Stijlen onder de loep: IPA en Double IPA

29 May

Het is alweer enige tijd geleden dat we nog eens wat bierstijlen hebben geanalyseerd, althans onze poging tot. Deze keer proberen we opnieuw twee stijlen uiteen te zetten en er wat meer over te vertellen, soms met toevoeging van onze eigen ervaringen. Leidend bij deze stijlen is de indeling die gemaakt wordt op Ratebeer. Recentelijk zijn de stijlen en hun indeling op Ratebeer behoorlijk gewijzigd. Wegens voortschrijdend inzicht zijn stijlen samengevoegd en zij er nieuwe stijlen bijgekomen. Hierdoor zijn nu in totaal liefst 75 verschillende bierstijlen te onderscheiden, elk met zijn eigen kenmerken. Genoeg om over te praten! Deze keer bekijken we twee van de stijlen waar we zelf dol op zijn: IPA en Double IPA.

IPA – India Pale Ale
IPA staat, zoals al blijkt uit de kop boven deze alinea, voor India Pale Ale. De stijl kenmerkt zich door het ruime gebruik van hop. Hop is een natuurlijk conserveringsmiddel, oftewel het zorgt er voor dat het bier langer houdbaar blijft. Door meer hop toe te voegen kon men in lang vervlogen tijden het bier dus toch voor lange tijd goed houden. Dat was wel zo handig op lange zeereizen naar koloniën, zoals —heel verrassend— India. De IPA stamt oorspronkelijk uit Engeland. Water was niet veilig om te drinken, dus dronk men bier. Maar op de lange reizen naar koloniën bleef het bier ook niet goed. Wat dan? De oplossing werd dus gevonden in de hop.

In oktober 2011 was ik in Londen en kreeg ik de kans verschillende Engelse IPA’s (van de tap) te proeven. In het begin vond ik het verschrikkelijk tegenvallen. Ik was de Amerikaans georiënteerde IPA’s gewend en dan lijkt het net alsof er aan de Engelse IPA’s totaal geen smaak zit. Het duurde echt twee dagen voordat ik goed kon proeven welke hoeveelheid verschillende smaken er te onderscheiden waren in deze bieren. Kom je van de extreme IPA’s af dan smaakt het naar slap, lichtjes bitter water. Maar ben je eenmaal gewend aan deze bieren dan proef je duidelijk de hop, de bitterheid en de nuances tussen de verschillende bieren. Engelse IPA’s hebben over het algemeen een laag alcoholpercentage van 3-6%. Met regelmaat kom je ook bieren tegen die in de naam IPA heten maar qua stijl (op ratebeer althans) zijn ondergebracht bij bijvoorbeeld de “Bitters” (bijvoorbeeld Green King IPA, Bury St. Edmunds, Engeland) of de “American Pale Ales” (bijvoorbeeld Acorn Warrior IPA, Barnsley, Engeland).

Op ratebeer staan alle IPA’s, dus zowel de Engelse als de Amerikaanse, gerangschikt onder dezelfde stijl. Enerzijds logisch want waar trek je de grens, anderzijds jammer want hierdoor sneeuwen prachtige, traditionele bieren geheel onder bij het geweld van de extreme varianten. Denk hieraan als je het Verenigd Koninkrijk een bezoek brengt en gun jezelf zeker twee dagen om te wennen. Je krijgt er geen spijt van, er zijn prachtige bieren.

Engelse IPA’s mogen dan de oorsprong zijn, de laatste jaren zijn het vooral de Amerikaanse IPA’s die voor echte bekendheid hebben gezorgd. De Amerikaanse hopsoorten zijn veel uitgesprokener en daarnaast zijn Amerikanen nou eenmaal altijd van het extreme, waardoor deze IPA’s totaal niet te vergelijken zijn met de Engelse IPA’s.

