Vasthouden en/of aangrijpen

24 Dec

Ik heb het beloofd en belofte maakt schuld. Ik zou nog één keer zeiken over een aantal bierzaken, met als belofte dat ik me deze week positief zou uitlaten over andere bierzaken. Hier is het dan: Het tweede deel van m’n terugblik. Vorige keer benoemde ik zaken die ik in 2014 liever niet zou terug zien, deze keer gaat het erover wat ik vooral wèl wil terugzien in het volgende jaar.


Experimentatiedrang
Hoewel ik dus geen liefhebber ben van de gepeperde bieren, vind ik het geëxperimenteer erachter wèl een goede zaak. Dit soort dingen brengen vernieuwing in de bierwereld en vernieuwing is bij mij altijd welkom. Nu heb ik zelf even zitten denken, maar ik kan zo niks bedenken wat hèt nieuwe experiment van 2014 moeten zijn. Naast peper hebben we de laatste jaren ook kuit- en gruitbieren gehad. Een leuk experiment met wat mij betreft enigszins saaie resultaten. Wat ik heel tof zou vinden is als brouwers in 2014 de strijd aangaan om het meest smaakvolle, licht-alcoholische biertje te maken. Een bier met maximaal 2,5% dat toch smaakvol is. Dat zou een leuk experiment zijn, toch? Of hebben jullie liever dat volgend jaar ieder bier sporen van asperge bevat?
blik
Alunuminium
Over blik zijn de meningen nog wat verdeeld, zo lijkt het. Ik ben van mening dat sommige bieren juist enorm voordeel zouden kunnen halen uit het op blik afgevuld worden. Lichtinval is een groot probleem bij hoppige bieren en met blik voorkom je dat. Simpel gezegd: Je IPA smaakt langer zoals hij hoort te smaken. Ook is de techniek tegenwoordig goed genoeg om te voorkomen dat het blik een ijzersmaakje afgeeft aan je bier. Eigenlijk alleen maar voordeel dus, ware het niet dat (naar mijn inschatting) geen enkele microbrouwerij in Nederland de apparatuur heeft om zijn bieren op blik af te vullen. De mensen die de Alchemist Heady Topper of de Westbrook India Pale Ale ooit gedronken hebben zullen het met me eens zijn dat het gebrek aan blik een gemis is. Mocht het onverwacht toch gebeuren, vergeet dan niet op het blikje wel even uit te schenken in een glas. Tenzij je op een camping zit, want daar mag alles.

Gewaagd macro-spul
Dit is iets waar veel mensen al jaren op hopen, maar wat waarschijnlijk nooit zal gebeuren. Ik zou het heel erg tof vinden als bijvoorbeeld Bavaria volgend jaar eens met een IPA komt. Of een stout van Heineken. Gewoon in de supermarkt te halen, zodat je ook zonder een dikke portemonnee dit soort bieren op je feestje kunt serveren. Aan de andere kant is het misschien ook maar goed dat de grotere brouwerijen zich hier niet mee inlaten, want anders krijgen de kleinere brouwers straks concurrentie waar niet tegen op te boksen valt. Het is namelijk niet voor niks dat de kleinere brouwerijen niet vaak pilseners maken. Toch is er bij mij de nieuwsgierigheid… Hoe zou het smaken? Hebben dit soort brouwerijen mensen in huis die het überhaupt zouden kùnnen maken?

Barrel-aging
Sommige mensen zijn er volledig klaar mee, maar ik nog lang niet. Wat mij betreft mag het in 2014 gerust verder gaan. Als ik een verzoekje mag plaatsen: Stouts op Bourbon vaten. Onder mijn topbieren van 2013 zaten een aantal van dit soort bieren en iedere keer is het weer volledig genieten. Dat er regelmatig een wat tegenvallend barrel-aging resultaatje tussenzit kan me aan m’n reet roesten; de goed gelukte varianten spoelen dat soort trauma’s al bij de eerste slok weg. Mijn favoriete in 2013 geproefde bier was dan ook de Goose Island Bourbon County Stout – vloeibare perfectie.

Eindconclusie
Tijd voor een soort van eindconclusie van 2013. Alle goede dingen en slechte dingen tegen elkaar afgewogen: Hoe was 2013? Ik vind dat het prima was. Als 2014 net zo’n mooi bier jaar wordt als 2013 dan blijf ik voorlopig lekker de fanatieke consument uithangen. Veel nieuwe Nederlandse brouwerijen, mooie bieren, goede festivals… 2013 was een prima jaar. Op naar de volgende!

One Response to “Vasthouden en/of aangrijpen”

  1. Frederik 02. Jan, 2014 at 15:09 #

    Goeie lijst!

    Kleine bedenking: gewaagd macro-spul, doen ze dat niet al? Ik denk aan Martin’s IPA, dat ik in de supermarkten heb zien staan maar niet heb durven proeven.

    Volgens wat ik gehoord heb, heeft het weinig weg van een echte IPA, wat volgens mij zowat de logische conclusie is, als je speciale genres en masse gaat brouwen (en als je ze nog wil verkopen, ook). Niet meteen overtuigd dat dit een goeie zaak is, dus.

    [Reageer]

Leave a Reply