Proefverslag: Zombie Dust en Hopslam

31 Mar

Gisteravond was het weer tijd voor een goede speciaalbier proeverij. Dit keer waren de hoofdrolspelers van de avond de Bells Hopslam en Three Floyds Zombie Dust. Maar natuurlijk werden er meer bieren geproefd dan alleen deze twee en het niveau bleek erg hoog te liggen. In dit artikel zal ik mijn persoonlijk favorieten en de meest bijzondere van de geproefde bieren noemen.

In afwachting van de derde proever begonnen René en ik vast met een flesje Mikkeller Single Hop Amarillo IPA. Voor IPAs is de Amarillo hop soort één van mijn favorieten. Bieren met deze hop soort zijn vaak, mits vers gedronken, erg fruitig, bitter en verfrissend. Zo ook dit bier, maar hij smaakte verder niet veel beter dan de gemiddelde IPA. Het bier kreeg bij mij een 3.8/5. Een prima bier maar niks schokkends. Heerlijk voor in de zon op het terras!

Evil Twin Bikini Beer is een hoppig, IPA achtig bier met slechts 2,5% alcohol. Helaas was dit ook wel terug te proeven. Bieren met weinig alcohol smaken vaak wat waterig en dit geldt ook voor de Bikini Beer. Voor een bier met slechts 2,5% smaakt hij best aardig, maar ik drink dan liever gewoon een volwaardige IPA met 6 tot 8%. Bij dit bier is er toch een klein gebrek aan smaak. Het bier deed nog het meest denken aan de Nanny State van Brewdog en dat bier heeft slechts 0,5%. Ik kon het bier niet hoger laten scoren dan een 3.1/5.

Evil Twin Bikini Beer

Vooraan het Bikini Beer, linksachter de Amarillo IPA

 

Dan was er nog het bier met de prachtige naam: Tiger Baby: Open Windows, Open Hills van Mikkeller. Waar de naam op slaat? Ik heb geen idee (opgezocht: Het is een artiest en albumnaam), maar mooi klinkt het zeker. Dit bier ging weer de aangename kant op. Een American Pale Ale met een mooie fruitige hopsmaak en een klein citroen-achtige zuurheid erin. Heel erg verfrissend en smaakvol. Aan de andere kant was het bier ook weer weinig bijzonder, want op het zure randje na is er weinig verschil met bijvoorbeeld de eerder genoemde Amarillo IPA. Met de score van 3.7/5 is het bier bovengemiddeld goed, maar het heeft gewoon niets echt speciaals.

Via een aantal tussenstops kwamen we uit bij de Deschutes Red Chair Northwest Pale Ale, een American Pale Ale met 6.4% alcohol. Dit koperkleurige bier had juist net wel dat extratje wat het vorige bier mistte. Het is alleen moeilijk te omschrijven wat precies. Het bier smaakte gewoon heerlijk, met een volle, bittere, fruitige hopsmaak. Het had een fijn mondgevoel, smaakte lekker stevig. Dit bier kreeg bij mij een 4.0/5. Een hele mooie balans van stevig en bitter, zonder daarin te overdrijven.

Even later was de Evil Twin Wet Dream aan de beurt. Volgens ratebeer is de stijl ‘brown ale’, maar het deed mij meer denken aan een Black IPA. Het bier is op het oog pik zwart, maar als je hem tegen een felle lichtbron houdt dan komt er toch een mooie rode gloed doorheen. In combinatie met een licht getinte schuimkraag is het bier een genot voor het oog. Maar ook de rest van de zintuigen hebben genoten. Het bier ruikt en smaakt als een heerlijke IPA gecombineerd met een heerlijke stout. Aan de ene kant fris, fruitig, bitter en hoppig – aan de andere kant ook wat geroosterd en pure chocolade. Een hele fijne combinatie waarvoor ik een 4.2/5 moest geven. Het bier had nog iets steviger mogen zijn en iets meer alcohol mogen hebben (het bier heeft 6% alcohol).

En toen moest ‘ie open. Het prachtige flesje van Three Floyds met Zombie Dust erin. Ik had geen idee wat voor bier het zou zijn, maar de verwachtingen bij bieren van Three Floyds zijn bijna altijd hoog.

Three Floyds Zombie Dust

De prachtige fles Zombie Dust van Three Floyds

 

Wat mij betreft is dit het ideale zomerdrankje. Wat een geweldig bier. Het smaakt als een hele goede American Pale Ale (dus hoppig, fruitig, zonnig, fris) met daarbij een soort frisse dennengeur en -smaak. Met 6,2% is het een niet al te heftig bier dat makkelijk door drinkbaar is. Het is een echte dorstlesser en hij heeft een heerlijk lange nasmaak. Mocht je ooit een flesje kopen, leg hem koud en trek hem daarna zo snel mogelijk open. Vers is dit bier absoluut een genot. 4.4/5.

Even daarna kwam de tweede hoofdrolspeler van de avond aan bod, namelijk de Bells Hopslam. Op ratebeer heeft brouwerij Bells twee bieren in de top 10 en de Hopslam staat op plaats 26. Het is een Imperial IPA met 10% alcohol. Dit bier heeft ook weer alles wat je hoopt te verwachten van een IIPA. Hoppig, bitter, grapefruit, een beetje grassig, fris en heerlijk.Goed mondgevoel, lange nasmaak, heerlijk stevig bittere body. Aan de andere kant vind ik een Hardcore IPA van Brewdog net zo lekker, of misschien nog wel lekkerder en die is veel makkelijker te krijgen in Nederland. De Bells Hopslam is met een 4.2/5 absoluut de moeite waard, maar hij komt er niet mee in mijn top 10.

BellsHopslam

De Bells Hopslam.

 

De meeste van deze bieren zijn gekocht bij de Bierkoning in Amsterdam. Heb jij ook 1 van deze bieren geproefd? Laat ons eens weten wat je er van vond!

No comments yet

Leave a Reply