Van Moll: De nieuwe brouwdinges

26 Apr

Gisteravond was het zover: Brouwerij-achtig-café Van Moll in Eindhoven opende voor het eerst de deuren voor de obligatiehouders. Natuurlijk kwamen René, ik en Joris net wat te laat binnen, waardoor we van de prachtige speech van mede-eigenaar Jaap alleen nog ‘bedankt voor jullie aandacht’ mee kregen. Gelukkig werden we naderhand als ware VIPs nog uitgebreid ingelicht over de plannen van Jaap en Erwin.

Erwin is de brouwer. Aan hem de taak om bieren te maken die iedereen in Eindhoven en omgeving zal willen drinken. Jaap heeft jarenlange horeca ervaring en zal zich dus ook vooral met de horeca kant gaan bezig houden. Een café waar gebrouwen wordt is een lastig fenomeen, maar ik denk dat het met deze verdeling wel eens kan gaan werken.

Erwin heeft gelukkig niet stilgezeten. De avond zou voor ons een tegenvaller zijn geweest als we met een glaasje water naar een gortdroog zakenplan hadden moeten luisteren, maar gelukkig was dit niet het geval. Gelukkig stond er een flink aantal bieren klaar om ‘geanalyseerd’ te worden en er was een tap. Bij de tap bleek echter iets fout te gaan waardoor deze niet goed werkte, maar zulke kinderziektes horen er nou eenmaal bij. Voordat Jaap z’n speech in het kort tegen ons herhaalde schonk hij eerst een glaasje van hun saisonbier ‘Zobi la Mouche’ voor ons in. Bij de eerste slok van dit bier was het voor mij even schrikken, want het bier had ‘een klein zuurtje’ en smaakte behoorlijk fris, maar bij iedere slok werd het bier beter. Als dit hun lekkerste bier was dan zou het voor mij al niet tegengevallen hebben,  maar dit bleek absoluut niet het geval.

De heren hebben een uitgebreide visie over wat ze wel en niet willen met hun bedrijf. Ze willen nìet afhankelijk zijn van grote brouwerijen en merken, maar ze willen wèl samenwerken met andere Eindhovense ondernemers. Ze gaan niet zelf achter de frietpan bitterballen staan bakken, maar ze gaan wel ondernemers uitnodigen die lekkere hapjes maken. Uit alles wat verteld werd bleek voor mij dat dit niet zomaar een droom is die in een vlaag van impulsiviteit of in een dronken bui waarheid is geworden. En dat ze een passie voor bier hebben werd duidelijk toen we de mannen naderhand nog tegenkwamen in speciaalbiercafé De Baron, waar we nog even hadden plaatsgenomen om onze investering te bespreken.

vanmollHet tweede bier dat we mochten (p)reviewen was de Conquistador. Dit bier was een beetje porter/stout achtig met een mooie geroosterde smaak, een klein beetje koffie en lekker wat whisky en turf. Toen ik de fles bekeek en zag dat dit bier slechts 5,5% alcohol bevatte viel ik bijna van het wat krakkemikkige stoeltje waar ik op had plaatsgenomen. Een bier met veel smaak en relatief weinig alcohol vind ik altijd een hele prestatie.

Daarna kregen we een glaasje ‘White Rabbit’, het eerste bier waarvan ik de naam zonder moeite kon uitspreken. Dit lichte (minder dan 5% geloof ik) biertje leek een beetje op de saison, maar was nog net iets zuurder en net iets frisser. Mijn favoriete bier zal het niet worden, maar voor zover ik kwaliteit kan beoordelen zou ik zeggen dat ook dit bier prima was. Je moet een beetje van het zurige en lichte karakter houden. Wellicht een lekker biertje voor als het buiten 30 graden is.

Vervolgens kwam Icarus vanuit de fles in ons glas gevlogen. René en ik waren het er over eens dat dit misschien nog ons minst-favoriete bier was. Vooral de geur van het bier was niet heel fijn en deed me een beetje denken aan lijm. De smaak was eigenlijk best prima, alleen kon het bier wat mij betreft nog wat meer koolzuur gebruiken, want op dit moment vond ik het bier nog een beetje vlak en overdreven zoet. Van dit (voor mij minst lekkere) bier zou ik toch makkelijk een flesje kunnen drinken, dus zo verschrikkelijk was het nou ook weer niet. Joris moest bij het bier een beetje denken aan La Trappe Quadrupel, wat ook niet echt een belediging is.

Daarna was ‘Ons Blackie’ aan de beurt. Dit bier was duidelijk mijn favoriet en ook René heb ik een keer niet horen klagen. Ons Blackie is een prima stout waar weinig op af te dingen valt. Ik hoop dat ze in de toekomst los gaan met dit bier en dat ze er wat verschillende versies van gaan maken. De basis is prima, dus gooi het in een bourbon- of cognacvat en pak me m’n geld maar af. Brouwer Erwin is niet vies van experimenteren en zo heeft hij van Ons Blackie ook al een versie met Java koffiebonen gemaakt. Helaas heeft iemand anders deze fles weg weten te kapen voordat wij het konden proberen.

De bieren zijn prima, het pand is mooi en de locatie is (hoewel net buiten het echte centrum) ook goed. Kan het nog fout gaan? Je weet het natuurlijk nooit. Is Eindhoven klaar voor speciaalbier? Ik hoop het voor de twee mannen. Speciaalbiercafé De Baron draait volgens mij prima, dus ik denk dat het op dit vlak ook wel goed zit. Joris z’n grootste twijfelpunt was dan ook vooral of ze met het brouwen de vraag naar het bier wel kunnen bijbenen. Het enige probleem dat Joris ziet is dan ook echt een luxeprobleem, waar de eigenaren nu nog niet wakker van zullen liggen.

We moeten nog even wachten tot september, want rond die tijd zal de brouwerij, het café, de brewpub, the mancave of hoe je het ook wilt noemen eindelijk open gaan. We waren al enthousiast over het feit dat er eindelijk zo’n gelegenheid komt in Eindhoven, maar over de kwaliteit van het bier wisten we eigenlijk nog niks. Op dat vlak is gisteravond in ieder geval alle twijfel weggenomen. Over hun visie en hun plannen zullen we de komende maanden vast nog wel meer te weten komen, maar de basis is duidelijk. Op het moment dat er iets gebeurd waar we het niet mee eens zijn dan zal ik het ook laten weten, maar tot nu toe zijn Joris, René en ik erg positief over deze nieuwe Eindhovense brouwe… caf… Brewpub van Moll!

No comments yet

Leave a Reply