Proefavond vrijdag de 13e

15 Apr

En weer werden er wat bieren geproefd afgelopen vrijdag. Deze keer met René en mijn vriendin. Het drama van Jules de Bananes was nog niet vergeten, maar toch gingen we vol goede moed op zoek naar kwaliteitsbieren! Ondanks dat het een vrijdag de 13e was gingen we ons geluk beproeven. In dit artikel een verslag van de meest bijzondere bieren.

De avond begon met Tui East India Pale Ale een American Dark Lager uit Nieuw Zeeland. Een stijl die we nog nooit gehad hadden, dus we lieten ons verrassen. Het bier viel me positief mee. Het is geen heel bijzonder bier, maar het drinkt wel lekker weg. Een beetje zoetig, lekker zacht en soepel. Met z’n 4% abv een ideale opener voor deze avond.

Vervolgens wat het tijd voor een bier uit de Veltins V+ serie, namelijk de V+ Curuba. Curuba is een bananenpassievrucht, maar gelukkig heeft het wat smaak betreft helemaal niks weg van een banaan. Het bier was een listige en lastige. Als bierliefhebber mag je zoiets eigenlijk niet lekker vinden, want het smaakt naar dubbelfris, safari en alles wat niet op bier lijkt, maar aan de andere kant was het toch wel een lekkere, smakelijke dorstlesser. Ik heb er moeite mee om het bier te noemen, maar dit spul kreeg wel een 3.3 uit 5.

Even later kwam de meevaller Morpheus Wild van Picobrouwerij Alvinne (België). Ondanks dat deze brouwerij best hoog staat aangeschreven vind ik hun bieren of het algemeen slecht tot matig. Bieren van Alvinne maken we altijd buiten open, want bieren van deze brouwerij zijn 9 van de 10 keer gushers. Dit heeft René in het verleden een toetsenbord en 2 uur poetsen gekost. Deze keer viel het mee, maar toch kwam het bier weer uit zichzelf uit het flesje. Het bier is licht zuur, maar zoet tegelijkertijd. Verder proefde ik rood fruit. Vroeger zou ik dit bier niet lekker hebben gevonden, maar nu ik wat meer gewend ben aan zure bieren vond ik deze redelijk goed smaken. Eindcijfer: 3.4 uit 5.

Het dieptepunt van de avond: Millevertus La Safranaise. Dit bier ruikt en smaakt naar vingerverf en klei, vermoedelijk door de toevoeging van saffraan. Ik vind dat dit veel te overdreven gedaan is en ik vond het bier haast niet te pruimen. Eerder chemisch dan natuurlijk en het heeft ook een beetje de smaak van een ‘nieuw product’, bijvoorbeeld een nieuwe magnetron. Met de score van 1.9 uit 5 hoop ik hem snel te vergeten, maar zoals je vandeweek hebt kunnen lezen kan het nog een stuk viezer.

Tegen het einde waren er nog twee lekkere bieren. Als eerste het Donum Ignis Noorderbierke. Een lekker fruitige, bittere Belgian Strong Ale. Het lijkt een beetje op een IPA, maar dan allemaal iets minder overdreven. Dit bier kreeg een 3.8 uit 5 en bleek een mooi opstapje naar het laatste bier van de avond.

De To Øl/Mikkeller Overall IIPA. Dit bier is één van de betere bieren die ik sinds lange tijd op heb. Eigenlijk is dit zo’n beetje de perfecte imperial/double IPA. Ondanks dat het een Deens product is lijkt het juist een Amerikaans bier. Een zwaar overdreven grapefruitachtige hopsmaak die lang in je mond blijft hangen. Het bier had alles wat je van deze stijl mag verwachten en kreeg een 4.4 uit 5. Helaas is dit bier in Nederland (voor zover ik weet) niet te krijgen.

Ondanks de datum en een aantal tegenvallende bieren was het toch een goede avond. De Tui East India Pale Ale is op dit moment te koop bij Mitra van Bergen in Eindhoven. Mocht je een American Dark Lager willen proberen dan zou ik dit bier gauw gaan halen, want deze stijl kom je in Nederland (en België) zelden tegen.

 

2 Responses to “Proefavond vrijdag de 13e”

 1. Eric 15. Apr, 2012 at 08:59 #

  Het in Utrecht gebrouwen Maxiumus Brutus staat ook onder de American Dark Lager stijl en is in omgeving Utrecht erg makkelijk te krijgen.

  Zie maar eens een Scottish Ale te vinden in NL…

  [Reageer]

  André Reply:

  Die ben ik nog niet tegengekomen inderdaad. René hoeft nog maar 1 stijl om het compleet te maken en dat is een Scottish Ale geloof ik.

  [Reageer]

Leave a Reply