Traden

31 Jul

Een trade. Ja, het is gewoon te vertalen in het Nederlands en dan staat er “ruil”.  Bierruils? Dat meen je niet, hoor ik enkelen van u denken. Maar het is echt waar en komt erg vaak voor onder bierliefhebbers over de gehele wereld. Op ratebeer.com zijn zelfs speciale forums alleen voor het ruilen van bier! In dit artikel leg ik (René) uit over het hoe en waarom van deze ruils.

 

Hoe werkt het? We gaan even uit van een internationale ruil, dus iemand waar je niet even met de auto naartoe rijdt. Het makkelijkst is het natuurlijk als je de persoon met wie je ruilt al kent, maar noodzakelijk is het allerminst. Via de al regelmatig in onze nieuwsbrief besproken website ratebeer.com kun je contact leggen met mensen over de gehele wereld en dus ook een ruil op poten zetten. Het begint meestal met een bier dat je tegenkomt op de site of waar je van hebt gehoord dat je erg graag wilt proeven. Het hoeft niet één bepaald bier te zijn, je kunt ook gewoon nieuwsgierig zijn naar bieren of bierstijlen uit bepaalde landen. Je laat een bericht achter op een van de vele fora met wat je zoekt en eventueel wat je in huis hebt om te ruilen en dan is het afwachten wie reageert. Doorgaans heb je behoorlijk snel reactie. Je zult merken dat soms de in jouw ogen meest normale bieren ontzettend gewild zijn. Internationaal is er vooral veel markt voor de lambics en andere zure bieren uit de streek rondom Brussel, maar ook voor andere hoog aangeschreven brouwerijen uit België en Nederland waarvan de bieren relatief eenvoudig te verkrijgen zijn.

Je spreekt met elkaar af wat je voor elkaar gaat halen, waarbij je afstemt voor hoeveel geld of de hoeveelheid flessen die je in de ruil steekt en vervolgens kun je aan het inpakken slaan. Goed inpakken is logischerwijs van groot belang. Het is absoluut aan te raden elk bier afzonderlijk te verpakken in bijvoorbeeld ‘bubbelwrap’ (u weet wel, die bubbeltjes-knalplastic) en ook de binnenzijde van de doos waarin de bieren worden geplaatst te voorzien van extra bescherming tegen breken. Daarnaast kan het raadzaam zijn om een klein plastic tasje om elk bier te doen zodat –mocht het toch misgaan– de doos niet gaat lekken of alle andere bieren onder komen te zitten. Houdt er rekening mee dat het pakket door vele handen moet en die zullen niet allemaal even zachtaardig zijn tegen uw met ‘fragile’- en ‘breekbaar-stickers’ volgeplakte pakketje!

Let er goed op naar welk land u verzendt! In sommige landen mag u geen alcoholische dranken met de post meesturen! Zet in dat geval op een formulier dat u bij het postkantoor haalt dat het gaat om iets anders, zoals bijvoorbeeld glazen voor een verzamelaar of als verjaardagscadeau. Het beste advies is vraag het iemand met ervaring; iemand met first-hand-experience weet precies hoe het moet!

Tot slot: let voordat je hieraan begint goed op de prijs! Het verzenden van pakketten tot 10 kilo of nog zwaarder is vrij prijzig en aan die 10 kilo ben je zo! Alles overwonnen? Dan biedt je het pakketje ter verzending aan. En dan maar afwachten tot je een blijde ontvangstbevestiging krijgt van iemand aan de andere kant van de wereld en natuurlijk tot jij je eigen doos opent met onbekende bieren uit een ver land.

Teveel rompslomp? Enerzijds begrijpelijk, maar anderzijds: geef het een kans. Begin kleinschalig, meer doen kan altijd nog. Of begin net als ik met zogenaamde face-2-face trades, ook wel in-person-trades genoemd. In dat geval neem je gewoon bieren mee op vakantie en ruil je ter plekke met iemand. Maar ook dan is het handig om te weten wat je legaal mag vervoeren en met wie, wanneer en voor welke kosten je gaat ruilen. Er zijn echter mogelijkheden genoeg!

No comments yet

Leave a Reply