Proeft u maar even mee!

27 Mar

Tijd om een keer uitgebreid en stap voor stap te proeven in een post. De theorie van het proeven is al eens uitgelegd, maar nu gaan we het in de praktijk, stap voor stap, doen. Het bier dat ik ga proeven is Kilkenny, een Irish Ale van 4,3%. Dit bier is te verkrijgen bij de meeste slijters met een iets uitgebreider bier-assortiment en het zit ook vaak in verzamelpakketten zoals het ‘wereldbierenpakket’. Dus zet je leesbril op, snuit de neus nog even, neem een cracker om je smaakpallet te reinigen, zet de deuren naar de wc vast open en maak het vaatdoekje vast vochtig. Nu kunnen we beginnen met proeven.

 

Benodigdheden
Een flesje Kilkenny 4,3%
Een schoon glas
Een opener
Ogen
Neus
Smaakpapillen
Een papiertje/laptop/mobieltje/ratebeer account (om bevindingen te noteren).

Alles wat cursief staat geschreven schrijf ik niet op bij de notities, maar is meer om dingen wat duidelijker te maken.

Ik open het gekoelde biertje met de opener en schenk hem in een glas. Ik geef de voorkeur aan een glas waar het flesje in 1 keer in geleegd kan worden, dus geen klein pilsglas. Schenk het bier voorzichtig in, maar probeer er wel voor te zorgen dat er wat schuim op het bier komt, bij Kilkenny zal dat geen probleem zijn.

Als eerste gaan we het bier nu bekijken. Zodra je een slokje neemt kan het schuim inzakken bijvoorbeeld. Daarom kijk ik altijd voor ik drink. Ik zie een beetje een licht bruine, hazelnoot achtige kleur. Het bier is heel helder en je kijkt er dus makkelijk doorheen. De schuimkraag is bij mij vrij groot en een beetje beige achtig. Heb je geen schuim dan kan het zijn dat de koelkast te koud staat, maar bij sommige bieren krijg je nooit schuim, wat je ook probeert. De schuimkraag van dit bier trekt wel snel weg.

Nu is het tijd om te gaan ruiken. Mocht je niet veel ruiken dan kan het zijn dat het bier nog wat te koud is. Dit kun je oplossen door het bierglas een tijdje tussen je handen te warmen. Het eerste wat me opvalt is dat het bier vrij zoet ruikt. Verder ruik ik een heel licht koffiegeurtje, caramel, (eiken)hout en noten. In principe is het nu tijd voor een slok. Als je later nog een keer aan het bier ruikt en je merkt iets anders op dan kun je dit nog altijd aanvullen.

De eerste slok. Ik proef een beetje caramel en water. Om wat meer te proeven neem ik nog een slok en hou deze heel even in m’n mond. Nu proef ik ijzer/roest (dat is een smaak die je misschien niet echt proeft, maar ik proef iets wat ik hiermee associeer – ik omschrijf altijd zo simpel mogelijk wat ik denk te proeven). Meer proef ik nu nog even niet dus ik ga vast door naar het palate – wat ik vertaal als mondgevoel.

Het bier is erg droog, redelijk dun en waterig. Het koolzuur is klein (‘fizzy’) en niet zo heel erg aanwezig. Had iets meer mogen zijn wat mij betreft.

Het bier is geproefd. Wat je nu nog kunt doen is punten verbinden aan je bevindingen. Ik doe het op de ratebeer manier: Geur 1/10, Kleur 1/5, Smaak 1/10, Mondgevoel 1/5, Overall 1/20. Mijn score wordt in dit geval: Geur 6, Kleur 3, Smaak 6, Mondgevoel 2/5, Overall 12.

Ik kijk nu op ratebeer, de vorige keer beoordeelde ik het bier met 6/4/6/2/13. Mijn smaak is dus vrij weinig veranderd in dit geval.

Het huiswerk is gemaakt en hoe je het ook hebt gedaan, je hebt het goed gedaan. Je mag nu ontspannen en genieten van de rest van je bier. Mocht je dingen opmerken aan het bier die ik niet heb opgemerkt, laat het me weten in de comments!

No comments yet

Leave a Reply