Lifechanging Tjechische überpils?

15 Nov

Joris, legendarische bierproever met altijd wel iets moois in de koelkast ging een weekendje naar Praag. Hij kwam terug met veel Tsjechische pils, waaronder (één van de) beste pils volgens Ratebeer. Nou ben ik altijd sceptisch over het proeven van pilseners, maar de beste pils uit het land waar het is ontstaan kan me vast overtuigen van mijn ongelijk. Toch?

Zoals ik wel eens eerder heb geschreven vind ik pils prima te drinken, maar eigenlijk nooit echt heel subliem smaken. Niet alle pilsjes zijn lekker natuurlijk en sommige pilzen hebben de voorkeur over anderen. Vaak als ik pils ga proeven en beoordelen komen ze niet veel verder dan een 3 uit 5 tot maximaal een 3.3. Ook het verschil tussen verschillende pilsjes en het benoemen van een bepaald merk bij een blinde proeverij is aan mij niet besteed: Ik faal keer op keer. Toch, zoals met eigenlijk elk bier, ben ik altijd benieuwd en wil ik een nieuwe pils toch graag proeven: Misschien heb je deze keer wèl die heerlijke, perfecte pils.

Joris was een weekend naar Praag geweest en kwam terug met een flinke hoeveelheid lokale pilsjes. Één ervan was de Pilsner Urquell Kvasnicový. Een bier dat eigenlijk niet op fles te krijgen is en een bier wat volgens vele liefhebbers de ultieme pils is. Dit bier is normaal alleen te krijgen tijdens een rondleiding bij de brouwerij en in een lokale kroeg vlakbij de brouwerij. Nu hebben we dit bier dankzij Joris toch kunnen drinken en ik moet toch bij m’n standpunten blijven.

-          Er zitten smaakverschillen tussen verschillende pilseners, maar deze zijn minimaal.

-          Zelfs de lekkerste pilseners zijn voor mij minder lekker dan een matig tot redelijke IPA of Stout, om maar twee andere stijlen te noemen.

Het grootste verschil tussen de drie Tsjechen die we hebben geproefd en een (bijvoorbeeld) Bavaria is vooral dat de Tsjechische pilsjes ongefilterd waren, waardoor de bieren wat troebeler waren dan we in Nederland gewend zijn. Of het hier mee te maken heeft weet ik niet, maar de pilsjes smaakten ook iets boteriger en zachter, waar Nederlandse pilseners vaak wat frisser en meer ‘crispy’ zijn. Dit komt ook een beetje omdat de Nederlandse varianten vaak iets meer koolzuur hebben, wat een ander gevoel in je mond en keel oplevert. De Tsjechen leken wat dat betreft een beetje op ale’s zoals ze die in Engeland maken, maar dan met een iets pils-achterige smaak. Wat ook een behoorlijk verschil was met de Nederlandse pilsjes was de fles. Waar Nederlandse pilseners vaak in een glazen 33 cl flesje zitten, zaten de Tsjechische badboys in plastic petflessen van één tot anderhalve liter. Deze flessen waren wel bruin van kleur om de zon buiten te houden!

We proefden de bieren met ongeveer 6 mensen en we waren het er toch allemaal redelijk over eens dat het wel gewoon oké en aardig was, maar niet wereldschokkend. Vers van de tap, in de vakantiestemming in de Praagse zomerzon zal het bier waarschijnlijk wel iets beter smaken (welk bier niet?), maar een geweldig bier zouden deze bieren, zelfs onder die omstandigheden, niet gaan worden. Lekker om zomaar een keer te drinken, maar geen bier om een kwartier lang te gaan ontleden door te proeven en ruiken. Daarvoor is het “genre” pils voor mij niet bijzonder genoeg. Toch zullen er altijd liefhebbers voor zijn en misschien proeven of ruiken zij iets wat ik niet gevonden krijg. Smaken verschillen nog steeds.

Hoogtepunt van de avond was voor mij dan ook eigenlijk de Emelisse Blond, die ik na de 3 Tsjechische pilsjes, heb gedronken (van de tap). Dit blonde bier is heerlijk fruitig (haast tropisch) en smaakvol, niet te zwaar en heeft voor mij veel meer te bieden dan pils. De geur was deze keer wel wat zurig en raar, terwijl dit niet het geval was toen ik het bier de eerste keer dronk. Dat kon zijn omdat we het laatste beetje uit het vat hadden, want het bier was redelijk populair in Café Oud Brabant (de plaats waar deze mini-proeverij plaats vond).

Gelukkig heeft Joris nog een stuk of 14  Tsjechische rakkers thuis staan en misschien zit daar voor mij de ideale pils wel tussen. Zo niet dan zijn er altijd nog genoeg andere bierstijlen om van te genieten!

No comments yet

Leave a Reply