‘Schaf Black IPA af’

23 Oct

Oirschot – Gisteravond is de vredige bierwereld ruw verstoord toen het nieuws naar buiten kwam dat de Black IPA (een bierstijl, red) binnenkort wellicht een stijl uit het verleden is. Er was al langer een actiegroep actief, maar deze werd tot nu toe niet erg serieus genomen. Dit veranderde echter toen bleek dat vertegenwoordigers van de Verenigde Naties zich met deze zaak zouden gaan bezig houden.

De stijl Black IPA lag al eerder onder schot. Sommige puristen konden het maar moeilijk verkroppen dat deze stijl door zowel brouwers als consumenten in gebruik genomen werd. Aangezien IPA staat voor India Pale Ale, lijkt de ‘black’ toevoeging een behoorlijke contradictie te zijn. Eerder genoemde puristen hebben zich hier vooral vorig jaar nog tegen proberen te verzetten, maar moesten al gauw hun acties staken toen bleek dat de nieuwe stijl wereldwijd aan een flinke opmars bezig was.

Nu lijkt de actiegroep hulp uit onverwachte hoek te krijgen. De V.N. heeft een werkgroep op de zaak gezet  en de strijd lijkt nu al verloren. Alhoewel het onderzoek officieel nog in volle gang is, heeft de leidster van het onderzoek zich al uitgesproken tegen de bierstijl. “Is het dan echt zo belangrijk dat de Black IPA zwart is? Dit lijkt me een terugwerping naar andere tijden. Tijden die we niet meer moeten willen met z’n allen. IPA staat voor India Pale Ale en heeft dus een direct verband met de VOC reizen naar India en andere verre oorden. In die tijd was er weinig of geen respect voor de zwarte medemens. Het is dan ook al erg genoeg dat er een stijl is die zich daar mee wil associëren. Ga je deze stijl dan ook nog (letterlijk) zwart maken, dan riekt dat wat mij betreft naar racisme.”

De brouwers lijken zich intussen van geen kwaad bewust. De woordvoerder van de Nederlandse brouwers: “De zwarte kleur komt van de gebrande mout en heeft verder totaal niks te maken met slavernij en/of zwarte mensen. Het bier wordt nu op een verschrikkelijke manier weggezet in de media. Het feit dat er hierover een discussie aan de gang is zorgt voor een erg bittere nasmaak bij veel bierliefhebbers.”

Politiek

Ook minister-president Rutte lijkt geen zin te hebben om er iets aan te veranderen: ‘Black IPA is zwart, daar kunnen we weinig aan veranderen.’ De meeste kamerleden lijken op dit moment deze mening te delen. Ingrijpen door de politiek ligt dan ook niet voor de hand. Rutte: “Dit is een zaak van de samenleving, niet zozeer van de politiek.” De uitspraken van de minister-president werden door de brouwers met gejuich ontvangen.

Doorpakken

Hoewel de bierwereld meerdere tegenargumenten op tafel legt, lijkt de V.N. juist fanatiek te willen doorpakken. “Het probleem houdt niet op bij de Black IPA. Persoonlijk vind ik het erg kwetsend dat een andere bekende zwarte biersoort ‘stout’ moet heten. Helaas kunnen we ons slechts met één zaak tegelijk bezig houden.”
Een brouwer, die vanwege veiligheidsrisico’s anoniem wilde blijven, gaf zijn geheel eigen visie over dit probleem: “Bier wordt bij voorkeur gebotteld in bruine flesjes en over wit glas wordt erg negatief gesproken. Ook dat is een vorm van discriminatie zeg ik je. Hoor je mij hierover klagen? Nee, sommige dingen zijn nu eenmaal zoals ze zijn. Ergens aanstoot aan nemen is een keuze. Grow a pair.bonteipa

Hoewel de bierwereld over het algemeen tegen verandering van de situatie is, zijn er ook enkele brouwerijen die wèl vinden dat het best anders kan. Zo hebben we via een interne bron vernomen dat o.a. brouwerij De Molen aan het experimenteren is met zogenaamde Bonte IPAs. Onze bron wist in het geheim een foto te maken van één van deze nieuwe bieren. Vooralsnog lijkt deze actie op weinig bijval van andere brouwers te kunnen rekenen. Zij zijn van mening dat de black IPA een onschuldige stijl is en dat deze daarom ook niet hoeft te wijken voor welke actiegroep dan ook.

Voor alsnog is er geen officiële mededeling gedaan door de V.N. Het onderzoek loopt nog en er is op dit moment nog geen datum bekend waarop dit onderzoek afgerond zou moeten zijn.

One Response to “‘Schaf Black IPA af’”

  1. Rene 24. Oct, 2013 at 07:55 #

    Valt nog mee dat ze niet over de Belgian White / Belgisch Wit zijn begonnen. Alsof alle Belgen wit/blank zijn zeg! Schande! En de “Brown Ales”? Ik zou het niet pikken! ;)

    [Reageer]

Leave a Reply