Ratebeer, BeerAdvocate of Untapp’d?

27 Nov

Er is een nieuw speeltje voor de biernerds. Waar de echte beergeeks vroeger de keuze maakten tussen Ratebeer en BeerAdvocate is er nu ook al een tijdje de app Untapp’d (iOS | Android). Dat Untapp’d flink aan het groeien is, is zelfs in m’n eigen dorp Oirschot te merken – komende vrijdag is er in Café Oud Brabant namelijk een Untapp’d  avond. In dit artikel mijn persoonlijke kijk op deze 3 bierhulpmiddelen en een advies welke voor jou het meest geschikt zal zijn.

Van oudsher is er een virtuele strijd bezig tussen de websites Ratebeer (RB) en BeerAdvocate (BA). Gebruikers van RB zweren bij RB en gebruikers van BA zweren bij BA. Ik ben zelf gebruiker van Ratebeer en de conclusie zal dan ook zijn dat, als het gaat om deze 2 websites, deze naar mijn mening beter is. Voor veel mensen is het ook maar net waar ze ooit begonnen zijn. Als je 1000 ratings hebt ingevoerd in RB zul je niet snel over willen stappen en BA en andersom.

Als je kijkt naar de top 50 van bieren op beide sites dan zitten daar een aantal onderlinge verschillen in. Zo staat de Westvleteren 12 bij RB op nummer 1, bij BA op nummer 2. Op BA staat The Alchemist Heady Topper op plaats 3, terwijl deze op RB op plaats 38 staat. Op welke site je ook terecht komt, je zult het nooit helemaal eens zijn met de top bieren van die website. Zo vind ik het redelijk onbegrijpelijk dat de Westvleteren 12 op beide websites zo enorm hoog staat. Voor mij maakt het niet zoveel uit en ik zou deze toplijsten dan ook niet als argument voor of tegen één van de websites gebruiken, want het blijft een subjectieve lijst, gevormd door gebruikers.

Ratebeer, Beeradvocate of Untapp’d?

De eerste keuze die hier eigenlijk gemaakt moet worden is BA/RB of Untapp’d. Hierbij is het vooral de vraag of je wil beoordelen of afvinken, oftewel raten of ticken. Op Untapp’d is de infomatie over een bepaald bier minimaal. In het kort gezegd kun je zien van welke brouwerij het is en hoe groot het alcohol percentage van een bier is. De score wordt aangegeven met bierdopjes, waarbij 1 dopje slecht is en 5 dopjes perfect. Untapp’d gaat dan ook niet zozeer over het beoordelen van bieren, maar vooral het bijhouden van wat je drinkt, hoe vaak je het hebt gedronken en de hele sociale 2.0 beleving er omheen, met vriendenlijsten, badges en FourSquare achtige toestanden.

Het kan nu lijken alsof ik heel negatief ben naar Untapp’d toe, maar zo bedoel ik het niet. Untapp’d is ideaal voor de mensen die gewoon snel even willen bijhouden wat ze drinken, die niet te lang willen bezig zijn met beoordelen, uitgebreid proeven, etc. Het is niet iedereen z’n idee van plezier om 5 minuten lang een bier te gaan beschrijven terwijl je in de kroeg zit. Overigens heeft Ratebeer ook een tick functie waarbij je bieren kunt beoordelen met 1 tot en met 5 sterren, maar als het dan gaat over statistieken en leuke extra functies dan is hiervoor Untapp’d toch wel beter.

Voor de mensen die het wèl leuk vinden om een kleine beoordeling te schrijven en punten te geven vind ik Ratebeer (of Beeradvocate) een beter alternatief. Als je mijn advies vraagt of je RB of BA moet gebruiken dan zal mijn antwoord (zoals eerder gezegd) in principe Ratebeer zijn. Ik wilde hier eigenlijk Ratebeer gaan vergelijken met BeerAdvocate, maar als gebruiker die door-en-door gewend is aan Ratebeer kwam ik erachter dat het onmogelijk is voor mij om objectief te zeggen welke site beter is. Zo is bijvoorbeeld de opmaak van BA voor mij al genoeg om je naar Ratebeer te verwijzen, want die zwarte achtergrond met een groot wit vlak staat mij (en mijn ogen) al niet echt aan. Om dit artikel toch wat objectiever te houden heb ik dus besloten om die directe vergelijking weg te laten. Als je toch 1 van beide sites wil gaan gebruiken dan is het wellicht verstandig om op allebei de sites een account te maken en er 5 bieren te beoordelen. Na het beoordelen van een stuk of 5 bieren zul je wel een persoonlijke voorkeur krijgen voor één van de twee websites. Daarnaast is het ook nog wel verstandig om even op de forums van beide sites te kijken, aangezien je op een later tijdstip in deze hobby misschien nog wel een keer naar een proeverij van medegebruikers wilt gaan, of omdat je later misschien wel een keer een ruil wilt opzetten.