De moderne, “Amerikaanse versie” van de IPA kenmerkt zich door een intens hoparoma en een al even intense hopsmaak. De kleur is doorgaans ‘mistig’ oranje met een witte tot beige gekleurde schuinkraag. Het alcoholpercentage kan zo laag zijn als 4%, maar ook zo hoog als (bijna) 8%. Boven de 8% vallen bieren met de karakteristieken van IPA’s doorgaans onder de Double IPA’s (DIPA’s), waar we zo dadelijk aan toe komen, of American Strong Ales. De hoogst genoteerde IPA op Ratebeer is AleSmith IPA van AleSmith Brewing Company uit San Diego, California, VS. Het scoort een 4.09 en heeft een alcoholpercentage van 7.25%.

DIPA – Double India Pale Ale
Hoewel sommige mensen denken dat “double” te maken heeft met het alcoholpercentage is dit niet het geval, “double” slaat op de hoeveelheid hop die is gebruikt. Het neemt overigens niet weg dat het alcoholpercentage van DIPA’s in principe boven de 8% ligt en zelfs zo hoog als 12% kan zijn, zodat het bijna een Barleywine wordt. Qua smaak komen DIPA’s vaak een stuk zoeter over dan IPA’s. Door de enorme hoeveelheid (Amerikaanse) hop die wordt gebruikt krijg je smaken als hars en ananas. Hoewel de bitterheid hoog is lijkt het bier soms minder bitter dan het werkelijk is. De hoogst genoteerde DIPA op ratebeer is Russian River Pliny the Younger van Russian River Brewing uit Santa Rosa, California, VS. Dit bier is vrijwel niet te verkrijgen, al zeker niet in Nederland. Het bier scoort maarliefst een 4.34. Van dezelfde brouwerij staat Pliny the Elder op plaats 2 in de ranglijst met een 4.26 score. Dit bier heb ik wel ooit te pakken weten te krijgen. Je moet er van houden, maar ik vond het heerlijk. Precies wat je verwacht bij een bier uit deze stijl: veel hop, plakkerige hars, een fruitige hint van grapefruit en fantastisch bitter. Ik gaf het bier een 4.3 op 5 score. Het is overigens niet mijn hoogst genoteerde DIPA. Op plaats 9 in de toplijst staat AleSmith Yulesmith Summer IPA (4.07 gemiddeld), maar ik gaf het een 4.5.

Mijn hoogst genoteerde DIPA dronk ik kort geleden in Kopenhagen bij het CBC: Surly Abrasive Ale van Surly Brewing Company uit Brooklyn Center, Minnesota, VS kreeg een 4.7 op 5. Het bier heeft een alcoholpercentage van 9% en een gemiddelde van 4.04 (plaats 12 in de toplijst). De kleur was bijna helder goudgeel-oranje met een witte schuimkraag. In de geur en smaak licht moutig, stevig bitter, veel hop en bovendien veel tropisch fruit als mango, mandarijn en grapefruit. Goed in balans bovendien, hoewel misschien iets te gemakkelijk doordrinkbaar. Niettemin, een fantastisch bier. Al blijft natuurlijk gelden dat je er van moet houden. Ben je geen liefhebber van bitter maar juist van zoet dan raad ik je niet aan IPA’s en DIPA’s te bestellen. Aan de andere kant, je went aan de bittere smaak. Eerder al schreven we dat je smaak verandert naarmate je meer bieren hebt geproefd. Het ligt eraan wat je leuk vindt om te doen: nieuwe bieren ontdekken en proberen, ook al zijn ze (nu) niet je favoriete stijl of alleen bieren proberen die je vrij zeker lekker vindt. Mijn nieuwsgierigheid wint het altijd, dus welke stijl het ook is, ik probeer het uit. Maar er zijn dagen dat ik alleen maar wil genieten. Zeker met de nu eindelijk iets opwarmende temperatuur zit ik graag in het zonnetje met een koele, frisse (D)IPA.

No comments yet

Leave a Reply