en alcohol. Een bier dat in een rum vat heeft gezeten zal een deel van deze rum smaak overnemen, dus waarschijnlijk smaakt het bier naar de (voor mij) vervelende alcohol en lijm smaak. Wanneer het bier in een vat heeft gezeten van een product dat je niet lekker vindt, zal het bier je waarschijnlijk wat tegenvallen. Het voordeel is wel dat de smaak slechts subtiel wordt overgenomen: Vind je whisky wel lekker maar te sterk, dan kan een whisky b.a. bier juist een mooie uitkomst bieden.

Zolang barrel aging wordt toegepast om een lekker bier subtiel wat te veranderen is het een leuk experiment en wil ik m’n geld er graag aan uitgeven. Wanneer het wordt gebruikt als poging om een slecht of matig bier wat nieuw leven in te blazen dan zou ik het bier niet per se hoeven te proberen. Zie het als een kers op de taart: Wanneer de taart smerig is, zal de kers daar weinig aan veranderen.

No comments yet

Leave a Reply