Speciaalbier Festival Oirschot ’12

19 May

Afgelopen donderdag was het dan zover: Het hoogtepunt van de Week van het Nederlandse Bier voor de mensen die in of vlakbij Oirschot wonen: Speciaalbier Festival Oirschot. Georganiseerd door Brouwerij Oirschots Bier, Café Vingerhoeds en Café Buitenlust op het terrein van de brouwerij. Het weer was goed en het bier was koud. Een verslag van dit festival.

 

Het terrein van de brouwerij was netjes overdekt en klaar voor een grote stroom aan bezoekers. Het duurde ook niet heel lang voor deze stroom op gang kwam. Zelf was ik er rond half 1 en rond half 2 begon het al goed druk te worden. Zoals vorig jaar ook al bleek is er zelfs in Oirschot een markt voor speciaalbier. Het publiek was gevarieerd: van doorgewinterde proevers tot hippe meisjes die normaal Jillz zouden drinken. Er waren Nederlanders, Britten en Amerikanen. Een bont gezelschap dus en bijna allemaal dronken ze bier!

Het festival was leuk opgezet. Er was natuurlijk bier om te drinken, er waren rondleidingen door de brouwerij, er was lekker eten, overal lagen verschillende bierviltjes voor de verzamelaar en er werd live bier gebrouwen. De muziek was redelijk gevarieerd – van schlager (helaas) tot top 40. Er waren bieren uit alle provinciën aanwezig, een aantal van tap en een aantal uit fles. Daarnaast waren er nog wat buitenlandse bieren zoals de Boont Amber Ale.

Toch was het aanbod een beetje teleurstellend. Er waren wel veel verschillende soorten bier aanwezig zoals porter, vienna, weizener, tripel, dubbel, enzovoort, maar het aantal verschillende bieren (een stuk of 20 à 25 gok ik) viel een klein beetje tegen. Vorig jaar was het aanbod een stuk groter voor mijn gevoel en voor ‘doorgewinterde proevers’ als ik is dat leuker. Op zo’n dag drink ik niet graag twee keer hetzelfde bier maar wil ik juist genieten van allerlei verschillende bieren met allerlei verschillende smaken. Dit lukte 2 of 2,5 uur best redelijk, maar toen had ik de bieren van het festival wel zo’n beetje doorlopen. Ook miste ik een aantal ‘extremere’ bierstijlen: Een flink zure gueuze, een sterk gehopte double IPA en een pikzwarte Imperial Stout kon ik er niet vinden. Nu kijk ik wel met consumentenogen naar deze zaak, want deze bieren zijn vaak wat duurder en financieel/commercieel gezien is het misschien wel niet mogelijk om zulke bieren aan te bieden voor dezelfde prijs als de bieren die er wel waren. Aan de andere kant houdt geld me meestal niet tegen om een goed bier te kunnen drinken.

Ik kon er nog wel een aantal bieren vinden die ik nog niet gedronken had, iets wat me nog wel aangenaam verrastte. De sfeer en setting waren goed en de moeite waard, maar voor een groot bieraanbod kun je dus beter naar Café Buitenlust zelf gaan dan naar het festival. Het voordeel van het festival is natuurlijk wel dat je allerlei bieren kunt proeven zonder er een hele fles van te hoeven betalen. Zo kun je op een wat goedkopere manier sneller kennis maken met allerlei verschillende bieren en stijlen.

Ik hoop zelf dat het festival volgend jaar dan ook weer iets meer op het festival van vorig jaar gaat lijken, maar ook al zou het niet zo zijn: als Oirschottenaar en bierliefhebber moet ik natuurlijk gewoon van de partij zijn. Verder heb ik niemand (op een paar verwende Ratebeermensen na) horen klagen over het aanbod en gezien het aantal bezoekers denk ik dat je wel kunt spreken over een geslaagd festival. Ik hoop dat de 3 partijen volgend jaar weer hun krachten bundelen om weer een mooi festival neer te zetten. Het is nog niet te vergelijken met KBC Den Bosch of het T-Drinks festival in Tilburg, maar voor een  dorp als Oirschot denk ik dat het een heel degelijk festival is met al 2 jaar op een rij redelijk grote bezoekersaantallen.

Mijn favoriete bier op het festival was trouwens de Maallust De Vagebond Vienna Bier. Dit bier had ik al eerder op uit fles en toen beoordeelde ik het met een 3.8 uit 5. Het is een redelijk makkelijk te drinken bier van 5% met meer smaak dan bijvoorbeeld een pilsener met hetzelfde percentage alcohol. Een lekker fris en hoppig bier zonder dat het te overdreven of agressief wordt.

Mijn commentaar op René in zijn KBC artikel blijkt trouwens ook een beetje onterecht te zijn, want ik ben ook vergeten om een foto te maken op het bierfestival in Oirschot…

No comments yet

Leave a Reply