Stijlen onder de Loep: Abdij Dubbel en Abdij Tripel

23 Mar

Ik zal af en toe een stijl in de spotlight zetten op de site. Leidend bij deze stijlen is de indeling die gemaakt wordt op Ratebeer. Maarliefst 73 verschillende bierstijlen worden onderscheiden en elke bierstijl heeft zo zijn eigen kenmerken. Genoeg om over te praten dus! Vandaag de stijlen ‘Abdij Dubbel’ en ‘Abdij Tripel’.

Zoals te lezen is in dit artikel worden bieren in deze stijl vaak onterecht  Trappisten genoemd. Lees het eerder genoemde artikel voor meer duidelijkheid omtrent dit fenomeen.

Bieren uit de stijl Abdij Dubbel zijn vaak donkerbruin van kleur. Soms heet een bier uit deze categorie dan ook simpelweg ‘bruin’ (bijvoorbeeld de dubbel van Maredsous). Het alcoholpercentage ligt normaal gesproken tussen de 6,5 en 8%. De geur en smaak zijn vaak in meer of mindere mate zoet en moutig met lichte gist– en fruittonen. Ook kun je soms dingen als caramel en noten ontdekken in de smaak. Het hoogst genoteerde bier in de categorie Abdij Dubbel op Ratebeer is St. Bernardus Prior 8 gedeeld met Westmalle Dubbel.

Bieren uit de stijl Abdij Tripel hebben doorgaans een alcoholpercentage boven de 8%, tot een maximum van rond de 11%! Ze zijn meestal licht van kleur en eerder bitter dan zoet, met een licht droge nasmaak. Een tripel hoort fris licht bitter en soms licht hoppig te ruiken, met een wat scherper mondgevoel dan de zoetere dubbel. Het hoogst genoteerde bier in de categorie Abdij Tripel op Ratebeer is: Chouffe Houblon Dobbelen IPA Tripel gedeeld met Tripel Karmeliet.

No comments yet

Leave a Reply