Stijlen onder de loep: Baltic Porter en Barley Wine

11 Apr

Ik zal af en toe een stijl in de spotlight zetten op de site. Leidend bij deze stijlen is de indeling die gemaakt wordt op Ratebeer. Maarliefst 73 verschillende bierstijlen worden onderscheiden en elke bierstijl heeft zo zijn eigen kenmerken. Genoeg om over te praten dus! Vandaag de stijlen ‘Baltic Porter’ en ‘Barley Wine’

Bieren uit de stijl Baltic Porter zijn in beginsel pikzwart en sterk moutig. Het alcoholpercentage ligt gemiddeld genomen tussen de 7-9.5%. De smaak van koffie, caramel of chocolade kan voorkomen, maar doorgaans wat minder uitgesproken dan bij bijvoorbeeld Imperial Stouts. Baltic Porters zijn over het algemeen ook zoeter, terwijl Imperial Stouts eerder bitter zijn. Het hoogst genoteerde bier in de categorie Baltic Porter op Ratebeer is: Ølfabrikken Porter uit Roskilde, Denemarken.

Barley Wines, in het Nederlands ook wel Gerstewijnen genoemd, hebben een hoog alcoholpercentage (tussen de 9 en 13%) en hebben vaak een zoete, licht tot redelijk alcoholische smaak. De kleur varieert van oranjeachtig tot bruin, maar is meestal koperrood. In de geur komen het zoete en het alcoholische ook duidelijk naar boven, soms met fruitige invloeden. Het hoogst genoteerde bier in de categorie Barley Wine op Ratebeer is: Lost Abbey The Angels Share Bourbon Barrel Aged uit San Marcos, California (VS). Barley Wine is een stijl die volgens sommige mensen beter wordt als je hem een tijdje in de kelder laat staan.

No comments yet

Leave a Reply