Ratebeer: Deel 2

28 Apr

In Ratebeer: Deel 1 heb je  kunnen lezen hoe de website een beetje in elkaar zit en welke mogelijkheden de bierliefhebber geboden worden. Over de scores hebben we het echter nog niet gehad. Elk bier heeft natuurlijk een gemiddelde score. Op ratebeer zit de berekening hiervan echter wat ingewikkeld in elkaar, maar daar komen we nog op terug.

Eerst de manier van ‘raten’, die is namelijk iets anders dan de manier van beoordelen zoals wij bij Cafe Buitenlust gewend zijn. Wij geven scores aan kleur, geur, smaak (1-10), mondgevoel en glas (1-5). De maximumscore is dus 40. Op ratebeer wordt gekeken naar aroma (1-10), appearance (1-5), taste (1-10), palate (1-5) en overall (1-20). Via een ingewikkelde formule rolt er vervolgens een score uit die ligt tussen de 0.5 en 5.0. Maar, first things first: wat betekenen die categorieën en hoe beoordeel je ze? In deze editie Aroma en Appearance.

Aroma

Oftewel geur dus. Het aroma van een bier kan zeer complex zijn wanneer veel verschillende (grond)stoffen in de geur naar voren komen, maar soms ook heel simpel als één (grond)stof duidelijk overheerst. Een dik pak schuim op het bier zorgt natuurlijk voor een minder uitgesproken geur en ook als het bier erg koud is is het aroma vaak zwak. Het ronddraaien van het bier in het glas en het warmer worden van het bier zorgen voor een beter waarneembaar aroma. Neem er eens de tijd voor en je zult vele verschillende dingen ruiken: van koffie en caramel tot grapefruit of gesmolten plastic. Je kunt het zo gek niet bedenken of het komt voor.

Appearance

Dit is eigenlijk wat wij bedoelen met kleur. Het is in werkelijkheid echter veel meer dan alleen dat. Het is het totaalplaatje van hoe het bier er uit ziet. Daarbij niet alleen de kleur van belang, maar ook de hoeveelheid, kleur, structuur en levensduur van het schuim, de helderheid en levendigheid van het bier en het al dan niet aanwezig zijn van overgebleven gist. De kleur kan mooi zijn, maar als het bier zonder schuim ‘dood’ in het glas drijft wordt het nemen van een slok een stuk minder aantrekkelijk. Een (Imperial) Stout is meestal pikzwart van kleur met wit tot donkerbruin schuim. In dat geval valt weinig te zien aan de kleur van het bier en zijn de structuur, kleur en levensduur van het schuim juist erg belangrijk.

Taste

Taste betekent uiteraard niets anders dan smaak: uiteindelijk natuurlijk het meest belangrijke aspect van het bier. Wat vaak gebeurt is dat aroma’s worden aangezien voor smaken. Eigenlijk zijn de smaakpapillen op de tong slechts in staat zoet, bitter, zuur en zout te onderscheiden. Vrijwel iedereen geeft echter in zijn of haar notities aan veel meer te proeven. De reden daarvoor is dus al gegeven. Iedereen begrijpt gelukkig wel wat er mee bedoeld wordt, dus het is geen probleem. Ons advies: schrijf in proefnotities alles op waar de smaak je aan doet denken. Van droog brood tot schimmelkaas, niets is te gek. In eerste instantie zijn je proefnotities immers voor jezelf, zodat je zelf later nog weet hoe je een bier beleefd hebt en of je het nog eens wilt bestellen.

Palate

Palate staat voor mondgevoel. Het mondgevoel heeft te maken met alcohol, koolzuur, textuur en body. Een bier met 10% alcohol zou niet over de tong moeten rollen als een doordrinkbier en andersom zou een lichte pilsener niet alcoholisch moeten smaken. Een (te) hoog of erg laag koolzuurgehalte drinkt meestal niet lekker. Te veel koolzuur zorgt voor een ‘verse-cola-achtige’ sensatie in de mond en je gaat er goed van boeren. Te weinig koolzuur geeft vaak een ‘dood’ bier dat proeft als ranja met een biersmaakje. De textuur van een bier kan bijvoorbeeld dun of juist olie-achtig, glad of juist plakkerig of stroperig zijn. Bij een zware Imperial Stout of Porter past eerder een wat olie-achtig, licht plakkerig mondgevoel dan een dun, glad mondgevoel wat je eerder kunt verwachten bij een English Style Bitter. Body geeft ten slotte aan of een bier slap en waterig of juist krachtig en vol van smaak is. We prefereren over het algemeen natuurlijk het laatste, maar vergis je niet: tijdens een hete zomermiddag is een makkelijke, toegankelijke doordrinker met een niet al te zwaar karakter misschien wel een beter alternatief!

Overall

De overallscore loopt op ratebeer van 1-20 punten. Hierbij is het de bedoeling om het bier als geheel te beoordelen. Had het bier een fantastische smaak maar een afschuwelijke geur? Dan is het over het geheel gezien waarschijnlijk toch niet zo’n goed bier. Scoort het bier op alle facetten ruim voldoende dan is het misschien wel een bier om nog eens te bestellen of aan te raden aan vrienden. Daarnaast kun je er je eindscore voor het bier mee corrigeren, aangezien je op ratebeer geen ‘halfjes’ kunt geven.

 

De scores gegeven voor aroma (1-10), appearance (1-5), taste (1-10), palate (1-5) en overall (1-20) worden opgeteld en vervolgens gedeeld door 10 om zo tot een score te komen die ligt tussen de 0.5 en 5.0. Tot zover het logische en gemakkelijke gedeelte. Voor degenen die wiskundig goed onderlegd zijn is dit waarschijnlijk ‘peanuts’, voor ons ligt dat wat anders. Ratebeer maakt gebruik van ‘Bayesian Formula’. Het bier krijgt daardoor niet direct het gemiddelde van alle ratings, maar een gewogen gemiddelde. Het idee daarachter is dat hoe meer ratings een bier heeft, hoe representatiever het gemiddelde is.

Daarnaast krijgt ieder bier een algemene score en een stijlscore op een schaal van 100. Deze geeft aan hoe een bier scoort ten opzichte van alle andere bieren in de database en ten opzichte van bieren uit dezelfde stijl. Is het nog niet helemaal duidelijk? Wij vinden het niet gek. U kunt het nog eens rustig nalezen op de website zelf: http://www.ratebeer.com/ratingsqa.asp

No comments yet

Leave a Reply