Veltins V+ Grapefruit

5 May

Het was weer een bijzondere avond gisteravond. René had nog een grote voorraad bieren die hij heeft gekocht in Duitse supermarkten en een aantal van deze bieren zouden geproefd gaan worden. We hielden ons hart vast, want we zijn nog niet erg overtuigd van de Duitse bieren. Weizen hebben vaak een banaan-achtige smaak en je hebt al eerder kunnen lezen dat dat niet ‘ons ding’ is. Alt, Kölsch en zulk soort bieren zijn vaak wat waterig en saai. Natuurlijk geven we alle bieren een eerlijke kans en deze avond zou dus grotendeels in het teken staan van onze Oosterburen. Ons hoogtepunt ga ik in dit artikel beschrijven: De Veltins V+ Grapefruit! Een kort relaas over fruitbieren, Bavaria en raten.

Veltins V+ serie is ons niet onbekend. We hebben er al eerder ‘bieren’ van gedronken en de grapefruit hebben we bewaard omdat we al een hoogtepunt verwachten. IPA’s hebben vaak een grapefruit achtige smaak door de hopsoorten die erin gebruikt worden en dit bier van zo’n 4,5% zou ons dus hopelijk gaan verrassen.

Het bier is haast lichtgevend oranje en doet nog het meest denken aan een Bacardi Breezer. Het witte schuim dat zich vormt tijdens het inschenken is binnen 2 seconden volledig verdwenen en wat rest is een proefglas met frisdrank.

De geur neemt je terug naar je jeugd, waar een glas Punica het hoogtepunt van je dag was. En niet alleen de geur bleek zo te zijn, maar de smaak ook. Een prima frisdrankje, ware het niet dat er 2,5% alcohol in zit. Dit lijkt volledig te passen in een trend waar wij wat huiverig voor zijn.

Steeds vaker zie je brouwerijen een fruitbier uitbrengen. In het geval van Bavaria zelfs fruit’bieren’ zonder alcohol. Het gaat dan eigenlijk om hun Wit 0,0% met een toegevoegd siroopje. De nieuwste aanwinst in dit geheel is de Bavaria 0,0 Lemon. We hebben hem nog niet gedronken, maar we zijn bij voorbaat al een beetje tegen dit bier. Ik persoonlijk heb veel liever dat Bavaria eens een dubbel of tripel uitbrengt, maar dit zal waarschijnlijk nooit gebeuren.

Dit soort bieren zijn wel wat lastiger te raten vind ik zelf. Terugkijkend naar de V+ Grapefruit: Het is geen vies drankje. De kleur is niet bierwaardig, het schuim (welk schuim?) is niet bierwaardig, de geur heeft niks met bier te maken, de smaak niet… Maar is het vies? Nee, vind ik niet. Ik los dit zelf op door alles gewoon te laten scoren zoals ik het vind, losgezien van wat bier ‘zou moeten zijn’ en de overall score hou ik dan heel laag, omdat het voor mijn gevoel geen bier is.

In het geval van de Veltins V+ Grapefruit leverde dat de volgende score op:
AROMA 6/10   APPEARANCE 3/5   TASTE 7/10   PALATE 2/5   OVERALL 3/20
Totaalscore: 2.1

No comments yet

Leave a Reply