Termen

Voor mij zijn deze termen vanzelfsprekend. Ik gebruik ze vaak en heb er een bepaald beeld bij. Deze lijst zal nooit af zijn. Ik blijf hem bijvullen als ik een term tegen kom. Vraag gerust om verduidelijking als ik een term gebruik die je niet bekend voor komt. Ik leg de termen uit zoals ik ze gebruik en interpreteer, kort en met makkelijke woorden. Als je de woorden heel nauwkeurig gaat opzoeken kunnen ze misschien net wat anders uitgelegd worden.

Als een bier een bepaalde stijl heeft, wil dat natuurlijk niet zeggen dat het precies zo smaakt als alle andere bieren in die stijl. Stijlen leg ik uit zoals ik ze meestal ervaar.

abv – Alcohol by volume, oftewel het alcohol percentage van een bier.

Alt - Zie artikel.

Barrel Aging – Zie artikel.

Carbo – Koolzuur, oftewel het ‘prik’.

Drain Pour – Een bier dat je zo vies vindt dat je het door de gootsteen spoelt – je ‘poured’ het down the ‘drain’.

Gusher – Soms open je een biertje en meteen spuit het bier voor het grootste gedeelte uit het flesje. Dit noemen ze dan een gusher.

Imperial – Staat vaak vòòr een stijl: Imperial IPA/ Imperial Stout. Komt er op neer dat het bier vaak een wat hoger alcohol percentage heeft (vanaf ongeveer 7%) en dat het bier sterke, uitgesproken smaken heeft. ‘Het stoere broertje’ van een basisstijl. IPA: bitter, Imperial IPA: bitterder.

IPA – India Pale Ale. Een bierstijl die zich kenmerkt door de smaak van bittere hopsoorten, met vaak een grapefruit achtige bijsmaak. IPA is de laatste jaren aan populariteit winnend in Nederland. Het Deense Mikkeller heeft bijvoorbeeld veel IPAs. Ook is de Schotse Brewdog Punk IPA een goed voorbeeld en relatief makkelijk te verkrijgen in NL.

Quadrupel – Zie artikel.

Ratebeer – Site voor bierliefhebbers. Zeer veel beoordelingen en statistieken van zo’n beetje alle bieren die gemaakt zijn. Meedoen en meepraten is gratis. Handig als je wilt opzoeken of een bier over het algemeen lekker wordt bevonden, maar smaak is natuurlijk iets heel persoonlijks.

Stout – Een meestal pikzwart bier met een beetje een geroosterde en koffie achtige smaak. Bekendste voorbeeld is Guinness, maar volgens ons is dat zeker niet het bèste voorbeeld.

Tasting – Stoer Engels woord voor proeverij.

Tick/Ticken - Ticken is simpel gezegd het ‘verzamelen’ van bieren, waarbij je het bier drinkt en dan noteert dat je het bier gedronken hebt. Een beoordeling van het bier is bij een tick niet nodig. Wij gebruiken de term ook soms, bijvoorbeeld “een land-tick”, waarmee we willen aangeven dat het bier uit een land komt waarvan we nog geen bier gedronken hebben. Je kunt dit land dan afvinken – je hebt het land getickt. Natuurlijk kun je ticken en toch tegelijkertijd beoordelen, maar de èchte tickers hechten geen of weinig waarde aan een rating: ze drinken bieren toch maar 1 keer. Voor de geïnteresseerden is er een Britse docu genaamd Beertickers: Beyond the Ale.

Trappist – Zie artikel.

Weizen – Is iets anders dan witbier. Weizen is een Duitse bierstijl, gemaakt met tarwe (weizen is Duits voor tarwe). Vaak is het bier wat zoetig met een banaan-achtige smaak en geur. Bekend voorbeeld hiervan is Erdinger Weissbier, op veel terrasjes te krijgen.

No comments yet

Leave a Reply