Speciaal speciaalbier

9 Mar

De term speciaalbier is een bijzonder iets. Voor de één is het een normaal begrip, voor de ander klinkt het iets te elitair, “alsof bier op zichzelf al niet speciaal is”. Speciaalbier is een term die eigenlijk alleen in Nederland gehanteerd wordt. In dit artikel vertel ik waarom ik deze, misschien wel onterechte, term hanteer.

 

Wanneer ik mensen vertel over mijn hobby dan kijken ze me al gauw raar aan. Vooral wanneer je zegt dat je hobby het proeven van bier is. Al gauw krijg je verwijten van alcoholisme of uit de hand gelopen studentengedrag over je heen. Bier wordt in Nederland namelijk al snel geassocieerd met pils. Er is niks mis met pils, maar pils wordt vaak niet echt gezien als iets om van te genieten. Pils is een, als je er eenmaal aan gewend bent, makkelijke en goedkope dranksoort die je lekker door kunt tanken, en waar je ook lekker zat van kunt worden. Pils drink je vaak in grote hoeveelheden omdat het lekker en simpel wegdrinkt en het kost over het algemeen niet veel meer dan een glaasje cola. Als je hobby dus het drinken van bieren is, klinkt het niet echt als een bijzondere bezigheid.

 

Grappig is wel dat mensen die vaak wijnen proeven, en daar kennis en een mening over vormen, worden gezien als ware fijnproevers. Als je kennis hebt van wijn, je weet hoe je een wijn moet proeven en je kunt een wijn kiezen bij een bepaalde maaltijd, dan word je al snel als een wijs of chique persoon gezien. In dat opzicht staat bier toch op een minder hoog voetstuk dan wijn. Vandaar dat de term speciaalbier in mijn opzicht beter is. Speciaalbieren (waarmee ik dus alle bieren behalve pilseners bedoel) hebben vaak meer smaak, andere smaken en vooral meer lagen van smaak dan het bekende pilsje. Speciaalbier is iets wat je kunt proeven, wat je kunt omschrijven, waar je het met andere mensen over kunt hebben, en wat je – komt dat cliché – kunt leren waarderen. Met speciaalbier kan geëxperimenteerd worden. Zo is er speciaalbier gemaakt met tabak, speciaalbier dat in whiskyvaten heeft gezeten en speciaalbier dat gemaakt is met druiven waar ook witte wijn van wordt gemaakt. Is dat niet speciaal?

 

Ook de Nederlandse Trappistenbrouwerij La Trappe heeft bier dat in whiskyvaten heeft gezeten.

 

Op het moment dat dit weblog, samen met een aantal andere sites, verenigingen en enthousiaste consumenten, Nederland heeft omgetoverd in een volledig bierminnend land waar de meeste mensen kennis van zaken hebben, kan het speciaal gedeelte worden doorgekrast en kunnen we verder gaan met de term ‘bier’. Op het moment van schrijven zijn er echter nog genoeg mensen die alle bieren die bruin zijn of alle bieren met meer dan 6% alcohol Trappist noemen, en dus hou ik er de term speciaalbier er voorlopig nog maar even in. Misschien lijk ik dan ook wel een chique en wijs persoon.

 

[Meer informatie over de term Trappist vind je in een volgend artikel.]

No comments yet

Leave a Reply