Speciaalbierfestival Oirschot 2013

13 May

Hemelvaart is al jarenlang de dag van Speciaalbierfestival Oirschot. Als liefhebbers van speciaalbier en inwoners van Oirschot moesten we hier natuurlijk bij aanwezig zijn. René had slechte zin omdat hij niet kon inloggen in z’n email, maar ik had er zin in. Om 1 uur was het dan ook zover en vertrokken we naar het festivalterrein waar het thema ‘Brabantse Bieren’ was.

Speciaalbier leeft in Oirschot. Naast Café Buitenlust (één van de organisatoren van het festival) is er ook café Oud Brabant, waar je kunt genieten van een lekker speciaalbiertje. Steeds meer mensen lijken dit ook te ontdekken en mede hierdoor wordt ook het festival de laatste jaren druk bezocht door de Oirschottenaren. De afgelopen jaren was het ook minimaal 25 graden op de dag van het festival, wat natuurlijk ook veel voorbij fietsende bezoekers aantrekt. Dit jaar was het weer iets minder (minder zon en meer wind), maar eigenlijk mochten we niet klagen. René had hier echter geen boodschap aan, hij klaagde over alles wat hij maar kon bedenken.

Het festival wordt georganiseerd door Brouwerij Oirschots Bier, Café Buitenlust en Café Vingerhoeds. Deze 3 organisatoren zorgen er voor dat het terrein bij de brouwerij op Hemelvaartsdag klaar is voor een grote stroom bezoekers. Ook dit jaar waren er weer genoeg plekken om te zitten en staan, zowel binnen als buiten, overdekt en openlucht. In tegenstelling tot het festival in Den Bosch was er deze keer geen rij en konden we meteen glazen en consumptiebonnen afhalen.

Voor René was dit niet het ideale festival en ook ik moet toegeven dat ik er niet ver voor zou gaan reizen (zeker als je weet hoe slecht de bereikbaarheid van Oirschot is). Er waren wel een aantal (in mijn ogen) goede bieren, maar het aanbod was niet heel uitgebreid. Toen ik de lijst met bieren zag dacht ik: Is dit alles? Bij een festival zoals in Den Bosch zijn er ongeveer 35 brouwerijen aanwezig, maar hier in Oirschot waren er maar twee brouwerijen aanwezig. Daarnaast waren er nog wel een aantal taps en er waren bieren uit fles te verkrijgen, maar in totaal waren er ‘slechts’ een stuk of 20-25 verschillende bieren te verkrijgen. Een schijntje vergeleken bij wat er in Café Buitenlust zelf te verkrijgen is (momenteel ruim 700 bieren). Hierdoor kon de afgereisde bierliefhebber beter op bezoek gaan in het café dan bij het festival. Gelukkig kon ik voor mezelf nog wel een aantal nieuwe bieren ontdekken. Daarnaast is het zo’n festival ook altijd een mooie gelegenheid om een lekker bier dat je al kent nog eens te drinken.

Voor de wat minder fanatieke proevers was het dus een prima festival. Er waren verschillende bieren in verschillende stijlen zoals Stout, Pale Ale, Dubbel, Trippel en Dubbel IPA. Er waren geen echte extreme bieren (Russian Imperial Stouts, Geuzes, etc), wat jammer is voor de ‘gevorderde’ bierdrinker, maar prettig voor de ‘casual bierconsument’.

Was het een goed festival? Het hangt er vanaf wat je van een festival verwacht. Voor mij kan het natuurlijk niet op tegen Den Bosch of Borefts’, waar de brouwerijen en bieren je om de oren vliegen. Ik had zelf graag meer brouwers met hun eigen bieren en meer bieren gezien. En natuurlijk beter weer, maar dat heeft de organisatie niet in de hand. Feit is wel dat er ieder jaar weer zo’n 700 bezoekers zijn, dus het is maar de vraag of mijn kritiek terecht is. Waarschijnlijk ben ik tè verwend.

No comments yet

Leave a Reply