Van Moll: Apart!

12 Oct

Gisteravond opende Van Moll voor de eerste keer officieel haar deuren voor de bezoeker. Om 18:00 uur werden de obligatiehouders bedankt en vanaf 20:00 uur mocht ook het ‘gewone volk’ binnen. In dit artikel beschrijf ik als een ware recensent mijn eerste indruk van deze nieuwe Eindhovense biergelegenheid. Hopelijk laten ze me ook na het lezen van dit artikel nog binnen…

De obligatiehouders werden al twee keer eerder op een voorproefje getrakteerd, maar hoe het uiteindelijk zou worden was moeilijk voor te stellen. De laatste keer dat ik er was, was het buiten de warmste dag van het jaar. Een hele tijd geleden dus. Die laatste keer was de bar nog slechts een aftekening van tape op de houten vloer, er stonden nog geen tafels en stoelen… Eigenlijk was er nog niks, behalve een koelcel en wat zelfgemaakte bieren. Dat was gisteren wel anders. De brouwruimte was sfeervol verlicht, er stond een mengelmoes aan tafels en stoelen en een prachtige bar met 12 taps had inmiddels zijn intrek genomen in het pand.

homeAl meteen bij binnenkomst weet je dat het geen gewoon café is waar je binnenstapt. De eigenaren Jaap en Erwin hebben niet gekozen voor een standaard horeca opzet, waarbij zoveel mogelijk tafels en stoelen in een meestal net iets te kleine ruimte zijn gestopt. Ook zijn alle tafels verschillend van elkaar: Een soort Duitse biertafel, een soort luxe vergadertafel, een klein rond tafeltje… Van Moll is apart – op een leuke manier.

De inrichting, een mengelmoes van hout, roestvrij staal en ouderwetse tegeltjes, is niet het enige aparte aan de nieuwe Eindhovense brewpub: Ook de drankenkaart druist in tegen alle andere Eindhovense horeca. Er zijn zelfgemaakte bieren en er is een mooie bierselectie op zowel tap als fles van andere ‘craftbeer’brouwerijen, maar daar houdt Van Moll niet op met apart zijn. Zo kun je er, als je dat echt wil, een pilsje krijgen, maar ook daar wil Van Moll anders zijn dan anderen. Waar je in Eindhoven normaal gesproken Bavaria, Grolsch of Dommelsch krijgt, kiest Van Moll op dit moment voor de pilsener van Het Anker. Dit hipsterige gedoe gaat niet alleen op voor de bierselectie, maar ook voor de overige dranken en hun hapjes. Gisteravond waren er bitterballen en ook dit waren natuurlijk geen ‘gewone’ bitterballen, maar handgemaakte van een lokaal(?) bedrijfje. Je kunt er cola drinken, maar het is geen Coca Cola of Pepsi zoals je zou verwachten. Van Moll kiest voor Fritz Cola – een soort craft-frisdrank dus. Uit alles wat je er vindt blijkt een soort liefde voor smaak en vakmanschap, waardoor de kroeg ook leuk is voor niet-bierliefhebbers die een keer wat anders willen. Het had me niet eens verbaasd als er een barbier-hoekje zou zijn waar ik m’n baard zou kunnen laten trimmen. Het klinkt bizar, maar Van Moll lijkt er gek genoeg voor te zijn.

Tot nu toe dus alleen maar positieve geluiden van mijn kant. Was er dan echt helemaal niks wat minder goed was? Ik kan als Brabander natuurlijk met gemak wat dingen verzinnen om over te zeiken. De ruime opzet waar ik het over het, de kroeg staat niet afgeladen vol met tafels en stoelen,  was gister misschien wat nadelig. Aangezien het de opening was, was het natuurlijk top druk en de tafels en stoelen waren al gauw bezet. Ik was gelukkig op tijd en kon met m’n luie benen plaatsnemen op een barkruk. Ik moet er bij zeggen dat er ook genoeg mensen zijn die graag staan in de kroeg, maar ik heb er zelf een hekel aan. Ik wil pas voelen hoe vermoeid en/of aangeschoten ik ben als ik op het einde van de sessie van m’n barkruk afglijd. Helaas moest ik rond 20:00 uur weer weg, maar ik ben benieuwd hoe het gegaan is toen de kroeg rond die tijd voor iedereen open ging.

Het tweede, en wat mij betreft laatste nadeel dat ik nu kan bedenken, was de prijs van hun eigen bieren op fles. Deze vond ik nog wat aan de hoge kant. €12,50 voor 66cl ‘Ons Blackie’ MA-vanmoll-12feb2013-0540-682x1024vond ik best duur, aangezien het bier daar wordt gemaakt. Je zou verwachten dat het bier, door afwezigheid van transportkosten, wel iets goedkoper kan. Aan de andere kant kun je 66cl prima met 2 of 3 mensen delen en is het bier z’n geld wel waard. Ik zou het bijna vergeten te zeggen, maar aangezien deze site eigenlijk over bier gaat zal ik het toch maar even melden: de bieren van Van Moll zijn prima!

Ook deze bieren zijn namelijk apart te noemen. Op de 6 eigen-bier-taps waren nu bieren te vinden die varieerden tussen de 4% en 6%. Dit alcoholpercentage is best laag, aangezien de craftbeerscene op dit moment gedomineerd wordt door zware bieren van zo’n 9% tot 12%. De Molen Hel en Verdoemenis Wild Turkey Eisbock wordt op dit moment gezien als een van de beste nieuwe Nederlandse bieren en dat bier bevat zo’n 18% alcohol. Dat soort dingen zie ik Van Moll voorlopig nog niet proberen. Wat dat betreft kun je ze eerder vergelijken met Oersoep dan met De Molen: Relatief lichte bieren met veel smaak. Toch zullen ook de zwaardere bieren waarschijnlijk ook een kans gaan krijgen bij Van Moll. Een voorbeeld daarvan is ‘Ons Blackie’, een stout van 9%.

Ook hebben veel bieren van Van Moll een kleine twist. De hierboven genoemde ‘Ons Blackie’, heeft in het begin een licht zuur bessensmaakje en begint pas in de nasmaak op een echte stout te lijken. De ‘Conquistador’ lijkt dan juist weer heel erg op een Imperial Stout, maar deze bevat slechts 4,5% alcohol. De ‘Ivy Green’, een IPA van 6%, had naast de juiste IPA smaken wel iets weg van een Saison, en de ‘Zobi la Mouche’ is een Saison, maar die leek door een lekkere frisse hopbitterheid en -fruitigheid weer een beetje op een IPA. Maak je geen zorgen als je deze alinea niet helemaal kunt volgen, het is slechts wartaal van een verwarde bierdrinker.

Een vernieuwende kroeg volgens een vernieuwend concept dus. Ik ben benieuwd of Eindhoven er klaar voor is. Hopelijk is Eindhoven net zo eigenwijs als de mannen van Van Moll en eindigt dit avontuur in een lang en gelukkig huwelijk!

(De foto’s bij dit artikel zijn eigendom van Van Moll en zijn te vinden op hun website)

 

No comments yet

Leave a Reply