Stijlen onder de Loep: Biere de Garde en Bitters

21 Sep

Een tijd geleden zijn we begonnen met het ‘ontleden’ van bierstijlen. Leidend bij deze stijlen is de indeling die gemaakt wordt op Ratebeer. Maarliefst 73 verschillende bierstijlen worden onderscheiden en elke bierstijl heeft zo zijn eigen kenmerken. Genoeg om over te praten dus! Vandaag besteden we aandacht aan de stijlen Bière de Garde en Bitter.

 

Bière de garde (ook wel ‘bière de mars genoemd’) is een biersoort, die van oorsprong uit Noord Frankrijk komt. Letterlijk vertaald betekent het ‘bewaar bier’. De kleur kan variëren van goud tot donker koper. In het aroma komen vaak sterk mout, karamel en toffee terug. Ook in de smaak vinden we doorgaans deze zelfde ingrediënten terug. Het alcoholpercentage ligt meestal zo rond de 7% met uitschieters naar beneden en naar boven van respectievelijk 5,5% en 8,5%. Wilt u zelf eens een Bière de Garde proberen? Relatief gemakkelijk te verkrijgen in Vlaanderen zijn bijvoorbeeld Jessenhofke Bière de Garde en Dupont La Bière de Beloeil. Het hoogst genoteerde bier in de categorie Bière de Garde op Ratebeer is Jolly Pumpkin Bière de Mars (7%) van Jolly Pumpkin Artisanal Ales, Michigan (VS).

Bitters zijn goud tot koperkleurig met een beperkte schuimkraag. In tegenstelling tot wat de benaming je doet denken zijn ze vaak lang niet zo bitter als bijvoorbeeld IPA’s of andere nog sterker gehopte bieren. Bitters zijn vaak mild wat betreft smaak en vrij neutraal wat betreft geur. Het koolzuurgehalte is doorgaans laag tot gemiddeld, wat deze bieren geweldige doordrinkers maakt. Geen wonder dat in Engeland de pints er zo snel doorheen gaan! Het alcoholpercentage is ook relatief laag, over het algemeen tussen de 3% en de 5% met uitschieters tot maximaal 7%. De bitters met alcoholpercentages van boven de 6% worden ook wel strong bitters genoemd. Het hoogst genoteerde bier in de categorie Bitters op Ratebeer is Jolly Pumpkin E.S. Bam (4.7%), net zoals bij de eerder genoemde Bière de Garde van Jolly Pumpkin Artisanal Ales uit Michigan (VS).

No comments yet

Leave a Reply