Lelijke eendjes en schone zwanen

25 Jul

Af en toe wil René een keer praten over statistieken. Wie ben ik om hem tegen te houden?

Als statistiekenfan hou ik zo’n beetje alles bij wat ik maar bij kan houden. Nou ja alles, dat is overdreven. Ik weet dan wel dat ik vandaag 36 minuten voor lig wat betreft het 6e bekertje water ten opzichte van mijn normale schema, maar ik heb hier geen jaaroverzicht van, dus het valt op zich nog wel mee. Toch wil ik u vast waarschuwen: heeft u niets met statistieken lees dan niet verder want ik ga u er mee om de oren slaan.

Qua bierstatistieken ben ik fanatieker natuurlijk. Zo zag ik gisteren dat ik de grens van 200 Nederlandse brouwerijen aan het naderen ben. Qua proeven dus. Aldus ratebeer zijn er 263 Nederlandse brouwerijen waarvan op dit moment 234 actief. Ik heb van 191 brouwerijen ten minste één bier geproefd (waarvan 5 brouwerijen die niet meer actief zijn), dus ik heb er nog 9 te gaan tot de 200. Het verbaasde mij echter, ondanks het explosief stijgen van het aantal brouwerijen (brouwers, voor degenen die alleen brouwerijen erkennen die ook werkelijk een eigen installatie hebben) waar we en met ons vele anderen het al eerder over hadden, dat ik dus nog steeds 48 actieve brouwerijen mis!

Ik ging er van uit dat het allemaal hele kleine brouwerijtjes zouden zijn die misschien alleen maar op tap te krijgen waren in de brouwerij zelf en hooguit het plaatselijke dorpscafé, maar ook dit bleek een misvatting. De grootste brouwerij, althans de brouwerij met de meeste bieren volgens ratebeer waarvan ik nog niets geproefd heb, is Stadsbrouwerij Cambrinus (Hanze) uit Zutphen. Twintig bieren zijn van ze bekend. Dat moet toch lukken binnenkort. Oh wat zijn statistieken toch heerlijk, zo ontdek je nog eens wat! Verder zijn het echter wel allemaal kleine, lokale brouwerijen zo op het eerste oog.

Goed, bijna 200 dus, maar nog een flink aantal te gaan en dat worden er gezien de trend alleen maar meer de komende jaren. Maar met al deze new kids on the block, vallen er dan ook brouwerijen af? Gaan ze failliet, worden ze weggeconcurreerd, of krimpen ze in tot een kleine lokale brouwerij omdat Nederland (in de toekomst) verzadigd raakt met brouwerijtjes? Tot op heden merk ik er weinig van. Het aantal brouwerijen waarvan ik gehoord heb dat ze al dan niet onvrijwillig gestopt zijn sinds ik begonnen ben met (speciaal)bier proeven is op één hand te tellen: Het Koelschip, Het Konijntje, Vat No. 13, Maasland en Christoffel. Voor zover ik weet heeft Christoffel een soort van doorstart gemaakt, is Het Koelschip vrijwillig gestopt in verband met gezondheidsproblemen en is de brouwer van Het Konijntje helaas overleden. Van de andere twee brouwerijen weet ik het niet, maar ik vraag me af of ze de markt uit zijn gedrukt door concurrentie. ugly-duck2

Mijn statistieken zeggen me echter dat er wel een paar brouwerijen in aanmerking komen om het bijltje er bij neer te gooien wat mij betreft. Zonder namen te gaan noemen, want ik ben er niet op uit om iemand zwart te maken of in een negatief daglicht te stellen. Wie A zegt moet ook B zeggen? Vaak wel, dat ben ik met u eens, maar in dit geval niet. We zijn nog altijd trots op de groeiende Nederlandse biercultuur en hoewel er een aantal brouwerijen zijn die we misschien niet zullen missen, we gaan ze niet publiekelijk afbranden. Ik niet in ieder geval.

Maar ik wil het er wel over hebben door te kijken naar de statistieken. Als je een ratebeer account hebt zijn je hoogst beoordeelde brouwerijen gemakkelijk te vinden, maar je slechtst beoordeelde niet. Het vereist dus enig zoekwerk om hier achter te komen, maar het is mogelijk. Na dit zoekwerk te hebben verricht bij alle nog actieve Nederlandse brouwerijen waarvan ik ten minste 3 bieren geproefd (met uitzondering van de massabrouwers) heb vond ik een tiental lelijke eendjes die ik –mochten deze om wat voor reden dan ook verdwijnen– waarschijnlijk niet zal missen. Er zijn uiteraard geen gerenommeerde brouwerijen bij en eigenlijk ook geen verrassingen. Oh en laat ik voordat iemand het ter sprake brengt ook nog even het cliché herhalen dat smaak persoonlijk is.

De absolute nummer een is bij mij een brouwerij uit Noord Holland. Ik heb er 4 bieren van op (en erg genoeg: nog eentje in de kast staan) waarvan het beste bier een 2.5 scoort. Gemiddeld komen de beoordeelde bieren amper boven de 2.0 (2.07) en als je een beetje weet hoe de scores op ratebeer werken dan is je direct duidelijk dat dit dramatisch is. De op één na slechtste komt uit Flevoland, ook hier heb ik 4 bieren van geproefd. Het gemiddelde ligt net onder de 2.3 (2.27) en het beste bier krijgt een 2.6. Dan volgen brouwerijen uit Gelderland (gem. 2.30, beste bier 2.8), Noord-Brabant (gem. 2.41, beste bier 3.3) en Zuid-Holland (gem. 2.52, beste bier 3.0).

De spreiding lijkt behoorlijk. Als ik dit doortrek heeft zo’n beetje elke provincie een lelijk eendje. In de top 10 zitten ook nog een brouwerij uit Zeeland en Overijssel, de overige plaatsen worden opgevuld door de provincie met (naar schatting) de meeste brouwerijen (N-H) en de provincie waar ik woon en derhalve het makkelijkst aan door hen gebrouwen bieren kan komen (N-B).

Ik vraag me af wanneer we echte gevolgen gaan zien van de toename aan bierbrouwers. Beperken nieuwe brouwers zich tot de lokale markt en keren we terug naar de situatie van lang vervlogen tijden, waarin elke plaats zijn eigen bierbrouwerijtje heeft of hebben alle nieuwe brouwers de ambitie om flink te groeien en zal men elkaar vertrappen om de top te bereiken? Ik hoop op het eerste. Uitschieters die wel groeien en de top bereiken zullen er toch wel zijn, maar ik hoop dat er vooral veel mooie kleine brouwerijtjes, liefst met een eigen proeflokaal ontstaan. En mocht de groei er dan toch uit zijn, dan weet ik wel welke 10 (oude) lelijke eendjes ik wil inruilen voor 10 jonge nieuwe schone zwanen.

No comments yet

Leave a Reply