Mag het allemaal iets spannender?

8 Jul

Afgelopen zaterdag werd ik weer eens keihard met mijn neus op de feiten gedrukt. Ik dacht dat het goed, nee geweldig ging met de biercultuur in Nederland. Speciaalbier verovert langzaam maar zeker een mooie plek in de Nederlandse samenleving. Althans, zo dacht ik er over. En toen ging ik uit eten.

Ik drink graag een lekker biertje. Wat is dan lekkerder dan genieten van een goed biertje en goed eten, in de zomerse avondzon op een terras in het prachtige centrum van Oirschot? Ik kan ook weinig bedenken. Vlug nam ik dan ook plaats aan de gereserveerde tafel en het wachten was op een ober die me alles kon vertellen over het bieraanbod. Al snel kwam deze aangelopen en het water liep me in de mond. Ze hebben allerlei verschillende bieren, zo vertelde de ober. Dit moet goed komen dacht ik. Niet iedere soort bier past bij ieder gerecht, maar met een mooi gevarieerd aanbod van speciaalbier zou ik een heel eind moeten kunnen komen. Omdat het teveel bieren waren om zo even op te noemen kwam de ober even later terug met een drankenkaart. Het altijd lastige kiezen kon wat mij betreft beginnen. Ik verzocht hem om me even met rust te laten en ik sloot me af voor mijn omgeving. Ik bekeek de kaart en via de warme dranken en frisdranken kwam ik bij het bier terecht.

De hoop die ik had veranderde al redelijk vlug in wanhoop, want wat ik probeerde te verdringen maar wat ik eigenlijk al vermoedde bleek waar te zijn. Het bieraanbod was weer eens saai. Je had de keuze tussen 2 verschillende pilsners en de overige bieren waren allemaal van het bekende soort. Een Hertog Jan Weizener, Hoegaarden Wit, Leffe Blond, Bruin en Tripel, natuurlijk Liefmans Fruitesse. Verder hadden ze nog een commerciële (lees zoete) kriek en de Hoegaarden Grand Cru.

Ik ga de naam van het restaurant niet eens noemen, want het is niet mijn bedoeling om dit restaurant in een kwaad daglicht te stellen. Het eten was super, het personeel was aardig, ze leken geroutineerd en er werd een rustig, maar niet vervelend tempo aangehouden. Het enige wat me tegen viel was het bieraanbod.

Het is leuk dat restaurants ook beginnen in te zien dat speciaalbier leuk kan zijn om aan te bieden, maar helaas lijken ze hierbij toch vast te zitten aan bepaalde leveranciers. Bij m’n voorgerecht had ik graag een (India) Pale Ale gehad en na de pittige paprikasoep had ik zin in iets zuurs, wat ook weer mooi bij m’n visgerecht had gepast. Helaas was er dus alleen de keuze uit de inmiddels genoemde Belgen. Waarom niet een wat minder bekend Belgisch bier? Als mensen uit eten gaan hebben ze voor een goed glas bier vaak ook wel wat geld over. Ook kom ik zelden of nooit lokale/Nederlandse bieren tegen. Waarschijnlijk is er bij de restaurants nog steeds het vermoeden dan alles wat uit België komt automatisch goed is en dat ze in Nederland niet kunnen brouwen? Jammer!

Uit pure wanhoop ben ik door mijn zoektocht naar iets zuurs maar aan de wijn gegaan, maar wat had ik graag een lekkere geuze gehad. En bij m’n nagerecht was een smaakvolle stout ook absoluut niet verkeerd geweest. Omdat deze stijl volledig ontbrak op de lijst heb ik maar een bourbon genomen.

Ik hoop dat de restaurants in de toekomst wat verder gaan kijken. Ze investeren ook in goede wijnen, waarom dan niet ook wat aandacht besteden aan goed bier? Vandaar mijn vraag aan de restaurants: Mag het allemaal iets spannender?

