Schade Duitsland

2 Apr

Ik kan gemene dingen zeggen over Duitsland, maar ik ga het niet doen. Althans, niet over het volk en niet over het land. Over de bieren heb ik natuurlijk wel wat te zeggen en dit is helaas niet allemaal positief. Waar ik eerder licht negatief was over bierland België is nu Duitsland aan de beurt.

Wat bier betreft is Duitsland absoluut een land van tradities. Er zijn ontzettend veel verschillende bieren te vinden bij onze Oosterburen, maar over het algemeen zijn deze bieren in een vast aantal stijlen onder te brengen. In Duitsland vind je vooral (traditionele) pilseners, weissbieren (niet te verwarren met witbier), bockbieren, helles, zwickl/keller/landbieren, Kölsch en altbieren. Er zijn nog meer stijlen, maar deze verschillen amper van bovengenoemde stijlen. Zo is een Kristallweizen niet veel meer dan een gefilterde versie van een hefeweizen.

Zo op het eerste gezicht lijkt dit niet eens een heel beperkt rijtje, maar wanneer je deze stijlen wat meer onder de loep neemt dan zul je merken dat het verschil in deze stijlen vaak minimaal is. De meeste bieren die onder deze stijlen vallen zijn namelijk een soort variant op of de klassieke pilsener, of de Engelse ale. Hierdoor heb ik bij veel Duitse bieren een beetje last van het fenomeen wat eerder omschreef in het artikel ‘Het probleem van pils‘.  Uitzondering hierop zijn de Weissbieren, die wat duidelijker een eigen karakter hebben. Helaas voor mij merk je dit eigen karakter vooral terug in een zoete bananensmaak en daar ben ik nou eenmaal niet zo’n liefhebber van.

Als je wel een liefhebber bent van deze stijlen dan moet je absoluut eens in Duitsland gaan shoppen! In de gemiddelde supermarkt hebben ze al gauw meer dan 30 soorten bier en de kosten per fles of blik (beide meestal halve liters) zijn zelden hoger dan 80 cent.

logo-schneiderGelukkig zijn er ook Duitse brouwerijen die het anders aanpakken. Deze brouwerijen durven wèl een IPA, Stout of Porter te maken, maar veel andere brouwerijen toch vast lijken te houden aan de traditionele brouwsels. Voorbeelden van deze ‘vernieuwende’ brouwers zijn Freigeist Bierkultur en BrauKunstKeller.

Is Duitsland een hopeloos land wat betreft bier? Absoluut niet. Helaas maken de Duitsers dus wel veel soorten bier waar ik persoonlijk niet van hou, waardoor de Duitse bieren bij proeverijen voor mij vaak als een verplicht nummertje aanvoelen. Wat dat betreft ben ik blij dat er bij Nederlandse brouwers niet echt een traditie heerst, waardoor deze vaak een breder aanbod hebben wat betreft bierstijlen en -smaken.

Toch zal ik de Duitse bieren blijven proeven, want hoe erg een stijl mij ook tegen staat: Positieve verrassingen zijn altijd mogelijk!

4 Responses to “Schade Duitsland”

 1. Eric 03. Apr, 2013 at 08:12 #

  Zal ik het weer eens oneens zijn met je? :) Dit keer niet zozeer omdat er nu al razendveel wordt geinnoveerd daar (al hoor ik wel goede geluiden), maar omdat er toch een naar mijn mening zeer interessant en smakelijk aanbod is. Helaas merken we daar in NL weinig van. Hoe vaak heb jij ‘hier’ (in NL) al een verse Alt gezien? En rauchbier anders dan Schlenkerla. Plus met afstand de beste bock- en weissbieren en ik zou het toch bepaald geen arm land noemen. Ik denk dat jouw persoonlijke smaak hier sterk je mening bepaald…

  [Reageer]

  René Van De Ven Reply:

