Toestand kritiek

30 Nov

Dit keer (na lange afwezigheid) geen leuk kletsverhaal over niet bestaande reizen door Zuid-Duitsland, geen absurd avontuur van René die in land X 800 bieren in 2 minuten dronk en ook geen samenvatting van een of ander festivalletje waar ik ben geweest wat eigenlijk wel leuk was maar tegelijkertijd nooit op kan tegen Borefts. Nee, deze keer lezen jullie een noodkreet van een fanatieke biernerd. Een advies dat me eigenlijk heel logisch lijkt, maar toch vaak wordt vergeten: Blijf kritisch!

Deze week was een choquerende week voor deze bierliefhebber. Ik riep in het verleden wel eens vaker dat mensen niet te romantisch moesten denken over de bierwereld. Ik legde vaker dan eens uit dat het uiteindelijk toch gewoon om de centjes draait. Meer dan eens temperde ik mensen in mijn omgeving als ze te lyrisch werden over een bepaalde brouwer of brouwerij. Vaak tevergeefs.

En terecht ook wel. In m’n achterhoofd ging het namelijk ook anders. Terwijl ik weer eens aan het typen was dat de meeste brouwerijen uiteindelijk gewoon je geld willen, droomde ik stiekem toch van de brouwer die hartstochtelijk aan het roeren was in zijn ketels. Een brouwer van een jaar of 60, maar die desondanks toch meeging in de wat modernere stijlen. Een door passie gedreven brouwer, die na een 30 jarige carrière als kantoorslaaf van een grote multinational zijn ontslag nam om te gaan doen wat hem echt leuk leek. In m’n hoofd was deze dan klein begonnen, met een aantal pannen van zijn vrouw en wat zelf geknutselde instrumenten gemaakt met materialen van de lokale bouwmarkt, maar inmiddels had hij al enkele grote ketels die hij allemaal vernoemd heeft naar de overleden honden die hij vroeger zo heeft liefgehad. En iedere ochtend, na ongeveer een uur roeren kwam dan z’n grootste liefde twee bruine boterhammetjes met kaas brengen. fanboyy

Ik wist heel goed dat deze brouwer natuurlijk niet echt bestaat. In ieder geval: dat het merendeel van de brouwers niet deze man was. Sterker nog: dat was ik juist vaak aan het verkondigen. Ik dacht toen dat ik het deed om anderen te beschermen, maar achteraf gezien deed ik het misschien juist wel om mezelf te beschermen. Ik probeerde anderen, en dus misschien ook wel mezelf, te temperen terwijl in mijn achterhoofd de brouwer met sympathieke grijze snor fanatiek bleef roeren.

Plots was daar dan deze week toch de klap. De klap die je wist dat ging komen was eindelijk hier.

Op het Belgische Ratebeer-sub-forum werd een thread gemaakt over een bepaalde lokale brouwerij. In deze thread stond de vraag of meer mensen een probleem hebben met bieren van de desbetreffende brouwerij, omdat deze bij het openen (vrijwel altijd) uit de fles spuiten. Veel mensen konden dit beamen en al gauw kwam er een reactie vanuit de brouwerij zelf. Zie hieronder wat er werd gezegd:

kwaliteit

Wat er volgens mij wordt gezegd is dat deze brouwerij al sinds 2011 problemen heeft gehad met de kwaliteit van hun bier en dat de oorzaak daarvan 8 weken geleden pas is achterhaald. Kort gezegd is er dus ongeveer 4 jaar lang bier verkocht waar iets mee aan de hand was, met als bewijslast dat er regelmatig plafonds werden ondergespoten met de bieren van deze brouwerij. Ik wil niet nodeloos paniek zaaien, maar los van spuitende flessen en vervelende bijsmaakjes lijkt het me voor de gezondheid ook niet voordelig. Blijkbaar besloot de brouwerij om dit risico toch maar te nemen.

Dat een brouwerij dit doet zal ik maar moeten accepteren, want ik heb geen zin om met fakkels en hooivorken op pad te gaan. En daarvoor boeit het mij ook niet genoeg. Er zijn genoeg andere bieren te krijgen en de bieren van deze brouwerij kocht ik zelf inmiddels al zo’n twee jaar niet meer. Het is in mijn ogen echter wel een probleem dat deze brouwerij er zo lang mee weg heeft kunnen komen. Blijkbaar kan een brouwerij erg lang teren op een eenmaal opgebouwde reputatie. Blijkbaar zijn er consumenten die zo verliefd zijn op een bepaalde brouwer of brouwerij dat zij dit soort problemen (soms dus zelfs 4 jaar lang) slikken als zoete koek.

neveragain

Deze consument zei hierna dat hij de overige flessen wel terug gaat brengen naar de brouwer.

