Trappist of abdijbier?

9 Mar

In het artikel over speciaalbier heb ik het al kort genoemd: trappistenbier. Voor veel mensen, zowel consumenten als uitbaters van horecagelegenheden nog steeds een lastig begrip. Er zijn namelijk nog steeds cafés en restaurants waar trappist op de kaart staat (zonder verdere informatie) en waar je vervolgens een Leffe voor je neus gezet krijgt. In dit artikel leg ik uit wat trappist nou precies is.

 

Trappist is geen bierstijl, waarmee ik bedoel dat het vaste smaak-kernmerken heeft. Trappist is een soort keurmerk. In de wijnwereld heb je bijvoorbeeld champagne. Dat is mouserende wijn uit de Champagne streek. Mouserende wijn die niet uit die streek komt, mag geen champagne heten. Zo zegt de naam trappist ook niks over het soort bier dat je voor je krijgt. Trappist kan een lichtblond bier van 5% zijn (theoretisch zou er zelfs alcoholvrije trappist kunnen zijn), maar ook een donkerbruin bier van 10%. Mocht er dus trappist op het menu staan zonder verdere informatie, dan kan het handig zijn om even te vragen om welke het gaat. De naam trappist heeft alleen te maken met de brouwerij en de omstandigheden daar omheen.

Er zijn 3 regels verbonden aan trappist:

-          Het moet binnen de muren van een abdij worden gebrouwen.

-          De monniken moeten actief deel uitmaken van het brouwproces.

-          (Het grootste gedeelte van) de winst moet besteed worden aan sociale werken en goede doelen.

Voldoet een brouwerij aan deze voorwaarden, dan zal het bier dat ze brouwen in aanmerking komen voor het keurmerk trappist. De naam trappist zegt dus helemaal niets over de smaak. Zo heeft La Trappe (de op dit moment enige trappistenbrouwerij van Nederland) een witte trappist, een dubbel, een tripel en een quadrupel (waarvan ze op dit moment ook zo’n 10 verschillende versies hebben). Allemaal trappisten, maar qua smaak zijn het totaal verschillende producten.

Op het moment van schrijven mogen slechts 7 brouwerijen dit officiële logo op hun product zetten.

De overige trappistbrouwerijen zijn: Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren. Orval heeft maar één bier, maar la Trappe heeft er bijvoorbeeld meer dan 10 (de barrel aged versies meegeteld). Leffe is dus geen trappistenbier, maar een abdijbier. Trappisten zijn altijd abdijbieren, maar abdijbieren zijn dus niet automatisch trappisten. Mooi praktijkvoorbeeld staat hier bij de stijl ‘Abdij Dubbel’. St. Bernardus is geen trappist, Westmalle wel. Ze zijn wel van dezelfde bierstijl.

Ik zou zeggen: mocht je in een café zitten, je bestelt een trappist en je krijgt een Leffe: Drink hem lekker op en vraag daarna je geld terug.

 

 

No comments yet

Leave a Reply