4 Responses to “Mag het allemaal iets spannender?”

 1. Eijkb 08. Jul, 2013 at 10:55 #

  Je trapt fijn een deur in die al heel erg wijd open staat. Of je drink pas sinds 2 maanden speciaal bier of je bent naief. Beide is overigens niet erg! Kort door de bocht: Was laatst bij een pannenkoekenrestaurant en bestelde een babi pangang. Hadden ze niet! Nou ja… ongehoord. Had beter naar een chinees kunnen gaan. Idem geld voor bier. Je moet je voorbereiden en op zoek gaan naar een restaurant met mooie bierkaart. En dat is eigenlijk niet eens zo heel onlogisch. Heb je het aantal wijnen geteld op diezelfde kaart? Hadden ze meer keuze in bier of in wijn? Bij reguliere restaurants ontloopt dat elkaar niet zo veel (meer).

  Ik zou trouwens wel een lans willen breken voor regionale producten. Zowel voor vlees / vis / groenten én bier!

  [Reageer]

  Erwin Reply:

  “Was laatst bij een pannenkoekenrestaurant en bestelde een babi pangang. Hadden ze niet! Nou ja… ongehoord.”

  Wat is dat nou weer voor raaskal?

  Dat de meeste restaurants nog steeds veel meer aandacht hebben voor hun wijnkaart dan hun bieraanbod wil nog niet zeggen dat dat niet van de pot gerukt is. En hopeloos achterhaald. En dat ze daarmee vooral ook de kwaliteit van hun keuken omlaaghalen, terwijl ze er juist hun product en uitstraling mee omhoog kunnen halen.

  En dat je daar dus niet meer van mag verwachten.

  Ja, helaas zijn er nog weinig restaurants die zich daar ook zelfs maar bewust van zijn.

  Als we dan toch vreemde vergelijkingen gebruiken dan is de bierkaart van de meeste restaurants vergelijkbaar met de gasten op hun toilet opzadelen met van dat grijze schuurpapiertoiletpapier.

  [Reageer]

  André Reply:

  Ik ben het toch niet helemaal met je eens. Restaurants zijn de laatste tijd steeds vaker bezig met speciaalbier, zowel tijdens het koken als op hun drankenkaart. Ik heb het hier niet over zeer specialistische restaurants als De Heeren van Liedekercke, maar over gewone restaurants.

  Dat ze meedoen is leuk, maar ik zie nog veel ruimte voor verbetering – en ik spreek deze dus uit. Voor meer verschillende biersoorten op je kaart hoef je geen specialistisch restaurant te zijn. Een nieuwsgierige leek zou dit al samen kunnen stellen.

  Ik verwacht dan ook geen hele bijzondere dingen, maar als de restaurants zich er nèt iets meer in verdiepen zou de bierkaart enorm veel meer diepgang kunnen krijgen. Wat mij betreft voegen ze de meest commerciële geuze en de meest commerciële IPA toe aan hun kaart, dan is er in ieder geval een bredere keus.

  Als ze dan in plaats van de bekende Belgen dan ook nog eens overstappen op mooie Nederlandse bieren dan ben ik al helemaal blij. Als restaurants hier eens mee zouden beginnen dan zouden veel Nederlanders er achter komen wat een lekker bieren ons landje rijk is.

  Hopen op verandering/verbetering is niet naïef. Zo utopisch is m’n voorstel nou ook weer niet, toch?

  [Reageer]

 2. René Van De Ven 08. Jul, 2013 at 22:24 #

  Het (speciaal)bier drinken doen zowel de schrijver als ik al geruime tijd. We weten dat de situatie zo is, maar wat bedoeld wordt is eigenlijk dat -in geval restaurants- voornamelijk meegelift wordt op het huidige succes van “craft beer”, zonder er iets vanaf te weten of zelfs maar moeite voor te doen. Natuurlijk, er zijn restaurants die het wel goed doen en als je voor het bier of een goede combinatie gaat kun je dat vooraf opzoeken, maar de boodschap is eigenlijk dat men er ook echt voor moet gaan en niet slappe hap meelopen achteraan de grote groep die mee wil profiteren van het succes van speciaalbier.

  [Reageer]

Leave a Reply