Qua informatievoorziening winnen de 2 oude rotten het van de nieuweling, maar Untapp’d heeft ook niet de ambitie om het te doen zoals RB en BA. Untapp’d is Slam FM, terwijl RB en BA kunnen overkomen als BNR Nieuwsradio door alle informatie, statistieken en beoordelingen. Als je graag meediscussieert over bier en verwante onderwerpen dan is RB en BA net zo leuk (of leuker) dan Untapp’d, maar als je meer houdt van snel een update plaatsen en kijken wat je vrienden drinken dan is Untapp’d meer geschikt.

Ik hoop dat alle bij alle drie de media het aantal Nederlandse gebruikers blijft groeien, want het is prachtig om te zien hoe steeds meer en meer Nederlanders zich gaan interesseren voor bier!

 

3 Responses to “Ratebeer, BeerAdvocate of Untapp’d?”

 1. Joris 27. Nov, 2012 at 22:56 #

  Het grote voordeel van Ratebeer en Beeradvocate is de grote en nagenoeg correcte database. De meeste bieren en brouwerijen zijn hier te vinden en hij wordt in de gaten gehouden door (strenge) administrators. Mijn indruk is dat Untapp’d nog een beperkte database heeft (daar kwam ik laatst in Praag achter) en dat er nog veel fouten in staan. Je kunt hier bij wijze van spreken een fantasie-bier invoeren dat niet bestaat. Bij RB of BA zal je dat niet zo snel lukken.

  [Reageer]

  Rene Reply:

  Ik heb volgens mij nog ergens een artikel wat ten minste redelijk objectief te noemen is over de tegenstellingen tussen RB en BA. Het is niet van mijn hand, maar van een Amerikaan, dus je zult wel een minimum aan Engels moeten kunnen lezen. Als ik het kan vinden zal ik de link plaatsen.

  Overigens is Untapp’d in mijn ogen echt iets voor de beginnende (speciaal)bier drinker die zoals al gezegd wordt vooral interesse heeft om in een sociale omgeving te drinken. Ik noem hier specifiek ‘drinken’, omdat de nadruk veel meer ligt bij het drinken in plaats van ‘proeven’. De beoordeling is dus ook erg summier, vrij vertaald kun je kiezen tussen bah, mwah, ok, best aardig en lekker. Zonder beschrijving of verdere beoordeling. Ik vind het prettig om terug te kunnen lezen wat ik van een bier vond, hoe het er uit zag, wat het aroma was en bovenal hoe het smaakte.

  De vergelijking tussen Slam FM (Untapp’d) en BNR News Radio (RB) is goed gevonden. Zonder te willen discrimineren -iedereen moet vooral doen wat ze leuk vinden- komt Untapp’d wat ‘blijer’ op mij over. RB is wat dat betreft meer volwassen. Mij maak je niet blij met een ‘award’ voor een zogenaamde prestatie (10x bepaald bier in een week, 10x in totaal, 10x pils, 10x trappist, etc etc) of een soort competitie met vrienden.

  Hoewel op RB ook een aantal randzaken bestaan als awards en dergelijke zijn ze summier en een puur bijverschijnsel. Heel duidelijk is te merken dat de nadruk ligt op het discussiëren over bier, genieten van bier en het zo objectief mogelijk beoordelen van bier.

  Samengevat ‘het genieten van een gedeelde hobby en interesse’. Zolang dit de overeenkomst is tussen websites voor bierliefhebbers -welke dan ook- zal het de interesse in speciaalbier alleen maar doen toenemen en dat is natuurlijk positief. Zelfs als er Untapp’d voor nodig is. Al hoop ik stiekem toch dat de instromers in Untapp’d uiteindelijk ervaren Ratebeerians zullen worden.

  [Reageer]

 2. Rene 29. Nov, 2012 at 16:58 #

  Zoals beloofd, hier de link naar het artikel.

  http://tallybeercritic.blogspot.nl/2011/09/sunday-sunday-sunday-rb-vs-ba.html

  Geschreven door Daniel Rowland een aantal jaar geleden. Lichtjes gedateerd dus, maar nog steeds een prima vergelijking.

  [Reageer]

Leave a Reply