KBC Den Bosch 2012

16 May

Dit artikel heb ik geschreven voor de nieuwsbrief van Café Buitenlust, maar is natuurlijk uitermate geschikt voor op deze website. André kon niet wegens ziekte en daarom vertrouwde hij op mij voor een goed verslag van dit festival. Belofte maakt schuld en het gevolg is onderstaand artikel.

 

Zondag  6 mei 2012 stond in het teken van het 9e Bossche bierfestival van het Klein Brouwerij Collectief (KBC). Het KBC is een samenwerkingsverband van kleine ondernemers die zich bezig houden met de productie en verkoop van speciaalbier. Naast kennis en ervaring voor de leden en het publiek organiseert met ook jaarlijks een festival op de markt in Den Bosch.

Het festival is voor ons Oirschottenaren (Oirschot ligt tussen Beers en Spoordonk – André) natuurlijk relatief dichtbij Den Bosch, dus voor enkele fanatieke bierliefhebbers is het jaarlijks vaste prik! Dat geldt uiteraard ook voor SpoelenMaar, hoewel ons spitsenduo helaas was uitgedund wegens ziekte. Geen gedeelde ervaringen dus dit keer, maar wel een zo objectief mogelijk verslag.

De dag begon niet al te best voor deze fanatieke bierliefhebber: hij vertrekt altijd op het nippertje en miste door fikse tegenwind de trein. Een half uur wachten was zijn straf, maar daarna ging het dan toch richting Den Bosch. Gelukkig was het nog niet erg druk en waren er voldoende zitplaatsen vrij. Ik ging bij een stel Amerikanen zitten die mij, in ruil voor informatie over het festival en de bieren, gezelschap en goei gezever boden. Zoals gebruikelijk eerst het glas, het festivalboekje en een aantal munten gehaald waarna het proeven kon beginnen. Of toch niet? Eerst maar eens uitzoeken welke bieren ik nog niet kende, want de zoektocht naar nieuwe bieren is immers oneindig. Het festival bood een grote hoeveelheid aan primeurs! Bieren dus, die voor het eerst te drinken zijn. Ook hadden enkele brouwerijen een speciaal festivalbier gebrouwen, zoals Reuzenbieren uit Moergestel (Koppige Reus van 10.5%).

Ik begon de dag met een bier van brouwerij ’t IJ uit Amsterdam. De “IJ P A” is hun IPA-style bier en ik was als IPA-liefhebber natuurlijk erg benieuwd. Het bleek een prettig drinkbaar fruitig bier met een redelijk flinke bittere nasmaak. Een prima begin, zo dacht ik.
Het bier dat volgde was van de Muifelbrouwerij uit Berghem: Platte Thijs. Helaas bleek die naam iets te goed gekozen, want het bier was redelijk slap (of plat, zo u wilt) en de smaak-combinatie van mout, gist, zoetig en licht kruidig kon ik niet bepaald waarderen. Toch kwamen de twee beste bieren van de dag van dezelfde brouwerij. De Muifel “Black Bastard” was een heerlijke, gebalanceerde, niet te zware (8.5%) Imperial Stout (31 punten) en de Muifel Barley Wine (10%) was een troebel roodkleurig, licht zoetig, licht hoppig bier met een mooie body (30.5 punten).
Daarnaast scoorden ook de Pelgrim Chocolade Stout (Stout, 6.5%, 30.5 punten), de Jopen Houten Haarlemmer (Imperial Stout, 9%, 29.5 punten) en de Duits & Lauret Neder (Amber Ale, 6.5%, 29 punten) erg goed.

Gedurende de dag waren steeds meer bekenden blijven hangen bij de tafel waardoor het ondertussen zo druk was dat de helft moest blijven staan. Het kon de sfeer geenszins verpesten en voldaan keerde ik rond 19u weer huiswaarts. Ondanks de kou opnieuw een geslaagde dag met goede bieren en veel gezelligheid!

Toevoeging André: Ik ga proberen om René aan te leren dat hij op z’n minst 1 foto maakt als hij zo’n festival alleen bezoekt.

No comments yet

Leave a Reply