Oedipus Crowdfunding

29 Jan

Daar waar René al eerder een stukje schreef over de stand van zaken bij Eindhovens eerste Brewpub Van Moll, mede tot stand gekomen door crowd funding, schrijft René deze week een kort stukje over een andere brouwerij die ditzelfde idee heeft: Oedipus Brewing in Amsterdam.

Op oudjaarsdag 2011 kwam ik voor het eerst in contact met de mannen van Oedipus. Ik bevond mij in Amsterdam, meer specifiek in American Beer Bar de Beer Temple aan de Nieuwezijds Voorburgwal. Ik kwam geen oud & nieuw vieren, want moest op tijd weer naar huis, maar niet zonder enkele smakelijke biertjes geproefd te hebben. Er waren zoals altijd mooie bieren op tap en op fles, zoals Marshall Wharf Cant Dog Imperial IPA en Dogfish Head 90 Minute Imperial IPA. Maar er zat ook wat anders op tap dat ik totaal niet kende: het eerste bier van Oedipus!

Met Sander en Rick, twee van de vier mannen van Oedipus als ik me niet vergis, had ik al kennis gemaakt tijdens bezoekjes aan de Beer Temple en het Arendsnest. Ik had echter geen idee dat zij de brouwers van het bier waren. Ze waren er zelf uiteraard zeer tevreden mee, anders hadden ze het niet op tap gegooid in een door speciaalbierliefhebbers druk bezochte kroeg. Oedipus Occupy Your Mother, ik wist niet goed wat ik er van moest denken maar ik was uiteraard benieuwd. Het bleek een schot in de roos van mij als hophead: een prachtige IPA met veel hop, een mooie bitterheid en lichtjes wat hars. Dat het bier veel te troebel was, wat zeg ik, eigenlijk zag het er niet uit, was even minder belangrijk. Eigenlijk altijd, maar vooral bij je eerste batch hoop je als brouwer toch vooral dat men het lekker vindt. En dat was het.

Sindsdien heb ik Oedipus altijd in de gaten gehouden. Er volgden meer bieren in verschillende stijlen. Oedipus waagde zich daarbij ook al aan brett-bieren en pumpkin-ales. Het zijn niet direct de bieren en stijlen waar de meeste jonge brouwerijen zich aan wagen. Oedipus lijkt echter met bijvoorbeeld Oersoep en ook Van Moll een nieuwe generatie brouwers te vertolken die niet bang is te experimenteren tot in het extreme, zoals we dat sinds het opkomen van De Molen misschien wel niet meer gezien hebben.

Terug naar de brewpub en de crowd funding. Oedipus wil meer dan alleen bieren brouwen, zo viel een aantal weken geleden te lezen. Oedipus gaat voor een brewpub in Amsterdam. Net als Van Moll in Eindhoven heeft klaargespeeld hopen ze door middel van crowd funding voldoende financiële middelen binnen te halen om hierin te slagen. Het pand is inmiddels bekend: Westerdok 274. Op loopafstand van het centraal station. fblogo

Afgelopen vrijdag nam ik op uitnodiging van Sander een kijkje in het pand. De term under construction was uitermate van toepassing, maar met behulp van een ruwe schets, uitleg van Sander en een redelijke hoeveelheid inlevingsvermogen werd me duidelijk gemaakt hoe het er ongeveer uit zou moeten komen zien. Dit alles onder het genot van een biertje natuurlijk, in dit geval de Oedipus Gaia.

Tussen het uitleggen over het pand en de ideeën over de indeling ervan werd er ook gewoon gebrouwen. En dat had men de afgelopen maanden ook al flink gedaan, zo bleek uit de vele flesjes die opgeslagen waren achterin het pand. Allemaal met een nummer op de dop. Ik kreeg twee flesjes mee om te proeven. Experimentele bieren. Eentje ervan heb ik op samen met een aantal andere liefhebbers, waaronder vaste medeproevers André en Joris. Een berliner weisse met duindoornbessen. Weer een stijl waar jonge brouwerijen zich niet vlug aan zullen wagen. De geur was misschien nog niet helemaal wat het zou moeten zijn, maar de smaak was prima. Ik heb ervan genoten. Ga vooral door met experimenteren zou ik zeggen!

De laatste tussenstand die ik zag met betrekking tot de crowd funding is 53% van het bedrag dat men zich ten doel heeft gesteld. Het lijkt er dus meer en meer op dat ook deze jonge veelbelovende brouwerij zich zelfstandig gaat vestigen. De kennis van het brouwen is in elk geval aanwezig, net als de wil en durf om te experimenteren. Al wat nog rest is 47%. Nu al een prachtige prestatie, niet veel meer dan twee jaar nadat ik op oudjaarsdag hun eerste, er niet uitziende, maar bijzonder smakelijke bier dronk. Succes mannen, en hopelijk tot binnenkort in de Oedipus Brewpub!

No comments yet

Leave a Reply