Toplijst: Irritaties

5 Sep

Regelmatig zie je toplijstjes voorbij komen. Ook toplijsten over bier. De beste nieuwe bieren van een bepaald jaar, de beste IPA’s, de mooiste flesjes, enzovoort. Het is hoog tijd om m’n eigen toplijst te maken. Nou wil het toeval dat ik ook graag mag klagen over allerlei zaken. Niks is leuker dan een keer een schop uitdelen om mensen te prikkelen. Het is tijd om dit alles te combineren in een irritatie-toplijst! Laat je niet teveel beïnvloeden door dit artikel, want het genot dat je ervaart bij een goed biertje kan al deze klachten laten verdwijnen. In ieder geval tijdelijk!

Nummer 5 – Statiegeld sores

Statiegeld is een lastig fenomeen voor de exotische-bierenliefhebber. Bij sommige flessen betaal je statiegeld en bij sommige flessen niet. In principe een prima systeem waar niemand last van heeft. Totdat je Belgische en Duitse bieren gaat drinken. Als consument betaal je dan wèl voor het statiegeld, maar kun je ze vervolgens bij de lokale supermarkt (meestal) niet inleveren. Dit alles heeft tot gevolg dat je vaak met enorm veel lege flesjes blijft zitten die je moet bewaren tot je weer eens naar het land afreist waar deze bieren vandaan komen. Ik heb hier niet altijd geduld voor en als je veel lege flesjes hebt is het ook nogal wat werk om ze te gaan sorteren. Gevolg: Er verdwijnt wel eens een flesje in de glasbak en dus heb ik weer 10 cent teveel betaald. Schande!
Soms kun je ze bij de slijter wel inleveren, waardoor deze klacht geen al te donkere schaduw werpt over de bierliefhebberij. Omdat het toch wat ongemakkelijk is, noteer ik deze klacht op plaats 5.

Nummer 4 – Landleugens

We zijn pas bij de nummer 4 van deze lijst en m’n bloed begint al te koken. Hoewel het de nummer 4 is, zit deze me al behoorlijk hoog. Als echte jager/verzamelaar van bieren koop ik graag bieren uit verre oorden. Hoe slecht het bier ook is, het is altijd leuk om een bier te drinken uit een vreemd land. Zo kan ik trots mededelen dat ik onder andere bier uit Gambia en Mongolië heb gedronken. Sterker nog, ik heb 50% van alle Gambiaanse bieren een keer geproefd. Ze hebben er slechts twee. Mijn irritatie is dan ook als een bier doet vermoeden dat het uit een bepaald land komt, terwijl het daar stiekem helemaal niet vandaan komt. Een bekend voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Desperados. Mensen denken vaak dat dit een exotisch biertje is, maar bij nader onderzoek blijkt het gewoon uit Frankrijk te komen. En het Japans ogende Iki bier komt gewoon uit Lochristy, België. Ook hebben ze me ooit Mongozo bieren proberen te verkopen met het argument dat deze uit Afrika komen.

In een bierwinkel in Duitsland ben ik laatst ook weer slachtoffer geworden van deze praktijken. Ik kocht daar de Brahma. Middels het etiket maakten ze me wijs dat dit een Braziliaans bier zou zijn, terwijl een kleine zoektocht op Ratebeer me leerde dat dit bier wordt gebrouwen in het net-wat-minder-exotische Dommelen, Nederland. Gelukkig bleek een andere variant, de Brahma Chopp, wel officieel Braziliaans te zijn.

Ook kocht ik nog 2 Serengeti bieren die niet uit Tanzania, maar uit Hamburg, Duitsland bleken te komen. En het bier genaamd Nigeria Pal? Net zo Duits als een Warsteiner. Geen grote ramp, maar wel jammer voor de verzamelaar!

