Lambiek en Gueuze

8 May

Tijdens het schrijven van een verslag over onze koninginnedag proefactiviteit (artikel volgt nog!) kwam ik op het onderwerp lambiek en gueuzes uit, omdat we die dag 2 bieren van brouwerij Cantillon dronken. Omdat deze begrippen nog wel wat meer toelichting verdienen op onze site plaats ik dat stuk van het verslag hier even in een apart bericht, omdat het andere bericht anders veel te lang wordt. In dit artikel dus alles over lambieken en gueuzes. Over mijn kennismaking met deze stijl een aantal jaren terug, over de ontwikkeling van mijn smaak en over brouwerij Cantillon.

Cantillon maakt bieren die niet bepaald makkelijk te drinken zijn. In het begin van mijn proefcarrière heb ik deze bieren verafschuwd. Ik weet nog goed dat ik voor de eerste keer aanwezig was bij een proeverij met mijn inmiddels redelijk vaste proefclubje en dat er een Cantillon bier werd gedronken. Iedereen was lyrisch, iedereen behalve ik en René. Cantillon bieren zijn zogenaamde lambieken. Een lambiek is een bier uit het Belgische Pajottenland, dat wordt vergist in open tanks. De brouwer voegt er dus geen gist aan toe, maar de vergisting ontstaat spontaan met gist dat daar in de lucht zit. Echte lambiek komt dus uit het Pajottenland en de Zennevallei. Heb je een zuur bier uit een andere streek dan noemen ze dit op ratebeer een Wild Ale. Gueuze bieren zijn een mix (blend) van verschillende lambieken, waarbij wat oudere lambiek vaak wordt gemengt met een aantal jongere lambieken. De oude lambiek is wat minder scherp en door deze lambieken van verschillende leeftijden te mengen kan de brouwer de smaak van het bier bepalen. Je kunt in principe dus een gueuze maken zonder te brouwen – koop een paar flessen lambiek en meng deze. Het goed ‘steken’ (zo noemt men het mengproces) van een goede gueuze is echter een vak apart en is wel wat lastiger dan het zomaar bij elkaar mikken van een aantal verschillende merken lambiek.
Cantillon brouwt voor zover ik weet alleen lambieken en de brouwerij steekt daarnaast dus ook gueuzes. Hun bieren zijn zonder uitzondering allemaal aan de zure kant en dit is iets waar je in het begin erg aan moet wennen.

Toen ik begon met deze hobby had ik een bepaald beeld van bier en zure bieren kwamen niet in dat beeld voor. Tijdens de Café Buitenlust Bierchallenge (130) verschillende bieren bij dat café drinken in 1 jaar) was een gueuze (de St. Louis Gueuze Fond Tradition) dan ook de ware beproeving, samen met  Rodenbach Grand Cru (dat is een Vlaams Bruin en deze bieren zijn ook zuur). Ik heb toen de eerste keer een hel moeten doorstaan, zo vies vond ik het bier. Ik ben niet zo’n fan van zuur en dit bier zou ik dus ook nooit lekker kunnen vinden. Dacht ik. Ik heb de Fond Tradition later nog twee keer gedronken en iedere keer werd ‘ie iets minder vies. Het is echter nog steeds geen bier dat ik voor m’n plezier zou drinken.

Saint Lamvinus

De Cantillon Saint Lamvinus 'in actie'

Bij de bieren van Cantillon is dit net iets anders. Deze bieren zijn misschien nog wel zuurder dan de Fond Tradition, maar op één of andere manier krijgen ze het bij Cantillon voor elkaar om deze hele zure bieren wel drinkbaar te houden. De balans van hun bieren is geniaal en dat maakt me de laatste tijd toch wel een fan van hun producten. Het is dan ook niet voor niks dat Cantillon bieren, op de Westvleteren bieren na, zo’n beetje de meest gewilde Belgische bieren in Amerika zijn. De bieren zijn dus stuk voor stuk aan de zure kant, maar toch is er genoeg smaakvariatie. Ze gebruiken verschillende soorten fruit en verschillende houten vaten om het bier in op te slaan.

Ik zie lambieken en gueuze als de brug tussen bier en wijn. Toen ik mijn moeder (wijndrinkster) van dit bier liet proeven bleek echter dat niet iedere wijnliefhebber ook goed uit de voeten kan met een lambiek. Een lambiek is natuurlijk geen wijn, dus een wijndrinker hoeft het niet per se lekker te vinden, maar ik denk wel dat het wat bier betreft het meest op wijn lijkt. Ik kan er naast zitten natuurlijk, want ik ben absoluut geen wijnkenner.

Tot slot zou ik iedereen aanbevelen om eens een fles van Cantillon te kopen. Trek hem open als je samen met iemand bent die ook wel in is voor een avontuur. Drink hem lekker fris, maar niet tè koud. Laat je niet afschrikken als je kippenvel krijgt na de eerste slok: deze reactie heb ik ook nog steeds. Na een slokje of 3 begint het te wennen en begin je het bier misschien wel te waarderen ook. Het zal in ieder geval het beeld dat je hebt over bier veranderen!

No comments yet

Leave a Reply