Proeverij: ZZT3

15 Mar

Afgelopen zaterdag was het weer eens tijd voor een goede proeverij. Zo’n 4 keer in het jaar komen we met een select gezelschap bij elkaar om ons te goed te doen aan lekkere hapjes en redelijk exclusieve bieren. Natuurlijk proeven we vaker bieren, maar de echt exclusieve (lees: dure) bieren worden bewaard voor deze momenten. Ook deze editie was weer zeer geslaagd. In dit artikel een kleine selectie van de meest eruit springende geproefde bieren, aangezien het een half boekwerk zou worden als ik alle bieren aan bod laat komen.

 

Het begon deze keer met 2 pilseners uit Zuid-Korea. Van dit land had ik nog nooit eerder iets op, dus voor de statistieken waren het leuke bieren. Qua smaak viel er weinig geks te beleven. De bieren smaakten zoals een pilsener hoort te smaken. De eerste (Hite Beer)smaakte naar zoveel andere redelijke pilseners. De tweede, de Hite D (Dry Finish)was iets scherper en iets wateriger, waardoor ik dit bier net wat minder lekker vond. Zoals vaak met pilseners was het verschil echter minimaal en zou ik de 2 blind waarschijnlijk niet eens uit elkaar kunnen houden.

Het blik Hite Beer deed ons meer denken aan wasmiddel dan aan bier.

 

Toen was het volgende land aan de beurt: Gambia. Op ratebeer staan 2 bieren uit Gambia, dus bij deze kan ik zeggen dat ik de helft van de bieren uit dat land gedronken heb. Het bier, Banjul Jul Brew genaamd, was echter geen succes wat mij betreft. Hij rook niet echt fris en ook ruikte ik iets caramel achtigs. Qua smaak was hij wel fris en scherp, maar ook weer wat aan de waterige kant. Met de score van 2.3 op een schaal van 5 niet echt een bier om rekening mee te houden.

Mijn eerst gedronken bier uit Gambia.

 

Enkele bieren later was het tijd voor de New Glarus Apple Ale. Een bijzonder appel-bier dat niet vergeleken kan worden met de commerciële Nederlandse en Belgische fruitbieren. Het bier, met een mooie heldere oranje/goud-achtige kleur was heel anders dan ik had verwacht. De appel was duidelijk te merken in de geur en smaak, maar dan wel op een hele diepe manier. Dit is geen bier waaraan een  siroopje is toegevoegd. Een mooie ronde, zoete smaak die nog het meest doet denken aan appeltaart. Appel, rozijnen, kaneel en zelfs wat houttonen zijn merkbaar in de smaak. Het bier scoorde bij mij slechts een 3,4 / 5, maar was wel een bijzondere ervaring.

 

Enkele bieren later was de Jester King Wytchmaker Rye IPA aan de beurt. Een prachtige grote 75 cl fles met een schitterend etiket. Qua etiket weten de Amerikanen wel hoe ze het moeten aanpakken. Dit bier scoorde een 3.8/5 bij mij. Een erg lekkere, bittere India Pale Ale. In de geur en smaak veel fruit, grapefruit, bitter en verse hop. Het wat droge mondgevoel past goed bij de smaak. Ik vind wel dat er iets teveel koolzuur in zit, wat een beetje ten koste gaat van de smaak.

De prachtige Wytchmaker fles, met blinkend etiket.

 

De Clown Shoes Black Angel was ook een bijzonder bier. Het is een bruinkleurig bier met smaken en geuren die je hier niet zo snel bij verwacht. Het leek haast wel een Black IPA. Aan de ene kant heerlijk hoppig, bitter en fruitig, aan de andere kant ook wat gebrande mout, wat leidt tot een soort fijne koffie/chocolade smaak. Een combinatie om u tegen te zeggen. Dit bier kreeg bij mij een 4.1/5, maar was daarmee nog niet dè topper van de avond.

De verrassend lekkere Brown Angel van Clown Shoes.

 

Dè topper van de avond was voor mij namelijk de Founders CBS (Canadian Breakfast Stout). Dit is hetzelfde bier als de Founders Breakfast Stout, maar dan heeft dit bier een tijdje in esdoorn vaten gelegen. De gewone Breakfast Stout hadden we er naast staan, zodat we deze bieren goed konden vergelijken. De gewone is al heerlijk, maar de Canadian versie is nòg lekkerder. Een prachtig zwart bier met bruin schuim. Het ruikt naar koffie, pure chocolade en hop. De smaak komt overeen met de geur en 1 slokje blijf je minuten lang proeven. Een geweldig bier, dat ik heb beoordeeld met een 4,4/5.

De "gewone" Breakfast Stout van Founders.

De topper van de avond: De Founders Canadian Breakfast Stout.

 

Na de CBS hebben we nog 3 andere bieren geproefd. Absoluut geen slechte bieren, maar ze konden niet tippen aan de CBS.

 

 

No comments yet

Leave a Reply