Nummer 3 – Kwaliteitsklachten

Je kunt zeggen wat je wil over pils, maar je kunt niet zeggen dat de kwaliteit niet super constant is. Hoe vaak open je een pilsje waarvan de kwaliteit duidelijk minder is dan het vorige flesje? Ik kom het bijna nooit tegen en mocht ik het tegenkomen dan is vaak het bier over de houdbaarheidsdatum, of het bier is gewoon totaal verkeerd bewaard en daardoor slecht geworden.
Bij speciaalbier, microbrews en craftbeer (kies zelf je favoriete benaming) is dit echter een veel groter probleem. Ik ga er altijd maar vanuit dat een brouwer zijn brouwsels test voor hij ze verscheept, maar de praktijk wijst toch vaak anders uit. Flesjes die bij het openen tot op de bodem leegspuiten, bieren die normaal zoet smaken die opeens zuur blijken te zijn en bieren die juist volledig levenloos uit het flesje komen: Ik ben ze allemaal tegengekomen. Aangezien ik veel bieren maar één keer in m’n leven drink is het soms moeilijk in te schatten of een bier zo hoort te smaken of dat het een foutje is. Bij pils is het nooit een probleem, maar bij speciaalbier blijft het een lastig fenomeen!

Nummer 2 – Peperproblemen

Wat is bierbrouwen? Sommige brouwers willen zo constant mogelijk 3 verschillende soorten bieren blijven brouwen, terwijl andere brouwers als ware Willie Wortels blijven experimenteren. Ik kan begrip op brengen voor beide groepen en ik ben blij dat ze allebei bestaan. Helaas voor mij begint het wel wat populair te raken om peper te gebruiken in je bier.

Het probleem van peper is dat het zowel ‘best aardig’ als ‘verschrikkelijk’ kan uitpakken wat mij betreft. Een subtiel peperlaagje in het bier kan het bier net wat meer body geven. Een porter van 5% kan dan opeens smaken als een porter van 8%. Een prachtig voorbeeld hiervan is de Berghoeve 1814 Hammer Brand Chili Porter.

Subtiliteit is hierbij belangrijk wat mij betreft. Echter zijn er ook brouwsels waarbij het allemaal draait om de pepers. Je neemt een slok en terwijl je denkt “Ooh lekker!” beginnen je lippen te tintelen, je keel te branden en je slokdarm te paniekeren.

In dit geval is de peper de pineut, maar eigenlijk geldt dit voor zoveel kruiden en specerijen. Een subtiele hint kan lekker zijn, maar vaak gaan deze toevoegingen het bier volledig domineren. Er zijn vast mensen die dit leuk en lekker vinden, maar ik vind het helemaal niks!

Nummer 1 – Klote Katers

Eigen schuld, dikke kater. Hoe goed ik me ook voorbereid op een proeverij, hoeveel water ik naderhand ook drink: De man met de hamer komt the morning after steevast even langs om me een ferme tik tegen de hersenpan te geven. De ene keer is het erger dan de andere keer, maar zodra ik me binnen een straal van 10 meter van een glas bier begeef kan ik er de donder op zeggen dat ik de dag erna een kater heb.

Het bonkerige gevoel in je hoofd, de waterige oogjes en de protesterende maag. Als ervaringsdeskundige op het gebied van katers durf ik te beweren dat het nooit went.

Ik zal dit ook altijd benoemen als het grootste nadeel van de bierliefhebberij en wat mij betreft is het dan ook de waardige nummer één van deze lijst!

One Response to “Toplijst: Irritaties”

 1. Huib Piguillet 06. Sep, 2013 at 14:29 #

  Dus eigenlijk valt er niks te klagen?
  - statiegeld? die paar centen? maar dat geef je zelf ook al aan
  - landleugens: die spelen toch vooral met de mindere bieren, daar kan het me weinig boeien
  - kwaliteit: een slecht biertje komt weleens voor, maar is ook weer geen schering en inslag (bij het bier wat ik drink dan)
  - peper: kan nooit teveel zijn ;)
  - katers: die worden steeds erger ja, maar face it: je wordt oud :P

  [Reageer]

Leave a Reply