Red de bierticker!

30 Sep

Het viel niet op (op Borefts), maar schijnbaar wordt René het ticken schier onmogelijk gemaakt. Hij stuurde deze noodkreet naar mijn inbox.

Het wordt ons biertickers niet gemakkelijk gemaakt. Bierticker ja, laat ik het maar gewoon zeggen. “Om een bier goed te proeven moet je minimaal een heel flesje drinken”. De kastelein die deze uitspraak heeft gedaan is echt niet de enige die dit meent, maar de bierticker heeft er maling aan. Proeven is proeven, en als ik na 5 slokken (of anderhalf, red.) weet hoe het ruikt en smaakt dan ben ik klaar. Vind ik drinkbaar of beter dan drink ik het op, maar er zijn ook biertickers die het geheel niet interesseert en direct overstappen naar de volgende tick, lekker of niet.

Het wordt ons echter niet gemakkelijk gemaakt. Onze quest om alle bieren ter wereld te proeven wordt ons onmogelijk gemaakt door al die nieuwe brouwerijen. Deze saboteurs maken ons hoe langer hoe meer het leven zuur, maar aan de andere kant zijn we er alleen maar blij mee. Meer potentiële ticks is immers altijd goed nieuws, toch? Toch niet. Er ontstaan zoveel nieuwe brouwerijen dat het niet meer bij te houden is. En dan maken ze vaak ook nog met regelmaat one-offs! Grr!ticken

Vandaar dus dat ik een verzoek heb aan brouwend Nederland. Help ons! Ben niet bang voor onze beoordeling op Ratebeer. We proberen zo objectief mogelijk te zijn en bovendien zijn we eerder fair dan streng. Als jij een goed bier brouwt dan waarderen wij het met een goede beoordeling. Maar we moeten het wel kunnen krijgen.

Daarom een aantal adviezen die ik voorstel:

  1. Stop met one-offs voor semi-interessante gelegenheden. Alleen bij bijzondere gelegenheden brouwen we nog een one-off en dan voldoende om ten minste 1 volle batch in flessen te produceren. En dan bedoel ik niet een volle batch van 23 flessen…
  2. Maak het (ten minste binnen Nederland) mogelijk om rechtstreeks bij de brouwerij te bestellen. “Hallo, ik ben geïnteresseerd in uw bier. Kan ik die, die en die bestellen?” “Ja hoor, geen probleem, als u X bedrag overmaakt sturen wij de bieren daarna naar u op.” Afname van een minimum aantal flessen instellen is toegestaan, mits het behapbaar blijft voor een losse consument.
  3. Ga naar festivals en dan het liefst buiten je eigen regio. Ik begrijp van brouwers dat het niet altijd even winstgevend is (als het dat al is) maar het zorgt wel voor (naams)bekendheid en voor het uitbreiden van je netwerk. Bovendien vinden veel bierliefhebbers het razend interessant om te lullen over het bier met de brouwer of met brouwers over bierzaken in het algemeen.
  4. Vul niet alleen af in grote flessen maar ook in 33 cl. Grote flessen kun je weliswaar gemakkelijk delen met vrienden, maar ik zit meer avonden zonder vrienden op de bank dan met. Een (of meerdere) 33 cl flesje(s) maak ik dan graag open, maar aan een grote fles begin ik doorgaans niet in mijn eentje.
  5. Vul af op blik! Het lijkt alsof de (nieuwe) festivals net zo snel uit de grond schieten als de brouwerijen. Vaak is geen glaswerk toegestaan, dus biedt blik een uitkomst. Bovendien is meermaals aangetoond dat het de smaak niet beïnvloedt en gezien de lucht- en lichtdichte verpakking misschien zelfs beter is voor het bier dan op fles.

Beste brouwers, help de bierticker. Wij kunnen u niet bijbenen dus kom ons tegemoet. Breng uw bier naar ons en wij zullen het drinken. Onderscheidt u van de bangeriken. Zij die achterblijven hebben kennelijk zelf al geen vertrouwen in hun product, dus toon aan dat jullie dit juist wel hebben!

Hoe objectief we ook zijn, voor sommige brouwerijen hebben we toch een zwak. En dit zwak wordt vaak beloond met net dat extra puntje of net een positievere beoordeling. Ik beloof bij deze dat ik de brouwers die hun nek uitsteken en (het merendeel van) de bovenstaande punten gaan volgen voortaan zal belonen met deze positivity points! Als het bier lekker is tenminste…

No comments yet

Leave a Reply