Speculeren

9 Sep

Ik probeer altijd één artikel per week te plaatsen. Als ik er meer schrijf, of René levert aan, dan bewaar ik deze zodat ik de week erop geen problemen heb om ook iets geschikts te plaatsen. Maar soms moet ik deze regel breken. Soms kom ik iets tegen dat ik meteen met jullie wil delen. Soms iets leuks, soms iets actueels en soms iets wat me mateloos irriteert. Dit stuk valt in de laatst genoemde categorie. Het was afgelopen zaterdag…

Afgelopen zaterdag ging ik met René een klein rondje door België rijden, om wat mooie zure jetsers aan te schaffen. Omdat we beide een drukke dag voor de boeg hadden besloten we om vroeg te vertrekken naar omgeving Brussel. Om 08.00 stond René voor de deur en een kwartier later zat ik, nog licht bibberend van de avond ervoor, naast hem in de auto. De countrymuziek ging aan, de eerste medeweggebruikers werden uitgescholden en we draaiden de snelweg op. Op naar Beersel (BE), op naar brouwerij De Drie Fonteinen.
René wilde graag naar De Drie Fonteinen (vanaf nu 3F genoemd) en aangezien we dan toch vlakbij Brussel waren ook nog even langs Cantillon (vanaf nu Cantillon genoemd). Ik kon een aantal bieren van deze brouwerijen goed gebruiken omdat ik ze nog nooit had gedronken en René kon een aantal bieren goed gebruiken om te ruilen met een vaste kennis (een groot fan van zure Belgische bieren) voor wie Brussel een stuk verder reizen zou zijn dan voor ons.

Aankomst
Na een kleine twee uur rijden vol hyperactieve bluegrass muziek kwamen we aan bij 3F. Het was vanaf de parkeerplaats een klein stukje lopen, maar al snel bevonden we ons in de winkel van de brouwerij. Flessen van 3F zijn vaak lastig te vinden, dus hoopten we direct bij de bron meer geluk te hebben dan in andere winkels. En tot op zekere hoogte was dat ook zo! In de shop lagen redelijk grote voorraden van hun bier in ouderwetse kisten en manden. Tijd om te shoppen dus!

Het was toen dat ik het tegenkwam… Mijn grootste bierirritatie tot nu toe in 2014: Maximaal 1 fles per klant. SteamFromEars

Maximaal 1 fles per klant, je leest het goed. Om iets duidelijker te zijn: Maximaal 1 fles per bier per klant. Van de ’3 Fonteinen Intense Red Oude Kriek’ mocht ik één fles kopen en voor René gold hetzelfde aantal. Hij zal misschien bijna op zijn dacht ik even, maar aan de voorraad in de mand te zien leek dit toch zeker niet het geval te zijn. Ook was dit niet het enige bier waar een limiet op was ingesteld. Van de flessen ‘Oude Geuze Vintage 2008′ mocht je er twee per persoon meenemen. Wat een luxe!

In het gesprek met de mevrouw achter de kassa kwamen we erachter dat ze zeer bewust een limiet hebben ingesteld. De limiet is bedacht om handel van hun bier door derden tegen te gaan. Speculeren noemden ze het zelf. Om die reden verkopen ze een aantal soorten bier helemaal niet meer. Wil je deze drinken dan kun je je inschrijven voor een proeverij in de brouwerij. Kosten? €130,- per deelnemer. [René zegt dat het €150,- euro is.]

Enigszins geschrokken vertrokken we naar Cantillon, bang om dezelfde taferelen daar aan te treffen. Bij Cantillon bleken ze echter iets minder streng te zijn. 6 flessen per bier per persoon. Wel waren er enkele flessen die je alleen mocht kopen als je ze daar zou opdrinken. Vooruit, het is niet ideaal en van mij zou het niet hoeven, maar het is vergeleken met eerder voorbeeld nog schappelijk.

Waarom?
Een limiet op de hoeveelheid bieren die je mag kopen, is dat totaal belachelijk? Nee, dat hoeft het niet te zijn. Een limiet zoals bij Cantillon (6 per bier p.p.) is prima. Een limiet van één fles per persoon kan ook oké zijn, mits het bij een ‘gewone’ winkel is. Als ik naar de Hopduvel in Gent ga en ik zie daar 6 flessen van een normaal lastig te vinden Amerikaans bier, dan vind ik het wel zo eerlijk dat ik daarvan slechts één fles mag kopen. Sterker nog: Waarschijnlijk is dat ook meteen de reden dat ik die dag nog een fles weet te bemachtigen. Maar bij de brouwerij zelf een limiet van één fles? Ik merkte in de auto al dat ik daar best een probleem mee heb en René heeft het die middag nog een aantal keer moeten aanhoren. Het instellen van een limiet (in dat geval) vind ik namelijk raar. Ik zal proberen uit te leggen waarom:

Er wordt een limiet ingesteld omdat er anders mensen zijn die 10 flessen kopen van een bepaald bier en dit vervolgens op eBay (o.i.d.) verkopen met winst. Als er mensen zijn die dit met 10 flessen doen, dan zijn er ook mensen die het met 20 flessen doen en misschien zijn er zelfs mensen die het met 50 flessen doen. Omdat er mensen zijn die grotere partijen opkopen zal het bier sneller op zijn, waardoor na een tijdje andere klanten teleurgesteld moeten worden: Helaas, het bier is uitverkocht.

