Stijlen onder de loep: Amber Ale en American Dark Lager

13 Apr

Ik zal af en toe een stijl in de spotlight zetten op de site. Leidend bij deze stijlen is de indeling die gemaakt wordt op Ratebeer. Maarliefst 73 verschillende bierstijlen worden onderscheiden en elke bierstijl heeft zo zijn eigen kenmerken. Genoeg om over te praten dus! Vandaag de stijlen ‘Amber Ale’ en ‘American Dark Lager’

De stijl Amber Ale laat zich moeilijk definiëren. Het heeft natuurlijk voornamelijk te maken met de kleur, maar die kan verschillen van mistig oranjeachtig tot donkerrood. Ook in de smaak kan veel verschil zitten: van licht caramelachtig tot zo fris, fruitig en hoppig dat het bijna een American Pale Ale zou kunnen zijn. Het alcoholpercentage kan ook sterk variëren, maar ligt doorgaans niet hoger dan 7%. Het is mijns inziens vooral een stijl die dient als vangnet voor bieren die buiten alle andere stijlen vallen. Het hoogst genoteerde bier in de categorie Amber Ale op Ratebeer is: AleSmith Evil Dead Red.

Bieren van de stijl American Dark Lager zijn in Nederland moeilijk verkrijgbaar. (Toevoeging André: Op dit moment heeft Mitra van Bergen in Eindhoven de Tui East Inda Pale Ale te koop, dit is, ondanks de naam, een American Dark Lager.) Na wat zoekwerk blijkt dat Heineken een ‘Dark Lager’ brouwt, maar gezien heb ik dat bier nog niet. De meeste bieren uit deze stijl hebben een alcoholpercentage van onder de 6%, maar er zijn altijd uitzonderingen. Dat deze bieren stuk voor stuk donker van kleur zijn spreekt voor zich. In de VS is het een veel voorkomende stijl maar in Nederland dus vrij onbekend. Het hoogst genoteerde bier in de categorie American Dark Lager op Ratebeer is: Moonlight Death and Taxes Black.

No comments yet

Leave a Reply