Veilig bier kopen

8 Jul

Wegens een gebrek aan inspiratie heb ik mijn ratebeer vrienden gevraagd om wat onderwerpen voor me te bedenken. Eric Kok, maker van de Ratebeer App voor Android, bedacht het volgende onderwerp: Als je in een winkel bent met een groot selectie aan bieren is het kiezen vaak moeilijk. Hoe weet je wat je moet kiezen? Hoe weet je of een bier van 10 euro het ook echt waard is? In dit artikel benoem ik manieren waarmee je geschikte bieren kunt uitkiezen. 100% zekerheid heb je natuurlijk nooit en een eventuele ‘miskoop’ ligt altijd op de loer. Er zijn wel manieren om miskopen te voorkomen. Het zijn geen schokkende tips en de meeste liggen wel voor de hand, maar als je ze combineert dan denk ik dat je een heel eind gaat komen.

 

Tip 1: Kijk naar het flesje.
Dit is niet de beste manier om miskopen te voorkomen, maar ik heb gemerkt dat goede bieren over het algemeen niet in een lelijk flesje zitten. Ik heb het dan niet zozeer over de stijl van het etiket, of de vorm van het flesje, maar meer over het etiket zelf. Je ziet wel eens flesjes met etiketten alsof de maker ze zelf met een gewone printer heeft uitgeprint en ze met een plakstift erop heeft geplakt. Dit zie je vaak bij Belgische bieren van kleinere brouwerijen en deze bieren zijn over het algemeen niet veel duurder dan 2 of 3 euro. Zoals te lezen was in een vorig artikel, waar de meningen over verdeeld waren, ben ik over het algemeen niet zo’n fan van dit soort bieren. Een goed bier zit vaak in een kwalitatief goed flesje. Flesjes met zo’n papieren etiket bevatten vaak matig bier. Natuurlijk zit er af en toe een positieve meevaller bij, maar als je budget beperkt is en je wil goed bier drinken dan zou ik deze flesjes in eerste instantie vermijden.

 

Tip 2: Koop nooit bier uit de etalage.
Als je bier koopt dat in het zonlicht staat dan weet je vrijwel zeker dat het bier kwaliteit heeft verloren. Hierdoor kan een goed bier onterecht toch minder lekker gaan smaken. Mocht je een biertje tegenkomen dat voor een raam staat en je wil deze per se proeven, vraag dan aan het personeel of ze ergens anders (in het magazijn bijvoorbeeld) nog een ander flesje van dit bier hebben staan. Dit lijkt misschien wat overdreven, maar de smaak en geur van het bier wordt echt beïnvloed door zonlicht. Leg een T-shirt lang in de zon en het shirt wordt vaal. Leg een bier lang in de zon en het bier gaat naar karton smaken en al de hop in het bier wordt verpest.

 

Tip 3: Zoek je favoriete stijlen.
Als je weet dat je niet van gueuzes houdt, koop dan geen gueuzes. Wil je veel verschillende bieren en verschillende soorten proeven dan ontkom je er niet aan, maar ga je met een beperkt budget op zoek naar bier dan is het zonde om bierstijlen te kopen waar je niks om geeft. Natuurlijk zijn er af en toe positieve verrassingen binnen een stijl, maar deze zijn schaars. Als je van IPAs houdt, ga dan op zoek naar IPAs. Ook hier zal af en toe een tegenvaller tussen zitten, maar een slecht bier in je favoriete stijl is soms toch nog lekkerder dan een goed bier in een stijl waar je niet van houdt.

Tip 4: Goedkoop een stijl leren kennen.
Als je niet weet of je een bepaalde stijl bier lekker vindt, begin dan niet meteen met de duurste. Koop eerst een goedkoper bier in de stijl zodat je een indicatie hebt of je deze stijl überhaupt wel aardig vindt. Het beste is als je een paar bieren zoekt, zodat je een idee hebt wat een stijl inhoudt. Hou er wel rekening mee dat het goedkoopste bier binnen een stijl misschien/waarschijnlijk niet het beste bier in een stijl is. Vind je Guinness niet lekker dan wil dat bijvoorbeeld niet zeggen dat je stouts over het algemeen niet lekker vindt.
Als je voor deze tip gaat, probeer dan goed te letten op wat je proeft en probeer uit te vogelen waar deze stijl om draait. Als je schrikt van het bier en je vind het niks dan zou ik nog een paar andere bieren van deze stijl proeven en deze stijl daarna gaan vermijden als het vies blijft. Als je denkt: dit en dit vind ik lekker, maar het had wat meer aanwezig mogen zijn, of er zou nog wat van dit in moeten zitten, dan is er de kans dat je de stijl wel lekker vindt, maar dat dat bepaalde biertje je gewoon niet zo bevalt. Reken een stijl dus niet af op 1 biertje binnen die stijl.
Ook moet ik hier als kanttekening bijzetten dat je aan sommige stijlen zult moeten wennen wil je deze lekker vinden. Ik vond m’n eerste IPA niet bijzonder lekker, m’n eerste gueuze vond ik een hel en m’n eerste stout vond ik mwah. Nu kan ik inmiddels al deze stijlen wel waarderen, maar dat heeft wat tijd gekost.

 

Tip 5: Kijk op ratebeer.
Ook hier heb je geen zekerheid door, want de mening van een ander kan afwijken van de jouwe. Als een bier 1000 ratings heeft en over het algemeen scoort het bier goed (bijvoorbeeld een 3.8 op 5) en het bier valt onder een stijl die je lekker vindt, dan kun je er bijna van op aan dat je dat bier lekker gaat vinden. Dit is vooral belangrijk voor de duurdere bieren. Prijs zegt niks over hoe lekker het bier is. Prijs zegt vaak iets over de verkrijgbaarheid van het bier en van hoe ver het bier heeft moeten komen. Wat je wel vaak ziet is dat slechte buitenlandse bieren niet worden geïmporteerd en de goede wel, waardoor het lijkt alsof duur bier altijd lekkerder is. Wil je wat zekerder zijn van de kwaliteit dan is het altijd goed om te kijken wat andere mensen over het bier gezegd hebben en Ratebeer is daarvoor ideaal. Op je smartphone kun je naar Ratebeer surfen via je browser, mocht je er geen app voor op je telefoon hebben.

 

Tip 6: Pas op voor bier van de tap.
Dit is soms wat lastig, omdat je vaker in een café moet komen om te weten hoeveel bier er van de tap wordt gedronken. Als een bier van de fles een jaar over datum is, maar op de juiste manier is bewaard dan kan het zijn dat het bier nog gewoon prima smaakt. Zit een bier echter langer op de tap dan een week of 2, 3 dan kan de kwaliteit hard achteruit lopen. Heb je het vermoeden dat de taps in een café niet voldoende rouleren dan kan het beter zijn om, mits beschikbaar, een flesje te bestellen.

Helaas is het onmogelijk om jullie te behoeden voor een foute aankoop. Jouw smaak is uniek en ook al zeggen 1000 mensen dat een bier lekker is, jij kunt het vies vinden. Ook weet je nooit echt hoe een bier smaakt, totdat je het zelf in je mond laat stromen. Met deze trucs kun je hopelijk wel een wat gerichtere selectie maken waardoor je minder geld zult uitgeven aan bieren die niet de moeite waard zijn.

No comments yet

Leave a Reply