Vandaar deze oproep. Blijf kritisch. Blijf proeven. Beoordeel een bier niet op wat het ooit was, wie het heeft gemaakt of wat het zou kunnen zijn, maar beoordeel het zoals het is. Blijf jubelen als je iets geweldig vind, maar durf het ook te laten weten als je denkt dat er iets mis is met je bier. Mijn ervaring is dat een goede brouwer dat, mits je het een beetje netjes houdt, alleen maar kan waarderen!

[Omdat ik niet met 100% zekerheid kan zeggen dat deze uitspraken daadwerkelijk gedaan zijn door iemand van de brouwerij (hoewel er geen redenen zijn om dat niet te geloven) heb ik besloten om de naam van de brouwerij in het midden te laten.]

4 Responses to “Toestand kritiek”

  1. Frederik 01. Dec, 2014 at 09:20 #

    Straf.

    Ik ga de brouwerij in kwestie al langer uit de weg, net om de reden die hier aangehaald wordt. Af en toe proef je dan toch iets van hen omdat je nieuwsgierig bent. Soms valt het alweer keihard tegen (één van de Sour series laatst: gusher, puttekesgeur, niet te drinken). En dan kom je weet iets tegen waarvan je denkt: wow, blijkbaar loop ik toch dingen mis (Cuvée de Mortagne, bijvoorbeeld).

    Maar als het echt zo is dat de brouwerij jarenlang bewust was van een infectie en er niks aan gedaan heeft…? Daar kan ik absoluut geen begrip of respect voor opbrengen.

    (Zag je ook in die thread dat De Hopduvel hun bieren niet meer zou verkopen tot ze het probleem opgelost hebben? Vrij drastisch, vooral omdat De Hopduvel een grote invloed heeft, maar ik vind dat wel het juiste signaal. Hopelijk raakt het snel opgelost.)

    [Reageer]

  2. Eric 01. Dec, 2014 at 09:45 #

    Alhoewel ik me helemaal kan vinden in je verhaal, toch een kleine kanttekening. Er wordt er hier vanuit gegaan dat er vrijwel niets aan gedaan is om dit probleem op te lossen, en men toch is door blijven gaan met foute bieren verkopen. En alhoewel het verkopen van dikke gushers zeker niet is goed te praten, kun je ook niet de conclusie trekken dat men het niet heeft geprobeerd op te lossen. Misschien hebben ze wel ondanks grote problemen toch nog redelijke bieren kunnen verkopen. Dat je ze dan als sour verkoopt – wat ze ook waren – kun je bedrog vinden of gewoon duidelijk zeggen wat je verkoopt. Ik vind óók dat deze bewuste brouwer te ver is gegaan, maar het is niet eenvoudig om constante hoge kwaliteit te leveren.

    Het verkopen van flessen bier van 20 euro daarentegen – al helemaal als ze mislukt zijn – daar heb ik geen goed woord voor over.

    [Reageer]

  3. jo 03. Dec, 2014 at 14:46 #

    overduidelijk welke brouwer dit is. sowieso omdat het XXXXXX yeast is, toen wist ik het al (er is maar 1 brouwer die ik ken die een naam voor z`n gist heeft). bovendien ben je ergens vergeten morpheus te blurren :) en onze vriend de eerste reageerder noemt ook nog eens bieren, dus een kind kan de was doen.
    zelf heb ik ook wel eens wat bieren van ALVINNE op. gewoon om te proberen, het had zo`n goede naam. nu ben ik geen fan gebleken van zure bieren. ik heb nog een morpheus tripel staan zonder datum (zie dop maar er staat niks op de dop). binnenkort eens proberen. ik open hem alvast boven de gootsteen :)

    [Reageer]

  4. jo 03. Dec, 2014 at 14:51 #

    owja ff vergeten te vermelden, bijna al die biertjes waren inderdaad gushers. geen plafond killers maar het liep er wel uit. 1tje bleef maar overstromen tot de helft eruit was.

    [Reageer]

Leave a Reply