Stijlen onder de Loep: American Pale Ale en American Strong Ale

17 Apr

Ik zal af en toe een stijl in de spotlight zetten op de site. Leidend bij deze stijlen is de indeling die gemaakt wordt op Ratebeer. Maarliefst 73 verschillende bierstijlen worden onderscheiden en elke bierstijl heeft zo zijn eigen kenmerken. Genoeg om over te praten dus! Vandaag de stijlen ‘American Pale Ale’ en ‘American Strong Ale’.

De stijl American Pale Ale kenmerkt zich doorgaans door een licht gouden tot licht koperen kleur. Het verschil met andere Pale Ales zoals de Engelse is het gebruik van Amerikaanse hopsoorten. Veel Amerikaanse hopsoorten hebben een hoog bittergehalte en sterk aroma, hetgeen ook sterk terugkomt in de smaak. Het alcoholpercentage ligt over het algemeen tussen de 5 en 6,5%. Het hoogst genoteerde bier in de categorie American Pale Ale op Ratebeer is: Three Floyds Alpha King.

De stijl American Strong Ale is weer een soort ‘vangnetstijl’. Het is een categorie die is ‘gecreëerd’ om de overvloed aan sterke bieren van (veelal) kleine Amerikaanse brouwerijen op te vangen die in andere stijlen niet op hun plaats waren. De bieren uit deze categorie zijn vaak wel (sterke) varianten van bieren uit andere stijlen, zoals IPAs of Amber Ales. Ook ‘English Strong Ales’ met veel Amerikaanse hop vallen in deze stijl. Het alcoholpercentage van deze bieren ligt –uitzonderingen daargelaten– altijd boven de 10%. Veel bieren zitten rond de 12% maar ook percentages van boven de 15 komen voor. Het hoogst genoteerde bier in de categorie American Strong Ale op Ratebeer is: Hair of the Dog Brewery “Matt”.

No comments yet

Leave a Reply