Meer brewpubs graag!

16 Jul

Meer brewpubs graag! Velen hebben er al over geschreven, waaronder recentelijk wij zelf nog: de brouwerijen in Nederland schieten als paddenstoelen uit de grond. Alle getallen is iedereen onderhand wel een beetje beu waarschijnlijk, dus we houden het er gewoon op dat het er veel zijn en zeker in verhouding tot enkele jaren geleden. De brouwerijen doen het dus goed in Nederland. Kennelijk kunnen ze overleven zelfs als ze slechts een beperkte afzetmarkt hebben van enkele tientallen kilometers rondom hun plaats van vestiging. Ze vullen af op kleine of grote flessen die beperkt verkrijgbaar zijn, maar toch is het voldoende. Mooi natuurlijk, maar zit er niet meer in?


Tijdens mijn recente trip naar Denemarken stopten we zowel op de heenweg als op de terugweg bij een brewpub vlak bij de snelweg. Dat was geen geluk, want er was keuze genoeg. Wat zuidelijker in Duitsland is de keuze helemaal onuitputtelijk. Zo’n beetje tussen de driehoek Frankfurt Am Main – Stuttgart – Bamberg zijn meer dan 150 brewpubs te vinden! En dat naast de brouwerijen die er nog allemaal zitten. Het Nederlandse bierlandschap mag dan goed op weg zijn, maar het kan nog flink groeien.

Ik hou van brewpubs, maar kan eigenlijk niet goed uitleggen waarom. Wil je de bieren van zo’n brouwcafé proeven, even er van uitgaande dat ze niet of nauwelijks bottelen, dan moet je er immers fysiek naartoe en dat is niet altijd even makkelijk. Maar het kan ook het eindpunt zijn van een gezellig dagje weg. Of als er meerdere dicht bij elkaar liggen een leuk dagje kroeghoppen. Vaak kun je in een brewpub ook een prima maaltijd gebruiken. Het ligt er wel aan waar je naar op zoek bent natuurlijk, het zullen geen sterrenrestaurants zijn.

Ik vind het vaak erg gezellig in brewpubs. Er hangt doorgaans een ontspannen, ongedwongen sfeer en de inrichting spreekt me vaak aan. De brouwketels zijn vaak prominent aanwezig en de brouwer staat open voor een praatje. Bemerkt hij dat je oprecht geïnteresseerd bent en een passie voor bier hebt dan krijg je soms nog een privérondleiding ook. Ik heb het meermaals meegemaakt en vind het prachtig. Zelfs al luister ik niet altijd naar alles wat ie zegt, het is mooi om iemand zo enthousiast te horen vertellen over zijn bieren.

Maar waarom zijn er in vergelijking met Duitsland zo weinig brewpubs in Nederland? Is Nederland te duur? Zijn er te weinig brouwers? Ziet men te weinig heil in de combinatie brouwerij plus café, al dan niet met eten erbij? Of is Nederland nog steeds te vol, te vol met pilsdrinkers in plaats van mensen die van een speciaalbiertje kunnen genieten? 10460678_730492170349113_1849793881702987033_n

Te weinig brouwers dat lijkt me uitgesloten. Anders verschenen ook niet al die nieuwe brouwerijen spontaan ten tonele. Geen vertrouwen in de combinatie brouwerij plus café? Ik heb het niet wetenschappelijk onderzocht maar met de recente opening van Van Moll in Eindhoven (oktober 2013) en de naderende opening van Oedipus (eind 2014??) zijn er weer twee brewpubs bij gekomen. En als dit goed gaat lopen (en Van Moll doet dat inmiddels al) en zij bewezen hebben dat het wel degelijk mogelijk is zullen er ongetwijfeld meer volgen, zoals dat de afgelopen jaren met het oprichten van brouwerijen ook gebeurde. Goedkoop is het zeker niet, maar ja, wat is er ondanks de gedaalde prijzen van vastgoed nog wel goedkoop tegenwoordig? De oplossing voor het probleem lijkt overigens al te zijn gevonden: crowdfunding is immens populair en steeds meer pogingen lijken te slagen. In diverse recente artikelen is ook al uit de doeken gedaan dat niet meer alleen de ‘grijze baarden’ van een speciaalbiertje genieten, maar ook steeds meer jongeren –al dan niet te verdelen in hipsters met nog-niet-grijze-baarden, overige jonge mannen en niet te vergeten de dames!– weten de weg naar het speciaalbier te vinden.

Nee, ik denk dat we gewoon nog in de kinderschoenen staan. We zijn pas op de eerste sport van de ladder der bierevolutie en moeten nog flink klimmen. Las ik laatst niet in een reactie iemand het getal van 700 brouwerijen in Nederland noemen? Als we zo door blijven evolueren dan komen we er vanzelf. En dan komen die brewpubs ook, daar ben ik zeker van!

No comments yet

Leave a Reply