Stijlen onder de loep: Quadrupel en Alt

21 Mar

Ik zal af en toe een stijl in de spotlight zetten op de site. Leidend bij deze stijlen is de indeling die gemaakt wordt op Ratebeer. Maarliefst 73 verschillende bierstijlen worden onderscheiden en elke bierstijl heeft zo zijn eigen kenmerken. Genoeg om over te praten dus! Vandaag de stijlen ‘Quadrupel’ en ‘Alt’.

Quadrupel

Bieren uit de stijl Quadrupel zijn de sterkste bieren van Trappist– en Abdijbrouwerijen. Soms wordt een bier uit deze categorie ook wel ‘Abt’ genoemd, bijvoorbeeld de St. Bernardus Abt 12. Quadrupel kennen we natuurlijk van La Trappe. Hoewel het dus dezelfde bierstijl is zijn Abt-bieren vaak donkerder dan Quadrupels. Beide hebben een rijke, diepe moutige smaak met fruitige noten en weinig tot geen hop. Het alcoholpercentage ligt normaal gesproken op 10% of hoger. Zelf heb ik tussen de ruim 2000 bieren die ik geproefd heb maar één voorbeeld kunnen vinden van een Quadrupel met een alcoholpercentage onder de 10%: ‘Ermelindus Jubileumbier Quadrupel’ van 9,2%. Dat betreft echter wel een eenmalig jubileumbier en kan dus inderdaad beschouwd worden als een uitzondering op de regel. Het hoogst genoteerde bier in de categorie Abt/Quadrupel op Ratebeer is het alom bekende Westvleteren 12.

Alt

De stijl Alt is een van de stijlen die wat minder strak gedefinieerd zijn. Bieren uit de stijl Alt zijn verwant aan de streek rond Düsseldorf en zijn bovengistend. De bieren zijn meestal koper– tot amberkleurig en lijkt sterk op Engelse Pale Ales en bijvoorbeeld Palm of Koninck. In Duitsland is het marktaandeel vrij groot, maar in Nederland zijn slechts enkele voorbeelden te vinden, bijvoorbeeld Venloosch Alt van brouwerij Lindeboom en Budels Alt van brouwerij Budels. Het alcoholpercentage ligt normaal gesproken tussen de 4,5-5%, maar soms ook wat lager of hoger. Het hoogst genoteerde bier in de categorie Altbieren op Ratebeer is: Uerige Doppel Sticke.

No comments yet

Leave a Reply