Nederland: Opgeschoten tiener of toekomstige reus?

26 Jun

Hoe serieus is Nederland? Niet qua politiek of economie, maar qua bier natuurlijk. Ik ben eigenlijk wel benieuwd waar Nederland nu staat en waar het naar toe gaat. Op het moment lijkt Nederland met sprongen vooruit te gaan als het gaat om bier, maar hoe lang zal dit nog zo blijven? Is de biermarkt en de interesse die er nu is voor bier blijvend, of is het een soort zeepbel die ieder moment weer kan barsten?

Om de zoveel jaren is er weer eens een flinke nieuwe trend. Ik heb eens gehoord dat het een jaar of 10 geleden echt not-done was om rosé te drinken, tenzij je de loser van de avond wilde zijn. Volgens mij was rosé toen ook lang niet zo goed verkrijgbaar in de horeca als nu. Inmiddels is rosé volgens mij toch wel acceptabel om te drinken.

GVREn weet je nog, wat zal het zijn, een jaar of 8 à 9 terug? De Bacardi Breezer. Ongeveer één zomer lang was het een ontzettend hip drankje, maar dit sloeg al snel weer om. Het ene jaar was je nog de hippe jongere, het jaar erop was je de slet van het dorp als je gespot werd met zo’n gekleurde fles in je hand.

Of je het nou hebt over een totale dranksoort, of een bepaald merk, veranderingen in de interesse ervoor zijn er altijd. Speciaalbier was ooit voor grijze oude mannetjes, nu zie je regelmatig knappe studentes met een groot bokaal gevuld met ons favoriete goedje voor de neus. Een geweldige ontwikkeling, maar ik vraag me af of dit een tijdelijke hype zal zijn of een blijvende verandering.

De Nederlandse bierwereld is volgens mij erg serieus bezig. Nieuwe brouwerijen komen en doen het prima. Zo is Oersoep bijvoorbeeld erg lekker bezig op het moment. Ze experimenteren vrij extreem (ze brengen zo ongeveer iedere week een nieuw bier uit), maar maken niet echt extreme bieren met alcoholpercentages die niet te hoog zijn. Een volgens mij winnende combinatie. Toch zijn ze internationaal gezien nog niet zo heel erg bekend en dit kan ook nog haast niet, aangezien  ze zo nieuw zijn en hoeveelheden brouwen die zo klein zijn dat je ze met 15 man in een avond kunt opdrinken. Misschien worden ze op den duur een internationaal succes, maar vooralsnog zijn het vooral de Nederlanders die de brouwerij zullen kennen.

Het grootste internationale succes in de Nederlandse bierwereld moet toch wel brouwerij de Molen zijn. Er is geen enkele brouwerij in Nederland met bieren die internationaal gezien zo’n hoge ogen gooien. En dan hebben we het nog niet eens over het succes van het festival, dat ieder jaar groter en internationaler lijkt te worden. De Molen houdt eigenhandig de Nederlandse eer hoog en slechts een paar andere brouwerijen lijken hier een bijrol in te spelen. Ik kan Emelisse en wellicht Jopen spelen, maar veel andere Nederlandse troeven kan ik zo even niet bedenken. Laat het me gerust weten als ik hier een vergissing maak!

Het baart me dan ook wel zorgen dat de bieren van de Molen de laatste tijd ‘niet meer zoals vroeger’ lijken te zijn. Steeds vaker zit er een tegenvallertje tussen de nieuwe bieren van de Molen. Een vervelend zuurtje hier en een probleempje met het koolzuurgehalte daar. Als dit bewuste keuzes zijn dan maken ze bieren die mij minder aanspreken, wat natuurlijk geheel mogelijk is. Als dit geen bewuste keuzes maar problemen/foutjes zijn, dan maak ik me wel zorgen. Want als er één brouwerij is die ik succes gun dan is het wel De Molen. Al is het alleen maar omdat zij eigenhandig en met hard werken de zware internationale deur op een kier hebben weten te zetten.

Ik hoop ook dat er in de toekomst meer van dit soort brouwerijen zullen ontstaan. Ik zie Oersoep hier wel een rol in spelen en ook de aankomende brouwerij Van Moll in Eindhoven, waar ik alvast wat bieren van heb kunnen proeven. Deze brouwerijen lijken echter totaal niet bezig te (gaan) zijn met internationaal succes. En waarom zouden ze eigenlijk ook? Is dit succes dan zo belangrijk? Uiteindelijk niet, zolang wij in Nederland maar van deze heerlijke bieren kunnen genieten. Maar deze chauvinistische bierliefhebber zou het eigenlijk wel heel erg tof vinden.

No comments yet

Leave a Reply