Stijlen onder de loep: Belgian Ale en Belgian Strong Ale

16 May

Ik zal af en toe een stijl in de spotlight zetten op de site. Leidend bij deze stijlen is de indeling die gemaakt wordt op Ratebeer. Maarliefst 73 verschillende bierstijlen worden onderscheiden en elke bierstijl heeft zo zijn eigen kenmerken. Genoeg om over te praten dus! Vandaag de stijlen ‘Belgian Ale’ en ‘Belgian Strong Ale’.

Bieren uit de stijl Belgian Ale zijn lastig te beschrijven in één logische definitie. Wij hebben vaak de indruk dat wanneer men niet weet wat voor stijl het is en het eigenlijk nergens echt helemaal bij lijkt te passen het al snel een Belgian Ale wordt. Het alcoholpercentage mag dan niet te hoog zijn natuurlijk, anders valt het bier weer onder de hieronder besproken Belgian Strong Ales. Er is dus een sterke verwantschap tussen beide stijlen. De kleur van Belgian Ales kan sterk variëren van goudgeel tot rood/amber en zelfs nog donkerder. In de smaak komen doorgaans de mout en gist duidelijk terug. Het hoogst genoteerde bier in de categorie Belgian Ale op Ratebeer is het ons welbekende Orval (6.2%) uit –heel verrassend– België.

Belgian Strong Ales zijn vrijwel hetzelfde als Belgian Ales, maar dan de sterkere variant. Het alcoholpercentage ligt zelden lager dan 9%. De kleur kan weer erg variëren, net als bij de Belgian Ales, maar ze zijn vaker donkerder van kleur. De smaak is vaak eerder zoet dan bitter, met relatief weinig hop maar juist relatief veel alcohol. Doorgaans zijn het geen snelle drinkers, maar rustige genietbieren waar u per flesje best een ruim half uur of langer voor mag uittrekken. Het hoogst genoteerde bier in de categorie Belgian Strong Ale op Ratebeer is het ook niet onbekende Westvleteren Extra 8 (8%).

Wat nog wel leuk is om te vermelden is dat Belgian (Strong) Ales niet per se uit België hoeven te komen. Sommige Amerikaanse brouwers proberen bijvoorbeeld ook wel eens om bieren die in deze categorie vallen te maken.

No comments yet

Leave a Reply