Dit handelen/speculeren heeft alleen kans van slagen als een bier moeilijk te verkrijgen is en als het bier een ‘goede naam’ heeft. Ik kan wel kratten Bavaria of six-packs La Chouffe gaan verkopen op Marktplaats, maar winst zal ik er niet op maken: Het is namelijk overal in Nederland te krijgen. Een succesvolle handel is dus afhankelijk van de exclusiviteit van een bier. Wat zou er nou gebeuren wanneer je klanten van een bepaald bier slechts één fles laat kopen in je winkel? Juist… De vloeibare aandelen Intense Red zijn zojuist gestegen! Het flesje waarvoor ik (uit m’n hoofd) zo’n €16,- betaalde is nu in een ruil met bijvoorbeeld een Amerikaan misschien wel €40,- of €50,- waard.

Van de regen in de drup
Het bier was lastig te krijgen omdat mensen zoveel kochten dat andere mensen hebben mis gegrepen, maar nu is de situatie eigenlijk bijna net zo erg. Ben je helemaal naar die winkel gereden omdat je benieuwd bent naar het bier, of omdat je het gewoon lekker vindt en dan mag je met één flesje van het bier naar huis. En nog een paar andere biertjes natuurlijk, want niet al hun bier is goud waard.

Het doet me een beetje denken aan films op DVD. Wanneer je een film op DVD legaal in de winkel koopt dan ben je de eerste vijf minuten aan het kijken naar anti-piraterij waarschuwingen en reclames voor stichting Brein. Irritante onzin die je niet kunt overslaan. Download je illegaal een film dan zijn al dit soort onzinnige berichten eruit gesloopt en ga je vrijwel meteen naar het dvd-menu of naar de hoofdfilm. De ‘nette’ klant wordt genaaid terwijl de personen voor wie het bedoeld is er niet door geraakt worden.

Wie houdt wie voor de gek?
Ik vraag me af wie wie voor de gek aan het houden is. Geloven ze bij 3F echt dat ze de handelaren hier pijn mee doen? Geloven ze dat dit de enige of de beste oplossing is? Doen ze het oprecht vanuit nobele gedachten naar hun klant toe? Pakt het misschien wat onhandig uit, of pakt het niet onhandig uit en heb ik er gewoon een vreemde blik op? Hebben die proeverijen van €130,- per persoon er misschien ook iets mee te maken? Voelen ze zich genaaid dat andere mensen geld verdienen met hun product? Gaat het zonder dit soort limieten echt zo enorm fout? Of ben ik weer eens aan het overdrijven en is er helemaal niks aan de hand?

Ik moet eerlijk zeggen dat ik geen idee heb en ik probeer in dit stuk ook niets te insinueren. Ik weet alleen dat ik persoonlijk een limiet van 1 fles per persoon bij bier, rechtstreeks bij de bron, eigenlijk gewoon zwaar kansloos vind. Los van wat de beweegredenen van de brouwerij precies zijn.

Ook leg ik de nadruk in dit stuk toevallig op 3F, omdat ik daar ben geweest en weet dat het daar zo is. Er zijn vast andere voorbeelden te bedenken waarbij bier erg gelimiteerd te koop is. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk Westvleteren, maar daar kun je (als je geluk hebt aan de telefoon) tenminste nog 2 of 3 kratten bestellen.

Eindconclusie
De service bij 3F was prima en het personeel was er erg vriendelijk. Mocht je een keer van plan zijn om er heen te gaan (misschien net zoals wij in combinatie met Cantillon dat op zo’n 14 kilometer afstand ligt) dan kan ik dat zeker aanraden! Als je een BOB hebt kun je bij de brouwerij ook een flink aantal van hun bieren proeven, iets waarvoor wij die dag helaas geen tijd hadden. Ben je groot liefhebber van zure bieren dan is het misschien een idee om een bus vol bejaarden te hijacken, om zo de limiet in de winkel te omzeilen.

En misschien zit ik me wel weer helemaal druk te maken om niks. Misschien drink ik het bier dit weekend samen met m’n vriendin en besluiten we dat we er niks aan vinden. Aan de andere kant zou het ook zomaar kunnen zijn dat het het lekkerste biertje is dat ik ooit heb gedronken en dan hebben we wel een probleem… Wat de conclusie over het bier ook is, ik hoop dat dit soort limieten in Nederland nooit de norm zullen (hoeven?) worden.

One Response to “Speculeren”

  1. Kevin Desmet 10. Sep, 2014 at 09:23 #

    Die limiet is niet zozeer tegen de handelaren die 3F kopen en verkopen met winst maar eerder tegen privé speculanten die die bieren kopen en verkopen met schandalige woekerwinsten. Sommige flessen die ze dan nog mogelijk gekregen hebben van de brouwer of via trades. Enkele voorbeelden: http://mybeercellar.com/?itm=21842 en ook http://mybeercellar.com/?itm=20123 . 3F is slachtoffer van zijn eigen succes en kwaliteit en ik kan begrijpen dat ze zich ergens genaaid voelen als je je producten aan een eerlijke prijs wil verkopen en je na enkele maanden/jaren dan zulke excessen ziet. Maar inderdaad, zo een bottle limit brengt geen soelaas. Ik heb mijn 4(2 x 75cl + 2 x 37.5cl) Vintage 2008 en 3 Golden Blend gekocht en heb er ter plaatse met genot een lambiek gedronken. Schol!

    [Reageer]

Leave a Reply