Prijs je gelukkig

23 Apr

De prijs van bier is een discussiepunt voor velen die actief zijn in de bierwereld, zie onder andere dit artikel op Dossier Hop. Ik wil niet zozeer ingaan op dit specifieke geval, maar meer op de vraag: Wat mag genieten kosten?

Regelmatig werd ik ‘vroeger’ raar aangekeken in mijn stamkroeg, omdat ik een biertje bestelde dat wel 6 euro per flesje kost! Het commentaar/advies van de pilsdrinkende barbuur was dan ook vaak dat ik voor dat bedrag beter een klein kratje Bavaria kon gaan kopen, want dan had ik meer en ik zou er zatter van worden. Tips om geld te besparen zijn bij mij altijd welkom, maar aan dat soort kroegwijsheden heb ik niks. Ik wil niet 12 flesjes Bavaria leegklokken en daarna als een dronken bergbeklimmer mijn trap trotseren, ik wil vooral genieten. Gelukkig kennen dat soort mensen de eBay-biermarkt niet, want ze zouden spontaan een hartaanval krijgen denk ik.

Het grappige is dat ik deze tip niet alleen van beschonken pilsdrinkers heb gehad, maar ook van vrouwen die een Spa Blauw dronken. Dat deze vrouwen hierbij vergeten dat 1000 liter kraanwater ongeveer €1,36 kost en dat ik dus voor de prijs van hun glas Spa Blauw (€2,-) ongeveer 24x kan douchen (60 liter water/douchebeurt, rekenfouten voorbehouden) zal ik ze maar vergeven, want het is lief dat ze me willen beschermen tegen de geldverslindende craftbeer-industrie.

Op de een of andere manier was het ook altijd heel normaal dat een fles goede wijn een euro of 10 a 12 kost, maar wanneer een 75cl fles bier zoveel geld kostte dan werd dit extreem genoemd. Natuurlijk betaal ik het liefst zo min mogelijk voor een flesje bier, maar vaak zijn de duurdere bieren de moeite wel waard. Als echte hophead kan ik veel Amerikaanse bieren enorm waarderen, maar importeren is niet gratis, dus zal het bier automatisch wat duurder zijn. Als je goedkoop dronken wil worden dan moet je vooral niet aan deze geïmporteerde exoten beginnen, maar als ‘echte bierproever’ is dronken worden eerder iets wat ik wil voorkomen dan wat ik wil bereiken en gaat het mij vooral om de smaak en de ervaring van het bier.

Over het algemeen genomen vind ik de prijzen in de Nederlandse (en ook de Belgische) bierwereld nog best aardig. Natuurlijk zijn er uitschieters te vinden die je extreem kunt noemen. Kijk je bijvoorbeeld naar de bierwinkel van brouwerij De Molen dan zijn er genoeg bieren te vinden tussen de €15,- en €20,-, maar zoals eerder vernoemd zijn dit geen bieren die je bij de lokale supermarkt zult gaan vinden en zelf naar Amerika reizen is ook niet bepaald goedkoop. Ik zal de verkoper van het geïmporteerde bier dan ook niet scheef aankijken als een fles bij hem 30 euro of meer kost, maar dan moet hij ook niet boos op mij worden  als ik besluit om de fles toch maar te laten staan.

Als ik dan bedenk dat ik de duurdere flessen waarschijnlijk met minimaal 2 anderen ga delen en dat ik er niet iedere dag drie flessen van open maak, dan vind ik die sporadische 15 euro voor een fles bier nog wel meevallen. Hierom durf ik ook geen specifieke grens te stellen, want ik kan altijd dingen bedenken waardoor ik deze specifieke grens een keer zou overschrijden. Andere mensen kopen voor 15 euro liever twee bosjes bloemen voor in de huiskamer, nemen een abonnement op Eredivisie Live zodat ze wat te kijken hebben tijdens het leegtanken van de kratten Bavaria, of leggen voor het honderdvoudige een Koi-vijver aan, maar ik spendeer die 15 euro graag aan een goed bier om van te genieten met vrienden. Geld moet rollen en wat mij betreft mag iedereen zelf bepalen welke kant op.

Ik stem er dan ook voor dat we iedereen gewoon zelf de grens laten bepalen. Sommige mensen hebben blijkbaar honderden euro’s over van een fles van een bepaald bier. Andere mensen lachen deze mensen uit en kopen een flesje Westvleteren 12 voor 14 euro. Weer andere mensen bestellen dit. Sommige mensen betalen graag wat meer  voor iets omdat het extra lekker is, maar zo zijn er ook genoeg mensen die graag betalen voor exclusiviteit. De verkoper die hier niet van probeert te profiteren is een slechte verkoper.

Als ik dan lees dat een brouwerij als Three Floyds ‘boos’ is omdat hun Dark Lord bier voor ‘schandalige’ prijzen wordt verkocht op eBay dan kan ik alleen maar lachen. Zij besluiten om een goed bier slechts één dag per jaar te verkopen aan mensen die hiervoor een kaartje hebben kunnen bemachtigen. Het lijkt mij dat ze zelf ook wel snappen dat ze hun bier op deze manier zeldzaam maken, waardoor het bier een hoge resale waarde krijgt. Economie was één van m’n slechtere vakken, maar dat snap ik zelfs. Toch houden ze vast aan hun Dark Lord Day, want volgens mij vinden ze het stiekem toch wel mooi dat hun bier zo’n enorm ‘ding’ is. Vervolgens vertellen zij het volk dan dat ze vooral niet moeten meewerken aan dit soort praktijken en dat ze vooral geen bier via eBay moeten kopen. Ik begrijp niet waar deze slachtofferrol vandaan komt en waarom zij zouden mogen bepalen waar en voor hoeveel geld ik een bier koop. Ik denk dat ze er al een stuk minder moeite mee zouden hebben als 50% van de eBay verkoopprijs op hun bankrekening zou belanden, want hoewel ze het hebben over oneerlijke prijzen denk ik dat vooral de (virtuele) verloren inkomsten een grote rol spelen in hun onvrede.

Eén ding is in ieder geval zeker: een Spa Blauw zal ik in de kroeg niet bestellen. Een Dark Lord à €120,- per fles trouwens ook niet.

One Response to “Prijs je gelukkig”

  1. Peter Paul Stil 25. Apr, 2013 at 19:55 #

    Hartverwarmend stukje, eindelijk iemand die de andere kant van de zaak ziet. Als ik iets mag toevoegen; de staat vangt van elke € 15,00 ruim € 3,00 BTW en de verkoper moet inderdaad maar hopen dat er voldoende animo voor de duurdere bieren is om niet na zekere tijd met een groot aantal onverkoopbare bieren opgescheept te blijven zitten. Mijn grootste ergernis is wanneer mensen veel geld uitgeven voor een fles om vervolgens op alle fora te klagen dat het zo duur was. Je was er zelf bij en bent ouder dan achttien jaar.

    [Reageer]

Leave a Reply