Nijmeegse Bierfeesten ’13

20 May

Deze periode is altijd lekker druk voor de bierliefhebber. Na Den Bosch en Oirschot was nu Nijmegen aan de beurt om een festival te organiseren. Ik besloot om er maar eens naartoe te gaan. Hieronder een (beknopt) verslag.

Het weer was goed, de munten waren gekocht en een tafel was gevonden. Zonder een seconde te twijfelen ging ik naar de (wat mij betreft) meest interessante brouwerij van het festival: Oersoep (uit Nijmegen). Deze brouwerij brouwt in hoog tempo bier. Zelden maken ze een bier meerdere keren, dus er is altijd wel wat nieuws te proeven. De grote kracht van Oersoep is dat ze veel bieren hebben met een licht alcohol percentage, maar toch een goede smaak. Fruitig, fris en vernieuwende smaken. Een prima brouwerij dus. Gisteren hadden ze een stuk of 6 bieren bij en ik heb ze allemaal geproefd. De één was wat lekkerder dan de ander, maar er zat niks slechts tussen wat mij betreft. Een leuke brouwerij om in de gaten te houden. Ik heb gehoord dat hun bieren binnenkort ook in Eindhoven te verkrijgen zijn, wat mij niet slecht uit komt.

Natuurlijk was Oersoep niet de enige brouwerij op het festival. Een kleine greep uit de overige brouwerijen: De Witte Leeuw, Breugems, Jopen, De Hemel, De 7e Hemel en de Eem. Verder kon er bij de stand van Bier en Co wat internationaal bier gehaald worden en ook aan eten ontbrak het niet.

Eén van de grote pluspunten van het festival was de muziek. Ik ben er nog wel eens kritisch over, maar deze keer was het prima. De harmonie bij Borefts en Den Bosch deden het voor mij NBF13niet, maar de jaren ’70 hippiebus die het festival gister voorzag van lekkere oude ‘zondagmiddagplaten’ was prima. De ene na de andere soul/funk/rockplaat kwam voorbij. Redelijk uniek voor een festival, maar wat mij betreft mogen meerdere festivals deze man inhuren.

Het aanbod van bieren was dus voldoende. Het is niet te vergelijken met Den Bosch en al helemaal niet met Borefts, maar ik ben niks tekort gekomen. Lekkere bieren en voldoende (voor mij) nieuwe bieren.

Qua drukte was het aan het begin van de middag prima, maar naderhand werd het misschien net iets te druk. De helft van het festival vindt plaats in een redelijk smal straatje, terwijl de andere helft van het festival een stuk plein in beslag neemt. Vooral op het plein was het erg druk en als je een biertje wilde van één van de daar gevestigde brouwerijen dan was je wel een tijdje onderweg.

Al met al durf ik toch te beweren dat ook dit een prima festival was. Het gaat goed met de Nederlandse biercultuur!

No comments yet

Leave a Reply