Tripels – Alternatieven voor La Trappe en Westmalle

30 Mar

Ik kan wel steeds zeggen: Ga op avontuur, proef eens wat onbekends! Maar waar moet je dan beginnen? Er is zoveel keuze en er zijn ook zoveel matige keuzes. Om je voor deze wat mindere keuzes te behoeden ga ik in dit artikel een aantal goede alternatieven geven voor La Trappe Tripel en Westmalle Tripel.
Ik heb altijd een zwak voor underdogs. Als ik neutrale toeschouwer ben bij een voetbalwedstrijd dan ben ik automatisch voor de underdog. Zo is het met bier ook een beetje: Ik zal grote merken niet afkraken omdat het grote merken zijn, maar ik zie wel graag kleinere merken stijgen in bekendheid en populariteit.
Vergeet bij dit artikel niet dat smaak erg persoonlijk is, dus als ik iets goed vind is het geen feit dat het ook zo is. Maar proberen kan altijd toch?

 

Westmalle en La Trappe zijn in Nederland vrij grote spelers op de markt. Ga naar een willekeurig terras in een willekeurig dorp of stad en waarschijnlijk hebben ze of de Westmalle Tripel of de La Trappe Tripel. Deze bieren scoren bij mij een 3.5 en 3.4 op een schaal van 5. Een best aardige score dat aangeeft dat ik deze bieren graag drink. Echter zijn er veel andere Abdij Tripels die ik nog liever drink. Ik probeer me te beperken tot redelijk makkelijk verkrijgbare bieren. Deze bieren zijn niet in ieder café te verkrijgen, maar de winkels met een wat uitgebreider assortiment zullen wellicht één van deze bieren hebben.

 

Ramses Bier Antenne Tripel

Dit bier is met een 3.7/5 voor mij net wat lekkerder dan de La Trappe en Westmalle Tripel. Dit bier van Ramses Snoeij is iets hoppiger dan de 2 bekende tripels. Dit hoppige karakter zorgt voor een iets frissere, meer bittere smaak met mooie citrus-achtige fruittonen. Het bier heeft een mooie stevige body en is geen snelle drinker met zijn 9% abv. Je moet van het hoppige houden, maar als je er van houdt zul je deze meer waarderen dan de La Trappe en Westmalle.

Ramses is vaak te vinden op allerlei bierfestivals. Mocht je dit bier tegenkomen, geef het dan eens een kans!

 

Berghoeve Verre Vriend
Dit bier een beetje een uitzondering in dit artikel, want de bieren van Brouwerij Berghoeve zijn nog niet makkelijk te verkrijgen (wel te bestellen als je de brouwerij mailt geloof ik). Deze brouwerij timmert echter hard aan de weg en het zou me niet verbazen als je over een jaar wat vaker bieren van hen tegenkomt. Het mooie aan de Verre Vriend is ook weer een lekkere frisse hoppigheid die je een beetje doet denken aan grapefruit. Het bier heeft een goede, stevige body en een fijne hoeveelheid koolzuur. Met 8% abv is hij kwa alcohol iets lichter dan de Antenne Tripel van Ramses, maar dit is niet te merken in de smaak.

 

Jopen Trinitas Tripel

Brouwerij Jopen uit Haarlem is inmiddels uitgegroeid tot een redelijk grote, bekende speler op de biermarkt. De Trinitas Tripel is één van hun fijnste bieren wat mij betreft. Deze tripel heeft niet heel veel geur, maar de smaak is wel erg goed. Lekker bitter en fris en dus ideaal terrasbier. Ook zijn er wat kruiden te ontdekken in de smaak, maar deze zijn zo’n gebalanceerde manier toegevoegd dat ze het bier niet in de weg staan (ik ben normaliter niet zo’n fan van kruiden in bier).

 

Tripel Karmeliet

Ook niet bepaald onbekend te noemen, maar wel lekkerder dan de La Trappe en Westmalle. Dit bier van Brouwerij Bosteels (zet je geluid even wat zachter voor je klikt) heeft een wat aparte smaak waar je een beetje van moet houden. In de smaak proef je (op een subtiele manier) gras, hop, abrikoos, alcohol en mout. Je kunt een beetje schrikken van dit bier, omdat het wat anders smaak dan de reguliere tripel, maar het bier is niet voor niks ooit het beste bier van de wereld geweest. Als het even kan kun je dit bier het beste vers van de tap drinken.

 

Pelgrim Amarillo Tripel

Brouwerij de Pelgrim uit Rotterdam heeft bij deze Tripel een hopsoort gebruikt die je vaak terug vind in sterk bittere IPAs. Het bier lijkt dan ook een beetje op een IPA, maar is wat zoeter en iets minder bitter. Het bier is fruitig, een beetje zoet, honing en citrus-achtig. Dit bier smaakt dus ook niet als een Westmalle of La Trappe, maar is naar mijn mening een stuk lekkerder.

 

Gouden Carolus Tripel

Dit is mijn favoriete tripel tot nu toe. Ik moet er wel bij zeggen dat ik dit bier al lang niet meer op heb. Deze tripel van Brouwerij Het Anker in België is wat minder bitter dan een aantal andere tripels uit dit artikel en is daardoor wat meer te vergelijken met de La Trappe en Westmalle. Het is een erg fruitige, frisse tripel die ondanks zijn 9% abv redelijk makkelijk te drinken is. Het bier heeft een ´medium´ body en een wat zijde achtig mondgevoel. Dit is met een 4.2 uit 5 voor mij de hoogst scorende tripel. Het wordt wel tijd dat ik deze nog eens ga proeven, om te kijken of dit bier dan weer zo goed bevalt.

 

Tot zo ver een aantal mooie alternatieven voor de standaard Tripels. Nogmaals: dit zijn niet de meest exclusieve of gekke tripels, maar ik hoop je hiermee genoeg te prikkelen om ook eens wat anders te proberen dan de Westmalle of La Trappe Tripel. Hoe was jouw ervaring met deze bieren? Heb je nog andere tripels die je zou aanraden? Laat het me weten in de comments.

No comments yet

Leave a Reply