Even een Kanye plegen

30 Jan

Het gaat goed met Nederland bierland. Ik roep het al ruim een jaar en ook andere mensen hebben het door. Het is natuurlijk wel zo leuk als dit gevoel ook aan te tonen is met cijfers of rapporten. Januari is op Ratebeer dan ook de maand dat er wordt teruggekeken op het afgelopen jaar. De beste nieuwe bieren, de beste nieuwe ‘places’ (kroegen en winkels) en de beste nieuwe brouwerijen bijvoorbeeld. Gisteren werden de beste nieuwe brouwerijen volgens Ratebeer gepresenteerd. Goed nieuws voor de chauvinisten: Er stond ook één Nederlandse brouwerij bij. Ben ik onverdeeld enthousiast over dit feit? Helaas niet, want ik ben het er (zoals zo vaak) niet helemaal mee eens.

Er zijn in 2013 meerdere goeie Nederlandse brouwerijen geopend. Voorbeelden die me meteen te binnen schieten zijn bijvoorbeeld Brouwerij Het Uiltje en Brewpub Van Moll. Goede brouwerijen met meerdere goede bieren en maar weinig tegenvallende bieren. Brouwerijen die experimenteren, brouwerijen die in hoog tempo nieuwe bieren produceren en brouwerijen die ècht wat toevoegen aan de Nederlandse bierwereld: Van Moll en Het Uiltje zijn twee schoolvoorbeelden, hoewel ik eigenlijk zeker weet dat er nog wel meer voorbeelden te vinden zijn in Nederland. Ik zeg het gewoon nog een keer: Het gaat goed met bier in Nederland.

In mijn intro schreef ik dat er slechts één Nederlandse brouwerij in de top 10 nieuwe brouwerijen staat. Of van Moll, of het Uiltje wordt genaaid dus. De waarheid is echter nog harder: Beide brouwerijen vallen buiten het toplijstje van Ratebeer. kanye

De brouwerij die er wel in staat zal bij veel mensen nog onbekend zijn: Brouwerij De Kievit. Hoe kan het dat deze onbekende brouwerij in die top 10 staat dan? Misschien gaat er een belletje rinkelen als ik vertel welk bier ze maken. Om je nog even te laten raden geef ik alleen de plaats waaruit ze opereren: Zundert. Gaat er al een belletje rinkelen?

Brouwerij de Kievit dus, de makers van de Zundert trappist. Hun assortiment bestaat op dit moment uit alleen dè Zundert trappist. Dit bier is een ‘Abbey Tripel’ van 8%. Ik heb hem zelf gedronken en beoordeelde het bier met een 3.7. Een prima tripel dus, maar geweldig? Dat kan ik niet zeggen. Hoewel ze in de eerder genoemde top 10 staan, lijkt ook Ratebeer het behoorlijk met me eens te zijn. De gemiddelde score van het bier is op dit moment 3.42 (uit een maximum score van 5.0). Ik heb ruim 3000 bieren beoordeeld en de gemiddelde score van al die beoordelingen is 3.4. Om het in woorden samen te vatten: Er is niks mis met het bier, maar spectaculair is anders.

Hoe deze brouwerij in de top 10 nieuwe brouwerijen van 2013 is beland is mij dan ook een behoorlijk raadsel. Ze hebben één aangenaam bier en dat blijkt voldoende te zijn om jezelf een hele goede brouwerij te mogen noemen. Ik kan een behoorlijk lekkere soep koken, maar ik zou mezelf geen topchef willen noemen. Waarschijnlijk speelt het ‘authentic Trappist product’ logo hier een rol in, want er zijn toch veel mensen die een behoorlijke waarde hechten aan dit logo.

“Maar dit is toch goed voor de Nederlandse biercultuur, wat zeur je nou?” hoor ik je haast denken. Dat klopt! Ik vind het ook echt wel leuk dat tenminste 1 Nederlandse brouwerij deze lijst binnen heeft kunnen dringen. Maar toch vind ik het wat voorbarig en zelfs licht oneerlijk. Een brouwerij met slechts één bier kan zomaar een one-trick-pony zijn. Misschien hebben ze het recept gekocht van een goede brouwer en hebben zij geleerd hoe ze dit biertje het beste kunnen brouwen. Ik zie dan liever een brouwer zoals Erwin van Moll, die er lekker op los experimenteert en het steeds weer voor elkaar krijgt om smaakvolle bieren te maken. Zijn bieren zijn meestal niet eens de zware jongens waar ik zo van hou, maar toch smaken ze ook mij goed. Zulke brouwerijen, waar voor mij het Uiltje ook onder valt, vind ik veel meer toevoegen aan de Nederlandse biercultuur dan een Trappistenbrouwerij met slechts één biertje. Ook al heeft die brouwerij het felbegeerde logo, waar vooral in Amerika de hartjes sneller van gaan kloppen.

Na dit alles wil ik nog wel een keer duidelijk maken dat ik niks tegen Trappistenbrouwerij de Kievit heb en ik ben blij dat het met hun brouwerij zo goed gaat. Hun bier is voor zover ik weet nog steeds niet aan te slepen en dat is een goed teken. Ik ben alleen benieuwd of zij in 2014 misschien ook nog met iets nieuws gaan komen. Desnoods een klassieke ‘Abbey Dubbel’, maar liever nog een biersoort die je de Trappisten niet vaak ziet maken. Als dit bier ook goed blijkt te zijn zal ik in de toekomst niet meer zeuren wanneer deze brouwerij erkenning krijgt voor zijn werk. Maar vooralsnog wil ik graag de rust bewaren en zou mijn advies voor Ratebeer zijn: Ga niet over één nacht ijs.

2 Responses to “Even een Kanye plegen”

 1. René 31. Jan, 2014 at 10:53 #

  Wat zeg je nou, een 3.7?! Jij hebt dus bijgedragen aan dit onterecht hoge gemiddelde. Ik vond een 2.8 al niks teveel. Mss had je mijn score als uitgangspunt moeten nemen…

  Ratebeer maakt die lijsten op gemiddelde scores. Slechts één bier of 10 bieren, gemiddelde is gemiddelde. Dus ga eens kijken wat je het uiltje en van Moll gemiddeld hebt gegeven. Dat zal hoogstwaarschijnlijk lager zijn dan 3.7

  Met andere woorden: met slechts één bier ben je als brouwerij in het voordeel en hoewel je het wellicht niet in de gaten hebt draag je er zelf al vlug aan bij.

  [Reageer]

 2. André 06. Feb, 2014 at 13:46 #

  Ik ga bieren niet lager beoordelen om dit soort dingen te voorkomen. Ik vond het een 3.7 prima waard, maar meer ook zeker niet. Een van de betere tripels wat mij betreft, maar dat maakt hem nog niet geniaal.

  [Reageer]

Leave a Reply