Nederlands Speciaal Bierfestival 2014

12 May

Gisteren was het weer zo ver: Het (voor mij) eerste bierfestival van het jaar! Traditiegetrouw is dit altijd het Nederlands Speciaal Bierfestival (voorheen KBC) in Den Bosch. Normaal betekent dit goed weer, een druk bezocht Den Bosch en lekkere biertjes. Dit jaar viel wat dat betreft helaas niet àlles op z’n plek, omdat vooral de weergoden het festival dit jaar wat minder goed gezind waren. In dit artikel mijn verslag van dit mooie festival!

Het zal ‘de Nederlander’ niet ontgaan zijn dat het weer op dit moment vrij matig is. Officieel gezien is het inmiddels lente, maar moeder natuur lijkt hier voorlopig nog een behoorlijke klodder schijt aan te hebben. In plaats van in een t-shirt en korte broek vertrok ik gister getogen in jas en regenbroek naar Den Bosch, om een middagje lekker bier te drinken.

Het festival in Den Bosch is groots en druk, ieder jaar weer. Mijn verwachting was echter dat het dit jaar wel eens heel erg rustig zou kunnen zijn, gezien de liters water die uit de hemel kwamen vallen. Vooral zaterdag nacht ging het hier in Brabant behoorlijk los met windstoten en regenbuien. Gelukkig voor de organisatie viel het weer uiteindelijk toch wel mee. Af en toe was er een leuke plensbui, waardoor menig bezoeker even moest verkassen naar een droog plekje, maar over het algemeen was het toch minder nat dan ik had verwacht. De drukte van vorig jaar werd misschien niet benaderd, maar er waren toch weer heel wat bezoekers aan het genieten van bier, muziek en soms een bakje kibbeling.

Naast de lokale visboer stonden er dan ook zo’n 40 verschillende brouwerijen bier te tappen voor iedereen boven de 18 die er een muntje voor over had. Zo’n 40 verschillende brouwerijen dus, met gemiddeld genomen allemaal zo’n drie bieren op tap. Een kleine rekensom leert ons dat er dus meer dan voldoende verschillende bieren te drinken waren voor de fanatici onder ons. Alhoewel, verschillend? Mij persoonlijk viel het op dat er heel veel zoete blonde bieren aanwezig waren met een vleugje banaan in de smaak. Sommige bieren waren voor mij dan ook haast niet van elkaar te onderscheiden. Aangezien dit niet mijn favoriete type bier is vielen sommige bieren me dan ook wel eens tegen, maar waarschijnlijk is dit onterecht geklaag van mijn kant. Zo’n 120 verschillende bieren; als ik ze allemaal zou drinken zouden er ook voor mij hele lekkere exemplaren tussen zitten. Aangezien ik graag levend thuiskom heb ik er iets minder gesampled, maar ook ik heb voor mij mooie bieren kunnen drinken. nsf

Voor mij sprongen er twee brouwerijen echt uit. Mensen die mij inmiddels kennen en die de aanwezige brouwers uit hun hoofd hebben geleerd zullen niet verbaasd zijn dat dit brouwerij Het Uiltje en brouwerij De Molen waren. Deze twee brouwerijen heb ik sowieso hoog in het vaandel staan, omdat zij vaak het type bier maken waar ik van hou, namelijk de wat Amerikaanse stijlen (IPA en Stout) en af en toe een Sour/Wild ale (zuur bier met wilde gist). Ik ga er vanuit dat niet iedereen het met mee eens is en ik weet bijna zeker dat iedereen een lekker biertje moet hebben kunnen vinden!

Aangezien ik met m’n reet tegen de stand van brouwerij De Molen leunde viel het mij op dat deze brouwerij nog niet eens zo heel erg druk bezocht werd vergeleken met andere brouwerijen. Ik denk niet dat de heren van de Molen zullen klagen over wat ze verkocht hebben, maar ik had altijd het vermoeden dat bijvoorbeeld Brouwerij De Molen wel eens heel populair zou kunnen zijn op een festival waar ook veel, naar mijn mening, wat saaiere (lees: vaker voorkomende) bieren verkocht worden. Blonde bieren en Tripels waren overal te verkrijgen, maar de mooie Amerikaans (een frisse, hoppige bitter die ik eigenlijk zou indelen onder de American Pale Ales) bijvoorbeeld werd nergens overtroffen en ook de Vuur en Vlam (IPA) smaakte weer heerlijk. Het Uiltje maakte op mij een goede indruk met de Bourbon Barrel Aged Ransuil. Trouwe SpoelenMaar lezers zullen inmiddels weten dat ik die stijl behoorlijk serieus neem. Blijkbaar vinden veel mensen het juist leuk om op zo’n festival de wat onbekendere brouwerijen op te zoeken en daar kan ik me als jager en verzamelaar natuurlijk wel in vinden.

De bieren kostten allemaal één muntje per glas en deze munten kon je kopen voor 2 euro 50 per stuk. De glazen hadden (gok ik) een inhoud van ongeveer 20 cl. Op een festival met, zoals eerder ingeschat, zo’n 120 verschillende bieren ben ikzelf meer voorstander van wat kleinere glaasjes voor een iets goedkopere prijs. Een festival als het NSF nodigt namelijk uit om eens lekker veel verschillende dingen te proberen en een 20 cl glas zit dan nog wel eens in de weg. Hoe aardig je een brouwer ook vindt: een bier kan altijd tegenvallen waardoor je niet per se 20 cl ervan wilt drinken. Aangezien er mensen zullen zijn die het zonde of lullig vinden om bieren die hen iets minder kunnen bekoren weg te gooien kan 20 cl een beetje veel zijn. Kleinere glazen zoals bij het festival van de Molen hebben daarom toch wel mijn voorkeur, zodat mensen lekker veel verschillende bieren kunnen proberen en ontdekken.

De organisatie was dit jaar erg strak vergeleken met vorig jaar. Waar er vorig jaar wel eens lange rijen mensen ontstonden viel dat dit jaar enorm mee. Mede door de voorverkoop, iets uitgebreidere muntenkassa’s en misschien ook het wat slechtere weer was je dit jaar redelijk snel aan de beurt om je muntentotaal bij te vullen. Hulde voor de organisatie, want op zo’n festival wil je biertjes drinken en niet onnodig lang in de rij staan. Ik denk dat er niemand langer dan drie minuten heeft hoeven wachten bij de kassa’s.
Ook was er een loterij waar je bierpakketten kon winnen. Hoewel het geluk niet aan mijn zijde was vind ik dit altijd een leuk initiatief! Met wat biertjes achter de kiezen is het haast onmogelijk om het aanbod van vijf loten voor twee euro af te slaan.

Al jaren ben ik positief over dit festival, maar qua organisatie vond ik het nu nòg een tandje beter. De bieren die ik dronk vielen mij ietsjes tegen, maar dat is slechts het zure gezeur van een verwende biersnob. Ondanks het mindere weer van dit jaar denk ik dat de organisatie trots mag terugkijken op een goed, gezellig en gezellig druk festival. Als ze het volgend jaar weer organiseren zal ik er in ieder geval weer bij zijn, ongeacht of er nou grote of kleine glazen zijn, regen of geen regen!

No comments yet

Leave a Reply