Soort X….+Y?

8 Apr

Enige tijd geleden al schreef ik een voor sommigen wellicht enigszins vaag overkomend verhaal over Soort X. Voor degenen die niet door de vage termen en bedoelde metaforen heen konden prikken: de strekking van het verhaal was dat ik voorheen fanatiek op zoek ging naar nieuwe bieren, nieuwe bierwinkels, nieuwe brouwerijen enz. enz. maar dat ik daar mogelijk van af zou (moeten) stappen na de geboorte van mijn eerste kind. Inmiddels is het zover en is het tijd voor een eerste evaluatie.

 

De maand maart is op een dag na voorbij. Ondanks de aandacht die het nieuwste gezinslid op zich eist valt het met het missen van nachtelijke uren nog behoorlijk mee als ik vergelijkingen maak met verhalen van anderen. Desalniettemin is de impact groot. Er is minder tijd voor hobby’s en randzaken, dus ook minder tijd voor bier. Van een maandgemiddelde van iets boven de 200 in pakweg de afgelopen 3 jaar gingen er slechts 84 nieuwe bieren over de tong de afgelopen maand.

Er zijn inmiddels meer dan 300 brouwerijen in Nederland. De ontwikkelingen zijn nog altijd stormachtig. Een jaar geleden was ik als fanatiek jager-verzamelaar door het hele land op zoek naar bieren van de nieuwste net geopende microbrouwerijen, ondanks het feit dat bijhouden toen ook al een illusie was. Die drive is nu grotendeels weg. De oorzaak aanwijzen lijkt simpel genoeg, maar het verrast me hoe gemakkelijk het gaat.

Hoewel ik hoop dat de befaamde Oirschotse donderdagavond-tastings doorgang zullen blijven vinden is ook hier de drang minder groot dan voorheen. Ik las in het verleden al vaker de verhalen van fanatieke proevers die na enkele jaren hun interesse langzaam verloren of toch ten minste zagen verminderen. Mij zou dat niet gebeuren, dacht ik nog… relax3

De afgelopen maand ben ik al regelmatig ’s avonds op de bank geploft met net zoveel zin in een goed bier als voorheen. De keuze viel echter steeds vaker op een bier dat ik al ken. Waarvan ik weet dat het goed is en ik er van zal genieten. BrewDog’s Punk IPA, ik hoor van sommigen dat ie ‘niet meer zo goed is voorheen’, maar mij smaakt ie prima en het is daarnaast goed betaalbaar. En tegenwoordig ook nog gemakkelijk verkrijgbaar bij de supermarkt, wat wil je nog meer? Of Gulpener Ur-Hop, heerlijk fris, mooi hoppig, goed betaalbaar en gemakkelijk verkrijgbaar. En af en toe sluit ik af met een nog altijd mooie imperial stout van De Molen. Ogen dicht en genieten zonder na te hoeven denken, wat een ontspanning.

Ik lijk me vrij plotseling te hebben overgegeven. Ben terecht gekomen in een rustig vaarwater te midden van een immer voortdurende bierstorm. Ik ben benieuwd of het doorzet of dat ‘het jachtinstinct’ toch weer op komt zetten. Misschien lonken de oude en nieuwe brouwerijen met hun nieuwe bieren dadelijk wel weer als de zon begint te schijnen en er weer wekelijks bierfestivals worden georganiseerd in de regio. We zullen wel zien. Tot die tijd doe ik het rustig aan. Als ik straks thuis kom zet ik een Ur-Hop, Punk IPA of ander licht maar hoppig bier in de koelkast waar ik -als ik na het eten koken, de kleine verzorgen, sporten, douchen en weer de kleine verzorgen eindelijk weer op de bank plof- rustig met mijn ogen dicht ontspannen van ga genieten.

No comments yet

Leave a Reply