Loslaten

19 Dec

Soms is het tijd om dingen los te laten. Soms is het moeilijk, soms is het fijn. Het einde van 2013 nadert, dus is het tijd voor mijn lijst met dingen die ik graag losgelaten zou zien worden. Dingen die ik achter wil laten in 2013 en in 2014 niet per se hoef terug te zien. Een persoonlijke lijst, gebaseerd op onderbuik gevoelens. Lekker ongefundeerd dus. Om deze klaagzang te counteren komt er volgende week ook een stuk waarin ik dingen opsom die ik graag meegenomen zie worden naar 2014, want altijd klagen is immers ook niet leuk en er zijn genoeg dingen om blij mee te zijn!

Pepers
Ook op dit punt zal ik voldoende kritiek krijgen. Sommige mensen houden van peper, pittig en verwarmend. Bier met pepers erin kunnen die mensen dan ook wel waarderen en dat is hun goed recht. Soms ben ik wel een jaloers op deze peper enthousiastelingen die zo genieten van hun pittige hapjes en drankjes. Aan mij is dit niet besteed. Ik vind het niet echt vies, maar vaak wel vervelend. De lol van een brandende tong is mij niet helemaal duidelijk. Het feit dat ik een dag later steevast last heb van een burning ring of fire helpt ook niet mee.

pepers

Gelukkig gaat het niet altijd fout, want er zijn ook bieren met peper die ik wèl lekker vind, maar over het algemeen heb ik er vaker last dan profijt van. Wat mij betreft hebben we pepers in bier nu dan ook wel gehad. Op naar een nieuw ingrediënt. Eentje waarvan ik geen brandende ontlasting krijg. Desnoods wortels.

Etiketbieren
Ik heb dit onderwerp al vaker aangestipt. Als ik uit deze lijst van 3 één ding mag kiezen dat we gewond achterlaten om te sterven in 2013 dan is het deze. Met etiketbieren ben ik klaar. Ik ben het eigenlijk al jaren, maar ik vind dat 2014 een prima jaar is om dit concept af te schaffen. Voor de mensen die het concept nog niet kennen: Een al bestaand bier wordt onder een nieuwe naam uitgebracht. Je loopt vaak tegen het fenomeen aan wanneer een bepaalde slijter of bepaald dorp zijn ‘eigen’ biertje heeft, terwijl er in de wijde omtrek geen brouwerij te vinden is. Mocht er op staan van welke brouwerij het bier komt, dan is België over het algemeen een behoorlijk rode vlag. Niet meer doen dus die etiketbieren. Dat is zó 2013!

Nieuw macro-fruitbier
Stender4Een trend die al bezig is sinds 2012, maar in 2013 onverminderd (misschien zelfs wel nog heftiger) werd doorgezet is die van het macro-fruitbier. Grolsch, Bavaria of Heineken kondigt aan dat het met een nieuw bier komt. Goed nieuws natuurlijk, totdat blijkt dat het weer een variant op een fruitbier of rosébier is. Begrijp me niet verkeerd: Dit soort fruitbieren zijn een soort van guilty pleasure van me. Ze drinken prima weg, zijn vaak lekker fris en niet te zwaar. Prima spulleke voor in de zomer dus eigenlijk. Ook denk ik dat deze bieren voor sommige mensen (lees: vrouwen) een opstapje kan zijn naar andere bieren en dat zie ik natuurlijk graag. Het maakt me dan ook niet uit dat dit soort bieren er zijn, maar voor mij hoeven er niet nog meer soorten bij te komen. Ik zie dat soort brouwerijen liever andere stappen maken. Dit counteridee lees je in het artikel volgende week! Mits je daar na dit kwetsende artikel nog voor open staat natuurlijk.

Ik ben nooit te beroerd om een keer flink te klagen, maar ik merk dat ik verder weinig te klagen heb over de 2013 trends. Het gaat volgens mij wel lekker in bierland Nederland! Natuurlijk ben ik wel benieuwd naar jullie visie. Wat zouden we op biergebied met z’n allen moeten achterlaten in 2013? En zeg alsjeblieft niet “de artikelen van SpoelenMaar.nl”…

No comments yet

Leave a Reply