Koninginnedag 2012

11 May

Met koninginnedag besloten we om maar weer eens aan het proeven te slaan. Daarna ben ik 6 dagen ziek geweest en was ik niet in staat om een fatsoenlijk verslag te typen. Omdat we op deze dag toch enkele zeer lekkere bieren hebben gedronken vandaag alsnog een verslag van deze proeverij. In dit verslag noem ik alleen de bieren die me echt hebben verrast. Verder komt het begrip ‘lambic’ wat uitgebreider aan de orde en vertel ik over de verandering van mijn smaak.

René had een aantal mooie flessen verzorgd en ook ik had nog genoeg in de koelkast staan. Het was dus tijd voor een mooie proeverij. In afwachting van m’n vriendin dronken we vast een pilsje op de koningin. De Lone Star uit de VS. Een matige pilsener waar ik verder niet meer woorden aan ga besteden.

We begonnen de middag dus een beetje in mineur, maar al snel zou blijken dat we niks te vrezen hadden. Ik haalde de wijnglazen, want na dit pils-debacle was het tijd voor 2 bieren van brouwerij Cantillon, een brouwerij die eigenlijk altijd garant staat voor kwaliteit. Deze zure rakkers, waarover ik in het vorige artikel al wat heb verteld, bleken weer prima te zijn. De Saint Lamvinus vind ik met een score van 4 uit 5 beter dan de Rosé de Gambrinus met een score van 3.6/5.

 

Later kwamen er 2, bleek achteraf, giganten aan bod. De Lost Abbey Serpents Stout en de Jester King Black Metal. Deze bieren werden door mij beoordeeld met een 4.4 en 4.3. Deze bieren hebben alles wat ik wil proeven in een Imperial Stout. Koffie, pure chocolade, een beetje gebrand.. Heerlijk! Deze 2 bieren waren wat duurder, maar bleken gelukkig absoluut de moeite waard. Het waren twee langzame genieters waar we goed de tijd voor hebben genomen.

 

Na deze twee dronken we de Emelisse White Label Imperial Russian Stout Sorachi Ace Single Hop – een hele mond vol. Dit bier viel na de vorige bieren wat tegen en kwam bij mij niet verder dan een 3.2 uit 5. Misschien komt het dus door de vorige twee, maar de smaak viel gewoon een beetje tegen.

Het laatste bier van de avond was The Bruery Coton Bourbon Barrel Aged. Dit bier bleek te groots te zijn voor mij. Het bier heeft 15,5% alcohol en is daarom nogal overweldigend. Je proeft wat hop, wat hout en wat mout, maar vooral een soort intensieve zoetheid die me niet beval. Het bier kreeg van mij een 3.4/5, maar René beoordeelde het bier met een 4! Smaken verschillen.

De drie giganten van de proeverij

 

No comments yet

Leave a Reply