  Versheid van pilseners en andere in het artikel genoemde stijlen kan een wereld van verschil met zich meebrengen, zoveel is zeker. Echter, ik hou altijd het principe aan dat als een brouwer mij een bier verkoopt, dan mag ik ervan uitgaan dat het bier goed is. Anders gezegd: het heeft voldoende kwaliteit om genuttigd te worden, aldus de verkoper (ik ben mij ervan bewust dat de verkoper niet altijd gelijk staat aan de brouwer). Daarnaast kan het zo zijn dat ze de beste bock en weissbieren produceren, maar ik ben ze nog niet tegengekomen. Er is natuurlijk ook niet een waarheid, alles is subjectief. Wat wij echter ervaren is dat 9 van de 10 Duitse bieren die we proeven ofwel slecht, ofwel saai zijn. We vinden het jammer dat er niet meer Duitse brouwerijen zijn die experimenteren met stijlen. Het blijven hangen in de traditie zorgt voor heel, heel veel van hetzelfde met lang niet allemaal goede kwaliteit. Dat is, in mijn ogen, het jammere van bierland Duitsland.

  [Reageer]

  André Reply:

  Persoonlijke smaak zal altijd mijn mening bepalen, maar zo werkt het natuurlijk bij alles waar je een mening over geeft. Hoewel het artikel wat naar de negatieve kant leunt heb ik wel geprobeerd om ook positieve punten te belichten.

  Ook vind ik dat als een bier verkocht wordt, het in principe als vers moet worden beschouwd: anders is het een slechte keuze van de brouwer om het bier af te laten vullen op fles of blik en dan zou hij het alleen op tap moeten laten drinken bij de brouwerij (zoals Urquell doet met de Kvasnicový). Bovendien vind ik een bier dat binnen een week (ik noem maar een periode) zoveel aan kwaliteit inlevert dat het van geweldig naar matig gaat geen goed bier.

  Verder geef ik aan dat ik weissbieren vaak niet lekker vind, maar als je er van houdt dan is Duitsland idd je land.

  Dan nog over rauch- en bockbier:
  In mijn toplijst rauchbieren komt de eerste Duitser op plek 21 (waar ik wel eerlijk bij moet zeggen dat ik niet veel Duitse rauchbieren heb gehad).
  En bij de bockbieren (zowel dunkler, heller als doppelbock)komen de Duitse bieren amper in m’n top 10 voor, terwijl er tal van Nederlandse bieren in voor komen.

  Het blijft altijd subjectief, maar ik ben gewoon niet kapot van de Duitse bieren die ik tot nu toe heb gehad. Ik blijf ze natuurlijk wel braaf proberen ;)

  [Reageer]

 2. Eric 03. Apr, 2013 at 14:06 #

  Met ‘verse’ Alt bedoelde ik niet dat ze ‘hier’ in NL niet vers in de rekken staan – ze staan er gewoon niet. Ten minste, ik heb ze wel gehad (uit Leiden) en kreeg er toen netjes bij verteld dat ze zeer spoedig gedronken moest worden. En ja, die waren heerlijk – alhoewel niet de meest complexe bieren ter wereld.

  “Bovendien vind ik een bier dat binnen een week (ik noem maar een periode) zoveel aan kwaliteit inlevert dat het van geweldig naar matig gaat geen goed bier” Een week is wel erg snel ja (het gaat eerder om een maand) maar dan nog ben ik het niet eens hier. Verse melk (enkele dagen houdbaar) is veel lekkerder dan houdbare melk, ondanks de korte houdbaarheidsdatum. Jij drinkt je IPA toch ook niet 2 jaar na dato?

  Wij hebben verrassend weinig Duitse bieren gemeen zie ik, maar kan al wel opmerken dat ik erg van dikke, zoete kruiden- en moutbommen hou als het om bock gaat en jij dit niks vindt. Ja dan snap ik je –smaak– mening geheel!

  Veel Duitse stijlen zijn milde en toegankelijke smaken. En die zullen bij de biernerd (op RB) toch al een stuk minder scoren, vanwege de bekende redenen, dus puur naar score kijken is dan wat flauw.

  Ten slotte; ja, zeer veel uit Duitsland is saai en/of matig. Maar dat is in ieder land eigenlijk wel zo.

  [Reageer]

Leave a Reply